ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ταϊλάνδη: Διαλύεται το κόμμα της αδελφής του βασιλιά, πριγκίπισσας Ουμπολρατάνα

Ταϊλάνδη: Διαλύεται το κόμμα της αδελφής του βασιλιά, πριγκίπισσας Ουμπολρατάνα

Προς διάλυση οδεύει το κόμμα που θα είχε υποψήφια για την πρωθυπουργία την αδελφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης.

Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα προς την ενδεχόμενη διάλυση του κόμματος, καθώς η Εκλογική Επιτροπή της χώρας παρέπεμψε την υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Εκλογική Επιτροπή θεωρεί, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ότι το γεγονός πως το κόμμα αυτό πρότεινε την πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα ως υποψήφια για την πρωθυπουργία θα πρέπει να ερμηνευτεί ως “εχθρική πράξη προς την συνταγματική μοναρχία”.

Ως εκ τούτου “ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να διαλύσει το κόμμα Thai Raksa Chart”, το οποίο ιδρύθηκε από πολιτικούς που πρόσκεινται στον δισεκατομμυριούχο και εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Θακσίν Σιναουάτρα –μαύρο πρόβατο των μοναρχικών και των στρατιωτικών που βρίσκονται στην εξουσία στην Ταϊλάνδη.

Η 67χρονη πριγκίπισσα δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι λυπάται για την αντίδραση που προκάλεσε η απόπειρά της να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας.

“Λυπάμαι που η ειλικρινής μου πρόθεση να εργαστώ για τη χώρα μου και εμάς τους Ταϊλανδούς δημιούργησε ένα πρόβλημα, κάτι που δεν θα έπρεπε να έχει προκύψει στις μέρες μας και στον αιώνα μας”, έγραψε χθες η πριγκίπισσα στο Instagram.

Ενδεχόμενη διάλυση του κόμματος Thai Raksa Chart θα επέφερε πολύ σκληρό πλήγμα στον Θακσίν Σιναουάτρα. Ο δισεκατομμυριούχος, που ανατράπηκε το 2006 από την πρωθυπουργία και ζει σήμερα στην εξορία, ήλπιζε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει με το νεοϊδρυθέν αυτό κόμμα στο επίκεντρο του πολιτικού παιγνιδιού στην Ταϊλάνδη.

Η σημερινή ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής έρχεται την ώρα που οι εντάσεις μεταξύ των στρατιωτικών που βρίσκονται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του Μαΐου του 2014 και των υποστηρικτών, που εξακολουθούν να είναι πολλοί, του Σιναουάτρα, έχουν οξυνθεί τις τελευταίες μέρες.

Την Παρασκευή η υποψηφιότητα, που υπέβαλε αιφνιδίως η αδελφή του βασιλιά, προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ταϊλάνδη, ενώ δεν διήρκεσε παρά μια ημέρα: το κόμμα Thai Raksa Chart υπαναχώρησε το Σάββατο, μετά την αντίδραση της βασιλικής οικογένειας στην υποψηφιότητά της σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωσή της.

Ο βασιλιάς Βαζιραλονγκόρν υπογράμμισε την Παρασκευή το βράδυ ότι η υποψηφιότητα της πριγκίπισσας για την πρωθυπουργία είναι αντισυνταγματική και άκρως ακατάλληλη.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του τόνισε ότι η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα “είναι εξαιρετικά σεβαστή από όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας”, αλλά η μοναρχία στην Ταϊλάνδη θα πρέπει να παραμείνει υπεράνω πολιτικής. “Η συμμετοχή της στην πολιτική είναι αντίθετη με την μακρά εθνική παράδοση και άκρως ακατάλληλη”, υπογράμμισε.

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει αναλάβει ποτέ τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας το 1932.

Στην περίπτωση που το Thai Raksa Chart διαλυθεί πράγματι, μπορεί να απαγορευθεί στους ηγέτες του η συμμετοχή στην πολιτική για 10 χρόνια.

Την ίδια ώρα άλλο ένα πλήγμα που δέχθηκε ο Σιναουάτρα ήταν η αναστολή σήμερα και για δύο εβδομάδες της λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου, που έχουν ιδρύσει τα παιδιά του, Voice TV, βάσει απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Ραδιομεταδόσεων και Τηλεπικοινωνιών (NBTC).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η απόφαση αυτή επικρίθηκε έντονα από μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα να δηλώνουν ότι στέλνει “ένα καταστροφικό μήνυμα για τον πλουραλισμό” ενώ πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου στη χώρα, τις πρώτες που γίνονται στην Ταϊλάνδη από το 2011.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.