ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ηχηρή παραίτηση πριν τον ανασχηματισμό του Τζόνσον

Ηχηρή παραίτηση πριν τον ανασχηματισμό του Τζόνσον

Καταιγιστικές οι σημερινές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας, όπου ο Μπόρις Τζόνσον προχωρά στον πρώτο ανασχηματισμό μετά το Brexit, με τον υπουργό Οικονομικών, Σατζίντ Τζαβίντ, να αιφνιδιάζει με την παραίτησή του.

«Ο Τζάβιντ απέρριψε τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έπρεπε να αποπέμψει όλους τους ειδικούς συμβούλους του και να τους αντικαταστήσει με ειδικούς συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να δημιουργηθεί μία ομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κανένας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα αποδεχόταν αυτούς τους όρους», δήλωσε πηγή του περιβάλλοντος του Τζαβίντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Η παραίτηση του Τζαβίντ, που αναμενόταν ευρέως να παραμείνει στη θέση του, ήρθε έπειτα από αναφορές για σύγκρουση με τον στενό σύμβουλο του Τζόνσον, τον Ντομινίκ Κάμινγκς.

Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ νέος υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Ρίσι Σουνάκ.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ήδη απομακρύνει από την κυβέρνηση τέσσερα μέλη.

Πρόκειται για τον υπουργό αρμόδιο για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας Τζούλιαν Σμιθ, την υπουργό Στέγασης Έσθερ Μακβέι, την υπουργό Επιχειρηματικότητας Άντρεα Λίντσομ και την υπουργό Περιβάλλοντος Τερέζα Βίλιερς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι αποδέχτηκαν την απομάκρυνσή τους.

Σε μήνυμά του στο twitter ο Τζούλιαν Σμιθ έγραψε μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσής του: «Ήταν μεγάλο προνόμιο να υπηρετήσω τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Μπόρις Τζόνσον για την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω αυτό το εκπληκτικό τμήμα της χώρας».

Η υπουργός Στέγασης Έσθερ Μακβέι, η οποία είχε υπηρετήσει προηγουμένως και επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, εξέφρασε σε μήνυμά της τη λύπη της για την αποχώρησή της και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον διάδοχό της. «Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω στην κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξή μου από τα πίσω έδρανα. Ήταν προνόμιο να υπηρετώ την κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια» έγραψε.

Η Άντρεα Λίντσομ ευχαρίστησε την ομάδα εργασίας της στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας και δήλωσε υπερήφανη για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί το καλύτερο μέρος για την ανάπτυξη επιχειρήσεων. Είχε υπηρετήσει και ως υπουργός Περιβάλλοντος και ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι, αλλά είχε υποβάλει την παραίτησή της, όπως και η Έσθερ Μακβέι, λόγω των διαφωνιών της με την πρωθυπουργό για τους χειρισμούς της στα θέματα του Brexit, καθώς θεωρούσε ότι έπρεπε να ακολουθήσει σκληρότερη στάση στο θέμα.

Στα πόστα τους παραμένουν οι Ντομινίκ Ραμπ (Εξωτερικών), Μάικλ Γκοβ (παρά τω πρωθυπουργώ) και Πρίτι Πατέλ (Εσωτερικών), αν και δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο Γκοβ θα επιφορτιστεί με επιπλέον αρμοδιότητες.

Υπουργός Δικαιοσύνης παραμένει ο Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ενώ ο Άλοκ Σάρμα από υπουργός για θέματα διεθνούς ανάπτυξης, αναλαμβάνει το υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης ζητήθηκε η παραίτηση του γενικού εισαγγελέα Τζόφρι Κοξ, που συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.