ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πολιτική νίκη Ν.Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί παίρνουν οριακά το Κογκρέσο & οι Ρεπουμπλικάνοι ενισχύθηκαν στην Γερουσία

Πολιτική νίκη Ν.Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί παίρνουν οριακά το Κογκρέσο & οι Ρεπουμπλικάνοι ενισχύθηκαν στην Γερουσία

Οι Δημοκρατικοί, όπως όλα δείχνουν με την καταμέτρηση να συνεχίζεται, ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή), ενώ οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν στην Γερουσία.

Ούτε οι Δημοκρατικοί επικράτησαν ουσιαστικά ούτε οι Ρεπουμπλικανοί και κυρίως ο Ν.Τραμπ (ακόμα και στο κόμμα του αποτελεί ξεχωριστή οντότητα) βγήκαν αλώβητοι.

Όμως πολιτικά κέρδισε ο Ν.Τραμπ αφού συγκράτησε το εκλογικό του σώμα χωρίς μεγάλες διαρροές.

Όπως όλα δείχνουν οι Δημοκρατικοί πήραν τον έλεγχο στο Κογκρέσο αλλά όχι εμφατικά και θα δημιουργούν προβλήματα στο νομοθετικό έργο του Ν.Τραμπ

Αντίθετα διατηρεί ο ίδιος και οι Ρεπουμπλικανοί τον έλεγχο της Γερουσίας μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αναφέρει πως θα έχουν ρόλο δημοψηφίσματος για την προεδρία του.

Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα, οι Ρεπουμπλικανοί σημείωσαν μια αποφασιστική νίκη στη Γερουσία συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής 51 έδρες έναντι των 49 των Δημοκρατικών.

Η Γερουσία είναι εξόχως σημαντική διότι από εκεί γίνονται οι διορισμοί στα ανώτατα αξιώματα ενώ εκεί γίνονται οι δίκες των Αμερικανών προέδρων όπως του Άντριου Τζόνσον και του Μπιλ Κλίντον που και οι 2 αθωώθηκαν.

Αυτό γιατί επειδή ο Ν.Τραμπ ενοχλεί ιδιαίτερα τους Δημοκρατικούς είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσουν να τον αποπέμψουν από την Προεδρία.

Βέβαια για να γίνει αυτό χρειάζονται τα 2/3 του Κογκρέσου και αυτή την ισχύ οι Δημοκρατικοί δεν θα την διαθέτουν.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, που δίνει υπόσχεση για πολιτικό θόρυβο στην επόμενη διετία καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή.

Ο πρόεδρος Τραμπ πανηγύρισε μία τεράστια επιτυχία στις ενδιάμεσες εκλογές και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

«Τεράστια επιτυχία. Σάς ευχαριστώ όλους!», έγραψε στο Twitter, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, που θεωρούνται δημοψήφισμα ως προς το πρόσωπό του.

Η αλήθεια είναι ότι μετά από τέτοιο πόλεμο που δέχτηκε ο Ν.Τραμπ από τα αμερικανικά ΜΜΕ και από το ίδιο του το κόμμα, τελικώς συγκράτησε τις δυνάμεις του και αυτό μπορεί να του χαρίσει ακόμα και 2η τετραετία στις επόμενες προεδρικές εκλογές που θα κριθεί ως εν ενενργεία πρόεδρος.

Πάντως το αμερικανικό «βαθύτατο» κράτος δεν κατάφερε να τον αποδομήσει. Συγκράτησε την εκλογική του επιρροή. Πρακτικά έχει χάσει κάποιο έδαφος αλλά πολιτικά είναι ο νικητής

Στην ουσία δεν μπορεί να επηρεάσει την προεδρία του το αποτέλεσμα τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό

Οι πρώτες έδρες που οι Δημοκρατικοί απέσπασαν από τους Ρεπουμπλικανούς: η Δημοκρατική Τζένιφερ Γουέξτον επικράτησε στην Βιρτζίνια, η Ντόνα Σαλάλα στην Φλόριντα και η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές στη Νέα Υόρκη και έγινε η νεότερη γυναίκα που έχει εκλεγεί στο Κογκρέσο, σε ηλικία 29 ετών.

Επιπλέον, η Δημοκρατική υποψήφια βουλευτής Σαρίς Ντέιβιντς έγινε η πρώτη ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Δικηγόρος και λάτρης των πολεμικών τεχνών η Ντέιβιντς κατάφερε να κερδίσει σε ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, στο Κάνσας, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Γιόντερ, κατά τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων ABC News και NBC.

Εξάλλου, η Ιλχάν Όμαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ έγιναν οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι δύο Δημοκρατικές πολιτικοί ήταν υποψήφιες στη Μινεσότα και στο Μίσιγκαν, αντίστοιχα. «Τα καταφέραμε μαζί. Ευχαριστώ!», ανέφερε μέσω Twitter η Όμαρ, πρόσφυγας από τη Σομαλία. Ενώ η Τλάιμπ, γεννημένη στο Ντιτρόιτ από παλαιστίνιους γονείς, της απάντησε μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης: «Ανυπομονώ να καθίσω δίπλα σου (στα έδρανα της Βουλής). Ινσαλάχ».

https://twitter.com/cnnbrk/status/1060003452447797254
Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν από τους Δημοκρατικούς μία έδρα – κλειδί στην Γερουσία στην Ιντιάνα, με την νίκη του Μάικ Μπράουν στην βιομηχανική και αγροτική αυτή πολιτεία που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Ακόμη, ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την αμερικανική προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, εξελέγη στη Γερουσία εξέλιξη που σηματοδοτεί και επισήμως την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή και του προσφέρει μια περίοπτη θέση στην Ουάσινγκτον

Ο Ρεπουμπλικανός Τεντ Κρουζ, γνώρισε σημαντική αντίσταση από τον Δημοκρατικό Μπέτο Ο΄Ρουρκ, αλλά κατάφερε να διατηρήσει την έδρα του στο Τέξας

«Δεσμεύομαι να σας εκπροσωπώ με αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και με τρόπο που θα σας κάνει υπερήφανους», έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ρόμνεϊ, 71 ετών, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του.

Ο Ρεπουμπλικάνος κέρδισε τη Δημοκρατική υποψήφια Τζένι Ουίλσον στην Πολιτεία της Γιούτας, όπου ζουν πολλοί μορμόνοι — είναι μορμόνος και ο ίδιος — και όπου έχει να εκλεγεί Δημοκρατικός στη Γερουσία πάνω από 40 χρόνια.

Οι ενδιάμεσες εκλογές κατά παράδοση είναι δυσμενείς για τον εν ενεργεία πρόεδρο. ‘Ηταν απόλυτα φυσιολογικό να χάσει κάτι ο Ν.Τραμπ. Άλλωστε και όταν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε τις εκλογές με οριακή διαφορά (ναι μεν σάρωσε στους εκλέκτορες αλλά όχι στο εκλογικό σώμα)

Αξίζει να προσθέσουμε ότι στις ΗΠΑ την απόλυτη εξουσία δεν την διαθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος αλλά το «βαθύ αμερικανικό κράτος». Όμως η εκλογή Ν.Τραμπ το 2016 στον προεδρικό θώκο είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία διότι ξεκίνησε ένα «κύμα» αντεπίθεσης της πραγματικής πατριωτικής Δεξιάς σε όλο τον πλανήτη.

Της Δεξιάς που θέλει την επιστροφή του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» στην καθημερινότητα των ανθρώπων και δεν φοβάται να το πει λόγω της στοχοποίησης που θα δεχτεί από τα «αριστερόστροφα» ΜΜΕ που έχουν επιβάλει την διεθνιστική ατζέντα σε όλο τον κόσμο.

Ακόμα και αν δεν έχει την απόλυτη εξουσία, ο Ν.Τραμπ διαθέτει όμως μια κάποια εξουσία λόγω της θεσμικής του θέσης και αυτό ενοχλεί βαθύτατα το Σύστημα της Παγκοσμιοποίησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντα από τις ΗΠΑ ξεκινούν και ελέγχονται όλα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.