ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δολοφονία Κασόγκι: Συνεχίζει να τα «μασάει» ο Τραμπ ενώ η Ευρώπη βάζει σε αναμονή τις σχέσεις της με το Ριάντ

Δολοφονία Κασόγκι: Συνεχίζει να τα «μασάει» ο Τραμπ ενώ η Ευρώπη βάζει σε αναμονή τις σχέσεις της με το Ριάντ

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διεθνείς αντιδράσεις, μιάμιση περίπου μέρα αφότου η Σαουδική Αραβία παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Οι εξηγήσεις του Ριάντ αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία από την πλειοψηφία των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών, όπως επίσης και από οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Διεθνής Αμνηστία, ο ΟΗΕ και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. Ενώ όμως η Ευρώπη «παγώνει» σταδιακά τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, και ζητά περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να «μισόλογα», αναφορικά με το εάν αποδέχεται ή όχι τις εξηγήσεις του συμμάχου του.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η χθεσινή του δήλωση, ότι θεωρεί αξιόπιστη την εξήγηση του Ριάντ πως ο Κασόγκι σκοτώθηκε «σε αψιμαχία με γροθιές» με άτομα που συνάντησε στο προξενείο, ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα «έριξε» τους τόνους της στήριξής του στη Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νεβάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας για τις συνθήκες θανάτου του Κασόγκι, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι «είναι πιθανόν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να μην γνώριζε για τον θάνατο του δημοσιογράφου».

Η αιτία πίσω από τη διφορούμενη στάση του Τραμπ είναι προφανής. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος εξάλλου είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, σε αντίποινα για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, «θα έκανε περισσότερο κακό» στην αμερικανική οικονομία απ’ ό,τι στο Ριάντ. «Πιστεύω ότι αυτό αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και δεν είναι εποικοδομητικό για εμάς να ακυρώσουμε μια παραγγελία σαν αυτήν», εξήγησε ο αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Αυτό θα έκανε πολύ περισσότερο κακό σε εμάς απ’ ό,τι σε αυτούς», επέμεινε. «Μπορούμε να κάνουμε άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων».

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε εχθές διεξοδική έρευνα για τον «εξαιρετικά ανησυχητικό» θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι εταίροι της, επιμένει στην ανάγκη για μια ενδελεχή, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα, που να ρίχνει φως στις συνθήκες του θανάτου, και απαιτεί όλοι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της.

«Παγώνει» την πώληση όπλων στο Ριάντ η Γερμανία

Την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι καταδικάζουν κατηγορηματικά η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι δεν θεωρούν επαρκή τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

«Η επιβεβαίωση του βίαιου θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι μας συγκλόνισε βαθιά. Συμπαραστεκόμαστε στην μνηστή του καθώς και στους συγγενείς και τους φίλους του, των οποίων οι φόβοι έγιναν πραγματικότητα», αναφέρουν η κυρία Μέρκελ και ο κ. Μάας σε κοινή τους δήλωση και καταδικάζουν την πράξη «με όλη μας την ένταση». «Περιμένουμε από την Σαουδική Αραβία διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις συνθήκες του θανάτου και τα αίτια. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», τονίζουν η Καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ επισημαίνουν ότι «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ό,τι αφορά όσα συνέβησαν στο Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι επαρκή».

Η Γερμανία δεν πρέπει να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Tagesthemen της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Μάας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκριθούν οι πωλήσεις, καθώς παραμένει ασαφές τι συνέβη στον Κασόγκι, σε μια κατά τα φαινόμενα επανεξέταση της απόφασης που είχε ληφθεί τον περασμένο μήνα για να επιτραπεί η πώληση συστημάτων πυροβολικού στο Ριάντ. «Όσο οι έρευνες διεξάγονται και όσο δεν ξέρουμε τι συνέβη εκεί, δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε θετικές αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε.

Για τον Καναδά, οι εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι «αξιόπιστες»

Η διπλωματία του Καναδά καταδίκασε το Σάββατο τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και έκρινε ότι οι εξηγήσεις που έδωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι «ούτε αξιόπιστες, ούτε λογικά συνεπείς», αξιώνοντας να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την υπόθεση.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για μια έρευνα σε βάθος, που θα διενεργηθεί σε πλήρη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές», ώστε να δοθεί μια «πλήρης και ακριβής» εξήγηση για τις συνθήκες του θανάτου του Κασόγκι, υπογράμμισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΥΠΕΞ του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, προσθέτοντας ότι οι «υπεύθυνοι για αυτόν τον φόνο πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ούτε το Παρίσι δέχεται τις απαντήσεις του Ριάντ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σήμερα ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από το Ριάντ για τον θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δεν δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και ζήτησε “πλήρη και ενδελεχή έρευνα”.

«Η επιβεβαίωση του θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι είναι ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της αλήθειας. Εντούτοις, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα», δήλωσε σε γραπτή δήλωσή του καταδικάζοντας “απερίφραστα τη δολοφονία αυτή».

«Τα ερωτήματα αυτά απαιτούν πλήρη και ενδελεχή έρευνα για να διαπιστωθούν όλες οι ευθύνες και να αποδοθούν στους υπεύθυνους για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ώστε αυτοί να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», τονίζει.

«Η προσδοκία αυτή είναι εντονότερη και λόγω του γεγονότος ότι δύο χώρες μας συνδέονται με στρατηγική συνεργασία που προϋποθέτει ειλικρίνεια και διαφάνεια», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, της Γερμανίας Χάικο Μάας και της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ είχαν ήδη ζητήσει τη διεξαγωγή “αξιόπιστης έρευνας” στις 14 Οκτωβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι συνθήκες του θανάτου του υποδηλώνουν την ανάγκη προστασίας των δημοσιογράφων και όλων αυτών των οποίων η ελευθερία έκφρασης συμβάλλει στη δημόσια συζήτηση παντού στον κόσμο», δήλωσε σήμερα ο Λε Ντριάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.