ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Θέμα επιστροφής του «Mr Bitcoin» στη Ρωσία έθεσε στον Α.Τσίπρα ο Β.Πούτιν

Θέμα επιστροφής του «Mr Bitcoin» στη Ρωσία έθεσε στον Α.Τσίπρα ο Β.Πούτιν

Το ζήτημα της επιστροφής του «Mr Bitcoin» — κατά κόσμον Αλεξάντερ Βίνικ — στη Ρωσία εξέτασαν τον περασμένο Δεκέμβριο, στη Μόσχα, οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρεται σε επιστολή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη μητέρα του κατηγορούμενου.

«Το ζήτημα επιστροφής του Βίνικ στη Ρωσία συζητείται στις διμερείς επαφές Ελλάδας-Ρωσίας, σ΄ όλα τα επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Πούτιν έθεσε το επίμαχο ζήτημα στον πρωθυπουργό Τσίπρα, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στη Μόσχα, στις 7 Δεκεμβρίου του 2018» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, όπως διαβεβαιώνεται στην επιστολή, από την πρώτη στιγμή της σύλληψης έως σήμερα, οι διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας και του ρωσικού προξενείου παρακολουθούν στενά την υπόθεση.

«Η παρακολούθηση των νομικών δικαιωμάτων και συμφερόντων του Ρώσου πολίτη, καταδεικνύει στις ελληνικές αρχές την ανάγκη τήρησης των φυσιολογικών συνθηκών παραμονής του Βίνικ στη φυλακή, όπως επίσης και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας» επισημαίνεται, επιπλέον.

Στην επιστολή τονίζεται, ακόμη, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας έχει ενημερώσει τις αντίστοιχες αρχές της Ελλάδας σχετικά με την απαράδεκτη έκδοση του Βίνικ στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα καταβάλλει το μέγιστο των προσπαθειών σχετικά με τον σεβασμό τόσο των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου, όσο και των κανόνων της διεθνούς νομοθεσίας» καταλήγει η σχετική επιστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βίνικ βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 26 Νοεμβρίου του 2018, με τον συνήγορο υπεράσπισης να καταγγέλλει στις 10 Ιανουάριου ότι ο «Mr Bitcoin» έχει χάσει τουλάχιστον 17 κιλά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βίνικ είχε συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές στις 25 Ιουλίου του 2017, με την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και των κυβερνοεπιθέσεων.

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης των γαλλικών αρχών, με τον Βίνικ να αντιδράει και να συνεχίζει την απεργία πείνας «έως ότου εκδοθεί στη Ρωσία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ είναι μια υπόθεση που εκθέτει την ελληνική δικαιοσύνη και το ελληνικό κράτος. Ο Αλεξάντερ, 39 ετών, με δύο παιδιά τεσσάρων ετών, με μια σύζυγο που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο, κρατείται στη χώρα μας επί 17 μήνες, χωρίς δίκη, ποινή και κατηγορία με απανωτά αιτήματα έκδοσης από ΗΠΑ, Ρωσία και τώρα από Γαλλία» έχει σχολιάσει για την υπόθεση η δικηγόρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.