«Ξεσκονίστε τα εκλογικά σας βιβλιάρια» θα έλεγαν παλιά

Νέο Σύνταγμα στη Χιλή: Το Κογκρέσο έδωσε την έγκριση για δημοψήφισμα τον Απρίλιο

Νέο Σύνταγμα στη Χιλή: Το Κογκρέσο έδωσε την έγκριση για δημοψήφισμα τον Απρίλιο

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Το Κογκρέσο της Χιλής έδωσε χθες Πέμπτη το πράσινο φως για να διεξαχθεί δημοψήφισμα τον Απρίλιο προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν πρέπει να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα με τη συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενης από πολιτικούς ή προσώπων που θα επιλεγούν απευθείας από τον λαό.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος της Χιλής, κληρονομιάς της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), αποτελεί εμβληματικό αίτημα του κινήματος διαμαρτυρίας η κινητοποίηση του οποίου έχει συνταράξει τη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον τρόπο που θα γίνει εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο (την κάτω Βουλή την Τετάρτη και τη Γερουσία χθες) με μεγάλη πλειοψηφία.

Μια πρόταση της αντιπολίτευσης να συμπεριληφθούν ποσοστώσεις στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή γυναικών, αυτοχθόνων και μη πολιτικών προσωπικοτήτων στην επιτροπή που θα αναλάβει την κατάρτιση του νέου Συντάγματος μπήκε στο συρτάρι μετά την αντίσταση που πρόβαλε η δεξιά.

Εισηγήτρια της πρότασης ήταν η Ισαβέλ Αγιέντε, η κόρη του πρώην προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε, η οποία επιμένει ότι θα επαναφέρει το αίτημα. «Πιστεύουμε πως αν η κρίση σε αυτή τη χώρα οφείλεται στην έλλειψη αντιπροσώπευσης, αυτό [το δημοψήφισμα με την τρέχουσα μορφή του] δεν αρκεί. Ο λαός θέλει να συμμετέχει και να ακούγεται» στην πολιτική ζωή, επέμεινε η Αγιέντε.

Η απόφαση να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα που είχε καταρτίσει η στρατιωτική χούντα χαρακτηρίστηκε από πολλούς σημαντική παραχώρηση από πλευράς της κυβέρνησης του δεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα. Ο πρόεδρος είχε απορρίψει στο παρελθόν την ιδέα.

Αφού καταρτιστεί το νέο Σύνταγμα, θα διεξαχθεί δεύτερο, νομικά δεσμευτικό δημοψήφισμα για την επικύρωσή του.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Cadem που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα κατέδειξε ότι το 80% των πολιτών της Χιλής πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται νέο Σύνταγμα και ότι το 60% θέλει να καταρτιστεί από μια εκλεγμένη από τον λαό Συντακτική Συνέλευση, ενώ το 35% θέλει να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλεγμένοι πολιτικοί.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.