ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δήμος Αθηναίων: Τριήμερο «λουκέτο» σε 10 καταστήματα εστίασης για παράνομα τραπεζοκαθίσματα

Τα 8 από τα 10 καταστήματα που οδηγούνται σε προσωρινό «λουκέτο» βρίσκονται στο Κολωνάκι

Δήμος Αθηναίων: Τριήμερο «λουκέτο» σε 10 καταστήματα εστίασης για παράνομα τραπεζοκαθίσματα

Τη σφράγιση δέκα καταστημάτων εστίασης (για 1-5 ημέρες) για καταπάτηση του δημόσιου χώρου με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων δρομολογεί ο Δήμος Αθηναίων σε εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Πιο αναλυτικά, τα 8 από τα 10 καταστήματα που «απειλούνται» με προσωρινό λουκέτο καθώς επεκτείνονται επανειλημμένως χωρίς άδεια βρίσκονται στο Κολωνάκι, ενώ ένα βρίσκεται στην Αποστόλου Παύλου και ένα στο Κουκάκι.

Σύμφωνα με πηγές του Δήμου Αθηναίων, η διαδικασία θα συνεχιστεί και με αρκετά καταστήματα εστίασης, τα οποία παρά τις προειδοποιήσεις από τη δημοτική αστυνομία επεκτείνονται χωρίς άδεια.

Όπως εκτιμά ο κ. Βασίλειος Κορομάντζος, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων, η ολιγοήμερη σφράγιση θα φέρει αποτελέσματα και θα οδηγήσει σε συμμόρφωση επιχειρήσεις που δεν νοιάζονται για την επιβολή προστίμων και συνεχίζουν να αυθαιρετούν.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που παρανομούν, κρύβονται από τη δημοτική αστυνομία, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τα «χαρτάκια» με τα οποία τους ζητείται η απόσυρση των τραπεζοκαθισμάτων.

Ως τελευταίο μέτρο, ο δήμος μπορούσε να σηκώσει τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα και να τα μεταφέρει στις αποθήκες του. Την επόμενη ημέρα με την καταβολή προστίμου, ο ιδιοκτήτης μπορούσε να πάρει πίσω τα έπιπλα που είχαν αφαιρεθεί και να τα τοποθετήσει εκ νέου.

Με την προσαρμογή του άρθρου 51 του νόμου 5027/2023 δίδεται η δυνατότητα στους δήμους να μην επιβάλλουν απλώς πρόστιμα αλλά και να προχωρούν σε σφράγιση για μερικές ημέρες των καταστημάτων εστίασης, τα οποία αυθαίρετα καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο «καθ’ υποτροπήν».

Στην επιχείρηση που πρόκειται να σφραγιστεί δίνεται περιθώριο πέντε ημερών, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας αναίρεση της απόφασης του δήμου. Οι σχετικές αποφάσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», εκδίδονται πολύ γρήγορα και έτσι προχωράει η διαδικασία.

Η εισήγηση για τη σφράγιση των δέκα καταστημάτων αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή για την ποιότητα ζωής, ενώ το ίδιο απόγευμα το θέμα θα περάσει και από το δημοτικό συμβούλιο.

Ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι ο ίδιος θα ζητήσει για πρώτη φορά το χρονικό διάστημα που τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά να μην ξεπεράσει τις τρεις ημέρες, έτσι ώστε να δοθεί ένα πρώτο μήνυμα στους επιχειρηματίες.

Με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται, ακόμα και αν αποφασιστεί σήμερα το κλείσιμο των καταστημάτων, θα βάλουν προσωρινό λουκέτο μετά το Πάσχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.