ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τελεσίγραφο στην ΕΕ έστειλε ο Ερντογάν, το οποίο του γύρισε μπούμερανγκ…

Τελεσίγραφο στην ΕΕ έστειλε ο Ερντογάν, το οποίο του γύρισε μπούμερανγκ…

Την περασμένη Τρίτη τη νέα, εντυπωσιακών διαστάσεων πρεσβεία της Τουρκίας στο Βερολίνο, εγκαινίασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν  και με την ευκαιρία, και αφού είχε συνάντηση με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, έστειλε ένα τελεσίγραφο στην ΕΕ, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο, του γύρισε μπούμερανγκ.

Αν η χώρα του δεν γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως το 2023, όταν η Τουρκία θα εορτάζει τα 100 χρόνια της Δημοκρατίας της τότε «η ΕΕ θα χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα πλούσιο και αναπτυγμένο μέλος», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει βάλει στόχο το 2023 να είναι «μια οικονομική και πολιτική διεθνής δύναμη».

Ο κ. Ερντογάν πήρε απάντηση την επομένη από το σύνολο του γερμανικού Τύπου. «Ατοπος παραλογισμός» ήταν ο χαρακτηρισμός που έδωσε το Spiegel,  προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει «πολύ σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθεί τώρα» με την ένταξη της Τουρκίας. Οι αρθρογράφοι των εφημερίδων ήταν δριμύτεροι και πιο αναλυτικοί.

«Το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μικρής σημασίας», έγραψε η συντηρητική Die Welt. Και, απευθυνόμενη στον τούρκο πρωθυπουργό, τονίζει: «Η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών, δεν είναι εκπαιδευτήριο. Η Τουρκία μπορεί να αναπτύχθηκε οικονομικά  αλλά δεν είναι χώρα δημοκρατική. Ο κ. Ερντογάν έβαλε όριο τους εορτασμούς της 100ετηρίδας της αλλά η ένταξη στην Ευρώπη δεν είναι έπαθλο».

Η έτερη συντηρητική εφημερίδα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, είναι πιο συγκεκριμένη. Στην Ευρώπη, λέει στον κ. Ερντογάν, φιλελεύθεροι και αριστεροί πολιτικοί «εργάζονται με πάθος» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά «η ένταξη της χώρας [σας] δεν θα κάνει την Ευρώπη πιο αριστερή ή πιο φιλελεύθερη. Αντίθετα, όχι μόνο θα την κάνει πιο ισλαμική αλλά θα την κάνει και πιο συντηρητική».

Η γερμανική έκδοση των  Financial Times σημειώνει ως δεδομένο ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας έχουν αλλάξει (…) Η Ευρώπη έχει σήμερα άλλες προτεραιότητες. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες με την Ευρώπη αλλά δεν αποκάλυψε πώς μπορεί να γίνει αυτό». Και δίνει η ίδια την απάντηση: «Οι συνομιλίες θα παραμείνουν παγωμένες όσο η Τουρκία δεν σημειώνει  πρόοδο στον χωρισμό των εξουσιών, στην αναθεώρηση της Δικαιοσύνης και στην προστασία των Κούρδων». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «η απόπειρα (της Τουρκίας) να γίνει ανεξάρτητη δύναμη μέσα στην αραβική περιοχή απέτυχε. Οι αψιμαχίες με τη Συρία και η διπλωματική διένεξη με τη Ρωσία έφεραν τον Ερντογάν στα όρια του να θεωρείται καλός γείτονας».

Στους ίδιους τόνους και η οικονομική Handelsblatt: Αποδίδει την «επιστροφή στην Ευρώπη» του τούρκου πρωθυπουργού «στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» και τονίζει ότι «ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία αποτελεί μια ακόμη βίαιη υπενθύμιση στον Ερντογάν ότι η ηγεσία του στην Αγκυρα έχει πάντοτε πολλές ελλείψεις. Η αρχή του καλού γείτονα της εξωτερικής πολιτικής του απέτυχε, όπως συμβαίνει και με την πολιτική του έναντι του Ισραήλ».

Ακόμη και η κεντροαριστερή Berliner Zeitung βρίσκει «ανόητο το τελεσίγραφο» του κ. Ερντογάν. «Η προσοχή μας στην Ευρώπη συγκεντρώνεται στην κρίση του ευρώ (…) μας είναι δύσκολο να σκεφθούμε την  ένταξη ακόμη και μιας μικρής χώρας όπως η Κροατία». Και εξηγεί υπενθυμίζοντας «γιατί κόλλησαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη». Ευθύνεται η Τουρκία, γράφει, επειδή «η πορεία προς τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ανακόπηκε (…) και οι εξελίξεις στον χώρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προκαλούν ανησυχία. Η Τουρκία απομακρύνθηκε από την Ευρώπη, από τις ΗΠΑ και από το Ισραήλ και στράφηκε στον μουσουλμανικό κόσμο». Και το άρθρο καταλήγει κάνοντας μια γενικότερη αναφορά στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας:«Αυτή η προσπάθεια για κυριαρχία στην περιοχή δεν ήταν ιδιαιτερα επιτυχης». Αντίθετα, «δημιουργησε νεους κινδυνους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.