ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ισπανός διέσχισε όλη την Ευρώπη με ένα ποδήλατο για να στείλει το δικό του μήνυμα (βίντεο)

Ισπανός διέσχισε όλη την Ευρώπη με ένα ποδήλατο για να στείλει το δικό του μήνυμα (βίντεο)

Ο Σέρχι Ουνάνουε διέσχισε σχεδόν όλη την Ευρώπη με ένα ποδήλατο από μπαμπού, με στόχο να στείλει το δικό του μήνυμα για τη βιωσιμότητα.

Το πλυντήριο κουδουνίζει στην άλλη πλευρά των ακουστικών. Ο χαρούμενος ήχος από το κινητό του Σέρχι, τον οποίο σπεύδει να βάλει στο mute. Μια μελωδία που προέρχεται από 4.000 χιλιόμετρα μακριά από την Ισπανία. Συγκεκριμένα, η συσκευή και ο νεαρός Καταλανός είναι στο Μπόντο, μια μικρή πόλη στη Νορβηγία κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Ένα λιμάνι από γυάλινα κτίρια που βρίσκεται μεταξύ της θάλασσας και των χιονισμένων κορυφών που βλέπουν από ψηλά τα φιόρδ. Σύντομα, το χιόνι θα φτάσει στους δρόμους.

Με την είσοδο του φθινοπώρου, ο αέρας δυναμώνει στην ακτή της Νορβηγίας και οι καιρικές συνθήκες μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν. Η θερμοκρασία βουλιάζει και το σκοτάδι μεγαλώνει.

«Τώρα υπάρχουν 11 ώρες φως, όμως κάθε μέρα χάνουμε 7-8 λεπτά» είπε ο Ουνάνουε στο Sputnik Mundo.

O Καταλανός ανησυχεί, καθώς ο καιρός είναι εναντίον του. Σε δυο βδομάδες πρέπει να βρίσκεται στο Νόρντκαπ, το βορειότερο σημείο της Ευρώπης.

«Αυτή είναι μια δοκιμασία χρόνου, τώρα είμαι σε turbo διάθεση για να προλάβω να φτάσω στον προορισμό μου» είπε. Η απόσταση του Μπόντο από το Νόρντκαπ είναι 1.000 χιλιόμετρα και ο Ουνάνουε έχει ήδη διανύσει 6.000 χιλιόμετρα.

Ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ταρίφα στις 25 Μαΐου, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης και είναι πάνω από τέσσερις μήνες στους δρόμους. Τώρα ξεκουράζεται για λίγο στο Μπόντο, την τελευταία του στάση πριν από το έσχατο κομμάτι του ταξιδιού του.

Στον Ουνάνουε αρέσει η νομαδική ζωή. Για δυο χρόνια, ταξίδευε μαζεύοντας εμπειρίες. Διέσχισε με τα πόδια τα Ιμαλάια χωρίς βοήθεια, πήγε στις στέπες της Μογγολίας και πήγε από άκρη εις άκρη στην Καμπότζη.

Μετά ήρθε η πανδημία. Τα πλάνα του ματαιώθηκαν και δεν είχε άλλη επιλογή από το να μείνει σπίτι του στην Καταλονία. Κατά τη διάρκεια του lockdown, είχε μια ιδέα. Όταν μπορούσε, θα έκανε ένα ταξίδι σεβόμενος όμως τις ιδιαιτερότητες λόγω του κορονοϊού.

«Το κοινό σημείο των ταξιδιών μου είναι συνήθως η επαφή με τους ντόπιους στις περιοχές που πάω. Για λόγους δημόσιας υγείας, για την ώρα, δεν μπορώ να το κάνω. Γι’ αυτό θεώρησα πως δεδομένων των συνθηκών, το ποδήλατο ήταν το πιο κατάλληλο μέσο. Τον περισσότερο καιρό πας μόνος και μέσα από τη φύση, αποφεύγοντας τις μεγάλες πόλεις. Η πορεία σχεδιάστηκε κατά την πανδημία και για την πανδημία» είπε.

Έτσι, τον Μάιο, ο Ουνάνουε πήρε τα πράγματά του. Μια σκηνή, ένα στρώμα, έναν υπνόσακο και τα απαραίτητα για να ανάβει φωτιά και να μαγειρεύει. Επίσης, ένα drone, τέσσερις κάμερες κι ένα laptop.

«Δεν παίρνω μαζί το σπιτικό μου αλλά και το γραφείο μου. Στο ταξίδι δουλεύω για πρότζεκτ για κοινωνικά και επικοινωνιακά δίκτυα που θα προκύψουν από αυτήν την περιπέτεια». Φυσικά, έχει και ρούχα αν και τα πιο ζεστά τα περιμένει με το ταχυδρομείο. «Δεν είχε νόημα να κουβαλάω παλτό στην Ανδαλουσία» σχολίασε. Και κάτω από τα κιλά των μπαγκαζιών, το μέσο που τα κουβαλάει.

Το ποδήλατό του είναι πορτογαλικό, όμως το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, μπαμπού. Δημιουργοί του είναι τα αδέρφια Τιάγκο και Ζοάνα Σααβέδρα, ιδιοκτήτες της εταιρείας «bam.bu bicycles».

«Γνώρισα τη Ζοάνα στο Πεκίνο και όταν μου είπε για το πρότζεκτ που ετοιμάζει, μου φάνηκε ιδανικό. Θα μπορούσα να κάνω το ταξίδι με το πιο αειφόρο και φιλικό προς το περιβάλλον όχημα. Και δεν μπορεί να συγκριθεί το αποτύπωμα του άνθρακα που αφήνει ένα μεταλλικό ποδήλατο με αυτό που αφήνει ένα ποδήλατο με οικολογικά υλικά» συμπλήρωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον Ουνάνουε, οι διαφορές ανάμεσα στο μεταλλικό και στο μπαμπού ποδήλατο είναι ελάχιστες. «Στο φινάλε, το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις είναι το να είσαι σε πολύ ακραίες θερμοκρασίες για πολύ καιρό. Για παράδειγμα, δεν ενδείκνυται να το έχεις στους 50 βαθμούς για δυο βδομάδες ή στους -25 για έναν μήνα. Όμως, ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει πρόθεση να το κάνει αυτό. Επίσης, πρέπει να πω ότι το μπαμπού απορροφά τις δονήσεις και τους κραδασμούς, οπότε κάνει και για ανώμαλο δρόμο. Βέβαια, είναι αλήθεια πως σε περίπτωση σύγκρουσης είναι πιο πιθανό να σπάσει σε σχέση με ένα μεταλλικό, αν, για παράδειγμα, σε χτυπήσει φορτηγό. Δεν το έχω σκοπό πάντως» λέει γελώντας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.