Ο Ρώσος φωτογράφος Ιγκόρ Κόστιν κατάφερε κάτι το οποίο ελάχιστοι θα μπορούσαν καθώς κατέγραψε την πυρηνική καταστροφή που συνέβη στο Τσέρνομπιλ στις 26 Απριλίου 1986.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, συνέχισε να παρακολουθεί τις πολιτικές και προσωπικές ιστορίες όσων επλήγησαν από την καταστροφή, εκδίδοντας ένα βιβλίο με φωτογραφίες με τίτλο Τσερνόμπιλ. Σίγουρα παραμένει μια από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας, και τώρα μια φωτογραφία από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ έφερε ξανά τις δραματικές συνέπειες της ραδιενέργειας στο προσκήνιο.

Από κάθε άποψη μοιάζει με μια αρκετά αδιάφορη φωτογραφία. Είναι απλώς ένα ετοιμόρροπο κτίριο που μόλις και μετά βίας διακρίνεται μέσα από το πανάρχαιο φιλμ. Ωστόσο, το πλαίσιο πίσω από αυτή τη φαινομενικά αδιάφορη φωτογραφία προκαλεί ανατριχίλα. Μόλις 14 ώρες μετά την έκρηξη, ο φωτογράφος Igor Kostin ανέβηκε σε ελικόπτερο για να αξιολογήσει τα επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από την πληγείσα περιοχή.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν τόσο υψηλά που μόνο μία φωτογραφία από όλες τις φωτογραφίες που τράβηξε εμφανίστηκε σωστά, ενώ οι υπόλοιπες βγήκαν όλες μαύρες.

Το να ανέβει σε ελικόπτερο πάνω από την περιοχή ήταν επίσης πολύ επικίνδυνο. Κατά τη διάρκεια της τραγωδίας ένα ελικόπτερο συγκρούστηκε με έναν γερανό δίπλα στον αντιδραστήρα και έπεσε μέσα στον σταθμό παραγωγής ενέργειας. Όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

Η επίσκεψη του Kostin στην περιοχή δεν είχε εγκριθεί από τις αρχές, με την είδηση του περιστατικού να αποκρύπτεται αρχικά. Παρ’ όλα αυτά, στη συνέχεια του δόθηκε άδεια να τραβήξει φωτογραφίες του χώρου, καθώς και τις εκκενώσεις.

Τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ήταν αρκετά υψηλά ώστε να παραμορφώσουν την εικόνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορεί οι φωτογραφίες του να παραμορφώθηκαν, ωστόσο ο Kostin δεν επηρεάστηκε από την ακτινοβολία. Πέθανε το 2015 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 78 ετών.