ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν τεχνοκρατικοί κύκλοι με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρωσίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Επισημαίνουν ωστόσο, ότι η μονογραφή της συμφωνίας δεν οριστικοποιεί τίποτε έχοντας το χαρακτήρα “προσυμφώνου” και πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, δηλαδή την τελική υπογραφή.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι η αντίδραση της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία δε θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις εξελίξεις παρά μόνο σε «τακτικό επίπεδο», καθώς τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται με βάση ευρύτερους γεωπολιτικούς υπολογισμούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση ότι η αμερικανική πλευρά που υποστηρίζει την κατασκευή εναλλακτικού αγωγού (AMBO), δεν αποκλείεται να αποδεχτεί την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς από αυτόν μπορεί να ωφεληθούν και οι ίδιοι! Συγκεκριμένα, αναφέρονται στην προώθηση στις Δυτικές αγορές του πετρελαίου που εξορύσσεται από το Τενγκίζ του Καζακστάν από τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό CHEVRON. Το πρόβλημα για την αμερικανική πλευρά είναι ότι η «ανταγωνιστικότητα» του εναλλακτικού αγωγού παραμένει προβληματική, κυρίως διότι το κόστος κατασκευής είναι πολύ μεγαλύτερο αφού πρόκειται για αγωγό τετραπλάσιου μήκους από τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ενώ και η γεωγραφική διαμόρφωση των περιοχών από τις οποίες σχεδιάζεται να διέλθει προκαλεί προβληματισμό, για να μην αναφερθεί η προβληματική κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή που αποτρέπει τις επενδύσεις.

Ένα ακόμα πρόβλημα που μας επισημάνθηκε είναι ότι χωρίς ρωσικό πετρέλαιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «γεμίσει» ο αγωγός και να καταστεί οικονομικά βιώσιμος. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο αγωγός Μπακού-Τζεϊχάν που την παρούσα περίοδο θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και ως «χρεοκοπημένος». Κατά συνέπεια, κομβικό ρόλο στην τελική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα παίξει η ικανοποίηση των αιτημάτων της ρωσικής πλευράς. Οι ευρύτεροι γεωπολιτικοί αμερικανικοί σχεδιασμοί εάν δε στηρίζονται από τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα θα καταλήξουν απλοί «σχεδιασμοί επί χάρτου», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν, ότι λύση στο συνολικότερο ενεργειακό-πολιτικό πρόβλημα στην περιοχή θα έδινε πιθανή συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Ρωσίας καθώς σε πολλά ζητήματα υπάρχουν αμοιβαία συμφέρουσες λύσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εν κατακλείδι, μας υπογραμμίστηκε ότι η στάση της ελληνικής πλευράς -να δείχνει ότι πιστεύει απολύτως στο εν λόγω ενεργειακό εγχείρημα- είναι η ενδεδειγμένη, καθώς την απαλλάσσει από πιέσεις και από τον επιμερισμό ευθυνών σε περίπτωση μη θετικής κατάληξης της όλης υπόθεσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.