Γαλλία: Συνεχίζονται οι απεργίες παρά την αναδίπλωση της κυβέρνησης

Γαλλία: Συνεχίζονται οι απεργίες παρά την αναδίπλωση της κυβέρνησης

Με τη χθεσινή επιστολή του στα συνδικάτα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αποδέχθηκε να αποσύρει προσωρινά το όριο των 64 ετών που πρότεινε με στόχο τη σταδιακή οικονομική εξισορρόπηση του συστήματος από το 2022 έως το 2027.

«Νίκη» φώναξαν τα δύο συνδικάτα CFDT και UNSA που αγωνίσθηκαν για την απόσυρση και επιθυμούν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Είναι ένας «εποικοδομητικός συμβιβασμός» δήλωσε και ο Πρόεδρος Μακρόν.

Συχνά όμως ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια και αυτή τη λεπτομέρεια μελετούν τα αλλά συνδικάτα και οι σημερινοί απεργοί που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιβολή των μέτρων με διατάγματα;

Στο κέντρο ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Ο πρωθυπουργός αποσύρει μεν για την ώρα το όριο των 64 ετών, με την προϋπόθεση όμως ότι τα συνδικάτα θα συμφωνήσουν στην εξεύρεση άλλων τρόπων εξισορρόπησης του συστήματος. Περιορίζει όμως δραστικά το χρονικό όριο που δίνει και θέλει μια σαφή απάντηση στα τέλη Απριλίου και όχι τον Ιούλιο που πρότεινε το CFDT.

Δεύτερον, δηλώνει εξ’ αρχής ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο μια «ευρεία εξουσιοδότηση για τη λήψη, μέσω διαταγμάτων, οιουδήποτε μέτρου κρίνει απαραίτητο, για την εξισορρόπηση του συστήματος έως το 2027».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, εάν τα συνδικάτα δεν συμφωνήσουν έως τον Απρίλιο, θα έχει λυμένα τα χέρια του για να προχωρήσει με διατάγματα. Προϋποθέσεις που κάνουν τους απεργούς που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις να μιλούν για «συμβιβασμό-μπλόφα» από την κυβέρνηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.