Η τιμή του καφέ σε διάφορα μέρη του πλανήτη – Τι ισχύει εκτός Ευρώπης

Η τιμή του καφέ σε διάφορα μέρη του πλανήτη – Τι ισχύει εκτός Ευρώπης

Οι ανατιμήσεις που έρχονται στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πλήξουν αρκετά βασικά αγαθά, όπως ο καφές.

Ειδικότερα η μακρά περίοδος ξηρασίας στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό καφέ, τους πρώτους μήνες του έτους, αλλά και ο παγετός του περασμένου Ιουλίου επηρέασαν σημαντικά τις φυτείες οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής του και αύξηση των τιμών.

Μάλιστα σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η τιμή του αναμένεται να αυξηθεί από 10% έως 20%.

Κι ενώ η συζήτηση για τις ανατιμήσεις στον καφέ ολό ένα και εντείνει, μπορούμε να κοιτάξουμε λίγο πίσω και να δούμε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021 και καταγράφει το κόστος του σε διάφορες χώρες της γης:

Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι γεμάτη με γνώστες του καφέ και τοπικές σπεσιαλιτέ. Οι Ελβετοί πληρώνουν τα περισσότερα για αυτόν, δίνοντας 4,78 € ανά κούπα . Στη Βιέννη δεν αφήνουν τις υψηλές τιμές – κοντά στα 3,50 € η κούπα – να τους εμποδίσουν να απολαύσουν το αγαπημένο τους ρόφημα. Μια εκπληκτική ποικιλία παρασκευασμάτων, όπως το μελαζάνι που μοιάζει με καπουτσίνο ή το μπιεντερμάιερ, που σερβίρονται με κρέμα και λικέρ βερίκοκο, αναδεικνύουν την τέχνη στην παρασκευή του καφέ.

Η Ανατολική Ευρώπη φιλοξενεί επίσης πολλούς «φανατικούς» του καφέ. Στις περισσότερες πόλεις ο καφές κοστίζει κατά μέσο όρο 1,70 ευρώ η κούπα. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, απολαμβάνουν τον φθηνότερο καφέ της ηπείρου, πληρώνοντας μόλις 1,02 € το φλιτζάνι. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η έρευνα έδειξε ότι η μέση τιμή του καφέ ανα κούπα (με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου του 2021) υπολογίζεται στα 2.99 ευρώ.

Βόρεια Αμερική

Ο καφές είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αμερικανική ιστορία. Οι Βρετανοί τον έφεραν για πρώτη φορά στο Τζέιμσταουν και οι αποικιοί υιοθέτησαν τον καφέ μαζικά μετά το τσάι της Βοστώνης το 1773. Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής καφέ στη Βόρεια Αμερική και οι αμερικανοί πολίτες δίνουν ανά φλιτζάνι 3,19€ , η δεύτερη υψηλότερη τιμή καφέ της ηπείρου. Οι πολίτες στις Μπαχάμες πληρώνουν τα περισσότερα με 3,77 ευρώ το φλιτζάνι, ενώ στις Ονδούρες πληρώνουν τα λιγότερα, μόλις 1,48 ευρώ ανά κούπα

Νότια Αμερική

Η Νότια Αμερική είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να πιεί κάποιος και να μάθει για τον καφέ. Με δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς καφέ στον κόσμο – τη Βραζιλία και την Κολομβία – οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τους φθηνές ποικιλίες, τοπικής καλλιέργειας. Και οι δύο χώρες αποτελούν επίσης τουριστικούς προορισμούς για τον καφέ, όπου οι λάτρεις του μπορούν να περιηγηθούν σε περιφερειακά αγροκτήματα για να μάθουν για τις καλλιεργητικές τεχνικές, τη συγκομιδή και την ιστορία του.

Οι τιμές του καφέ σε ολόκληρη την ήπειρο αποτελούν «ευκαιρία». Το Σαντιάγο της Χιλής είναι το πιο ακριβό – αλλά εξακολουθεί να έχει μόνο 2,68 το φλιτζάνι. Η Μπογκοτά της Κολομβίας είναι η φθηνότερη πρωτεύουσα, χρεώνοντας μόνο 1,07 ευρώ για μερικούς από τους υψηλότερης ποιότητας κόκκους καφέ στον κόσμο.

Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία

Οι πρώτες καταγραφές για την ύπαρξη καφέ στην Ασία, έγινε στην εν λόγω περιοχή τον 15ο αιώνα την Υεμένη, όπου οι μυστικιστές Σούφι τον καλλιέργησαν για να εστιάσει κατά τη διάρκεια των προσευχών. Η κατανάλωση καφέ στη συνέχεια εξαπλώθηκε μέσω της αραβικής χερσονήσου στη Δυτική Ασία.

Στην πρωτεύουσα του Κατάρ, τη Ντόχα, τα καφενεία χρεώνουν περίπου 5,75€ το φλιτζάνι, η 2η υψηλότερη τιμή καφέ στον κόσμο μετά τη Νότιο Κορέα και τη Σεούλ, 6,58€. Οι Ιρανοί πληρώνουν τα λιγότερα χρήματα για καφέ από κάθε άλλον, μόλις 0,39€ το φλιτζάνι. Σε όλους τους μουσουλμανικούς πολιτισμούς, ο καφές είναι ένα παραδοσιακό σύμβολο φιλίας και φιλοξενίας. Στο Λίβανο, οι κάτοικοι απλαμβάνουν τον τούρκικο καφέ όλη την ημέρα. Οι Λιβανέζοι είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους καταναλωτές καφέ στη Μέση Ανατολή και πληρώνουν πάνω από 4,84€ το φλιτζάνι-την τρίτη υψηλότερη τιμή στην γη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: https://www.skai.gr/poso-kostizei-mia-koupa-kafe-se-diafora-meri-tis-gis-mia-ereyna-apokalyptei
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.