Κορωνοϊός: Οι προβλέψεις για μία πανδημία που «θα σκοτώσει γέρους» και ο υπερπληθυσμός – Νέα κρίση «βλέπει» ο Μ.Γκέιτς

Κορωνοϊός: Οι προβλέψεις για μία πανδημία που «θα σκοτώσει γέρους» και ο υπερπληθυσμός – Νέα κρίση «βλέπει» ο Μ.Γκέιτς

Μία πανδημία «που θα σκοτώσει γέρους» και η ανάγκη για μείωση του πληθυσμού, ήταν κάτι που ακούγαμε πολλά χρόνια προτού εμφανιστεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Λίγα χρόνια αργότερα όλα αυτά είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, καθώς ο πλανήτης μαστίζεται από τον κορωνοϊό, ο οποίος οδήγησε στην επιβολή lockdown και άλλων αυταρχικών μέτρων που καταπάτησαν τις ελευθερίες των ανθρώπων.

Παράλληλα φαρμακευτικοί κολοσσοί, οι οποίοι έχουν βγάλει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις εμβολίων, εμφανίζονται ως «σωτήρες», με τις κυβερνήσεις να υποστηρίζουν πως όποιοι εμβολιαστούν κερδίζουν την «ελευθερία» τους.

Αφορμή για το άρθρο στάθηκαν οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε το 1981 (!) ο Jacques Attali, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν.

«Το κύριο πρόβλημα στο μέλλον θα είναι ο υπερπληθυσμός. Οι άνθρωποι θα φτάνουν σε πολύ μεγάλες ηλικίες και θα καταναλώνουν πολύ παραπάνω από ότι παράγουν. Το ίδιο με τους αρρώστους και τους ηλίθιους. Όλοι αυτοί θα επιβαρύνουν την κοινωνία και την φύση άδικα – γι’ αυτό θα πρέπει να φύγουν.

Επειδή όμως δεν μπορούμε να τους εκτελέσουμε ούτε να κάνουμε σε όλους IQ τεστ, θα μπορούσε να μας βολέψει μία πανδημία πού θα σκοτώσει τους γέρους και τους αρρώστους, και οι χαζοί θα τρέξουν στην θανάσιμη θεραπεία που θα παρέχουμε εμείς, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι θα τρέξουν σαν πρόβατα στο σφαγείο…», φέρεται να είχε δηλώσει το 1981.

Παρόλα αυτά ο Jacques Attali μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε διέψευσε τ’ ότι είχε πει αυτό.

Ακόμα και όμως αν η δήλωση του Attali δεν έγινε ακριβώς έτσι υπήρχαν και άλλες προβλέψεις στο παρελθόν για μία πιθανή πανδημία, η οποία θα μας βρει απροετοίμαστους.

Πιο διάσημη ίσως αυτή του Μπιλ Γκέιτς. Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft και μεγαλομέτοχος σε πολλές εταιρίες που πουλάνε εμβόλια είχε μιλήσει από το 2015 (!) για μία πανδημία.

Ο Γκέιτς είχε προβλέψει την διασπορά του ιού όταν στη διάρκεια ομιλίας του στο Ted Talk με τίτλο: «Η επόμενη επιδημία; Δεν είμαστε έτοιμοι», είχε εκφράσει την άποψη το 2015 ότι φορείς ενός νέου ιού «θα αισθάνονται αρκετά καλά, ενώ μπορεί να τον μεταδώσουν, σε βαθμό που να μπαίνουν χωρίς προφυλάξεις σ’ ένα αεροπλάνο ή ένα κατάστημα». «Αν κάτι σκοτώσει πάνω από δέκα εκατ. ανθρώπους τις επόμενες δύο δεκαετίας, πιθανώς θα είναι ένας λίαν λοιμογόνος ιός παρά ένας πόλεμος. Όχι πύραυλοι, αλλά μικρόβια», είπε πει τότε.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Γκέιτς αισθάνεται -δυστυχώς- δικαιωμένος για τις προβλέψεις του. Μάλιστα σε πρόσφατη του συνέντευξη είχε υποστηρίξει πως «βλέπει» μία νέα κρίση μέσα στα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για τον ίδιο που πριν από λίγα χρόνια είχε μιλήσει για τον υπερπληθυσμό καθώς φέρεται να είχε πει «Ο κόσμος σήμερα έχει 6,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό φτάνει μέχρι και περίπου εννέα δισεκατομμύρια. Τώρα, αν κάνουμε μια πραγματικά σπουδαία δουλειά με τα νέα εμβόλια, την υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, θα μπορούσαμε να το μειώσουμε σε ίσως 10 ή 15 τοις εκατό».

Μία δήλωση που είχε μεταφραστεί από πολλούς ως τ’ ότι θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια για να μειωθεί ο πληθυσμό, κάτι που διαψεύσθηκε καθώς ο Γκέιτς είχε μιλήσει για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Όσον αφορά τις νέες του προβλέψεις: «Η μία είναι η κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο ο απολογισμός των θανάτων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε σ’ αυτή την πανδημία. Η άλλη είναι η βιοτρομοκρατία. Κάποιος που θέλει να προκαλέσει μία καταστροφή, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ιό κι αυτό σημαίνει εν προκειμένω ότι η αντιμετώπιση ενός τέτοιου ιού θα είναι πιο δύσκολη από αυτή μίας επιδημίας που προέρχεται από τη φύση», είπε ο Μ.Γκέιτς.

Ο Γκέιτς αμφιβάλλει κατά πόσον οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν μελλοντικές πανδημίες, αλλά πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να αυξήσουμε το επίπεδο ετοιμότητάς μας, ώστε να μην φθάσουμε ποτέ σε απολογισμούς θανάτων σαν κι αυτόν που βλέπουμε σήμερα».

Ο υπερπληθυσμός και η… πανδημία

Παρόλα αυτά το θέμα της μείωσης του πληθυσμού είναι κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και αρκετά χρόνια. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η σημερινή αύξηση πληθυσμού και η συνακόλουθη αύξηση στη χρήση φυσικών πόρων συνδέεται με κινδύνους, τόσο για το οικοσύστημα όσο και για το μέλλον μας. Η «Ανακοίνωση για την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού» της Δι-ακαδημαϊκής Επιτροπής (IAP, InterAcademy Panel), η οποία επικυρώθηκε από 58 εθνικές Ακαδημίες το 1994, αποκαλεί την αύξηση του πληθυσμού μας «χωρίς προηγούμενο (“unprecedented”)! Τότε, το 1994 δηλαδή, ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 5,5 δισεκατομμύρια και τα μετριοπαθέστερα μοντέλα προέβλεπαν ένα μέγιστο 7,8 δισεκατομμυρίων το 2050, αριθμός που σύμφωνα με τις σημερινές μετρήσεις φτάσαμε το 2019 (31 χρόνια πριν τις αρχικές εκτιμήσεις).

Στο σχετικό το οποίο δημιουργήθηκε βασισμένο στα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ και του γραφείου απογραφών των ΗΠΑ, όπως βλέπετε το 1900 ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν στα 1,6 δις, το 1960 ήταν στα 3,0 δις και το 2020 έφτασε στα 7,8 δις, παρουσιάζοντας έναν πενταπλασιασμό (1,6X5) τα τελευταία 120 χρόνια του 17.000 ετών πολιτισμού μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βασισμένες σε μαθηματικά μοντέλα, η πληθυσμιακή μας γραμμή μπορεί να πάρει τρεις πορείες έως το 2100. Την απαισιόδοξη, που θα φτάσουμε τον πληθυσμό των 14,1 δις το 2100, την αισιόδοξη που θα φτάσουμε στα 9,2 δις και την αυστηρά ελεγχόμενη που θα μας μειώσει στα 5,5 δις (στοιχεία ΟΗΕ).

Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτή η μείωση; Οι προβλέψεις ποικίλλουν ανάλογα με τις υποκείμενες παραδοχές και ανάλογα με το ποιες μεταβλητές επιδέχονται διακύμανση στους υπολογισμούς, ιδίως η γονιμότητα. Τέτοιες διακυμάνσεις σε πιο μακροπρόθεσμες προβλέψεις δίνουν παγκόσμιο πληθυσμό το 2150 από 3,2 έως 24,8 δισεκατομμύρια, ενώ αν η γονιμότητα παρέμενε στα υψηλά επίπεδα του 1995, ο πληθυσμός το 2150 θα μέτραγε 256 (!) δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Δυστυχώς, τα παρόντα μοντέλα ελέγχου του ανθρώπινου πληθυσμού δεν δείχνουν να μας οδηγούν προς τη μείωση. Ο έλεγχος γεννήσεων στις φτωχές χώρες με πολύ μεγάλο πληθυσμό (περιορισμός στο 1 παιδί ανά οικογένεια, με αντισύλληψη ή εφαρμογή κυβερνητικών διατάξεων) δεν τηρείται από όλους, με τις χώρες της κεντρικής Αφρικής και της Ασίας κυρίως που δεν τηρούν το μέτρο να μετρούν από 5 έως 8 παιδιά άνα οικογένεια.

Επίσης, το ανεπίσημο «σχέδιο» γνωστό ως το φαινόμενο της δημογραφικής μετάβασης, που συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες από Ασία και Αφρική σε Ευρώπη, και από νότια Αμερική σε ΗΠΑ, αν και μείωσε τον ρυθμό αυξήσεως του παγκόσμιου πληθυσμού, ουσιαστικά «φρέναρε» στο ελάχιστο την αύξησή μας, χωρίς να επιφέρει ίχνος μείωσης (σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ το 2006).

Μόνο μία πανδημία, σαν την μεγάλη επιδημία της πανούκλας του 14ου αιώνα και του μεγάλου λιμού των ετών 1315-1317 θα μπορούσε να επιφέρει σήμερα αυτή την επιθυμητή μείωση.

Να σημειώσουμε πως τουλάχιστον από το 2011 υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν σε σχέδιο για μείωση του πληθυσμού από τα 7 δισ. στα 500 εκατ.

Μία δήλωση για τον υπερπληθυσμό είχε κάνει πριν από λίγα χρόνια ο Τζων Χόλντρεν, επιστημονικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως πρέπει να μειωθεί ο πληθυσμός στο ένα δισεκατομμύριο και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να εισάγονται χημικές ουσίες στην τροφή και στο νερό μας για να μας «ξεκάνουν» πριν την ώρα μας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πρώτη από τις «νέα 10 εντολές» στους διαβόητους “Κατευθυντήριους Λίθους της Γεωργίας” (Georgia Guidestones) η οποία λέει τα εξής: «Διατηρήστε την ανθρωπότητα κάτω από 500.000.000, σε συνεχή ισορροπία με τη φύση».

Ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ το είχε πάει ακόμα πιο μακριά: «Ένας συνολικός πληθυσμός 250 με 300.000.000 ανθρώπους, δηλ. με μία κατά 95% πτώση από τα σημερινά επίπεδα, θα ήταν ιδανικός».

Όλα αυτά να σημειώσουμε πως έγιναν πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού…

Μέχρι και οι Simspons

Μία ακόμη διάσημη πρόβλεψη του κορωνοϊού ήταν και αυτή των Simspons, η οποία είχε αναπαραχθεί αρκετά στην αρχή της πανδημίας.

Η δημοφιλής σειρά είχε επίσης προβλέψει την εμφάνιση του κορωνοϊού, σε επεισόδιο, μάλιστα, του 1993. Στο επεισόδιο, ο Χόμερ Σίμπσον παραγγέλνει έναν αποχυμωτή από την Οσάκα της Ιαπωνίας. Οι δύο εργάτες που ετοιμάζουν το πακέτο εξομολογούνται ότι είναι εδώ και καιρό άρρωστοι. Τα πακέτα φτάνουν στον προορισμό τους, μόνο που μαζί τους φτάνουν και τα μικρόβια των εργατών, τα οποία και εξαπλώνονται. Στο επεισόδιο, ο ιός αναφέρεται ως «ιός της Οσάκα» με παραπάνω από 300 κρούσματα.

Παράλληλα, αρκετές είναι οι ταινίες του Χόλιγουντ που είχαν ως κεντρικό τους θέμα την εξάπλωση ενός ιού ή μία πανδημία που σαρώνει τον πλανήτη, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το «Contagion» του 2011, με πρωταγωνιστές τους Γκουίνεθ Πάλτροου, Τζουντ Λο, Κέιτ Γουίνσλετ, Μαριόν Κοτιγιάρ και Ματ Ντέιμον. Στην ταινία αυτή, μια θανατηφόρα ασθένεια ξεσπά στον πλανήτη και μια ομάδα γιατρών από όλο τον κόσμο καλείται από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών για να αντιμετωπίσει την απειλή. Το φιλμ καταγράφει την εξάπλωση του ιού, τις προσπάθειες γιατρών και ερευνητών να τον αναγνωρίσουν και να τον περιορίσουν, τον πανικό που προκαλεί στην ανθρωπότητα και την αντίδραση αυτής μπροστά σε μια πανδημία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.