ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Ε.Μακρόν: Βγάζει έκτακτο διάγγελμα απόψε για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο – Για να μην πουν ότι υποκύπτει στη Λεπέν

Ένας υπουργός παραιτήθηκε

Ε.Μακρόν: Βγάζει έκτακτο διάγγελμα απόψε για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο – Για να μην πουν ότι υποκύπτει στη Λεπέν

Ρήγμα στην προεδρική πλειοψηφία προκάλεσε η έγκριση ενός αμφιλεγόμενου νόμου για το μεταναστευτικό στη Γαλλία, τον οποίο ψήφισε η σκληρή δεξιά που διεκδικεί μια «ιδεολογική νίκη».

Αυτό οδήγηση στην παραίτηση ενός υπουργού και ώθησε τον πρόεδρο Μακρόν να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στο τέλος της σημερινής ημέρας.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, τον νόμο για τη μετανάστευση που καθιστά σαφώς αυστηρότερες τις προϋποθέσεις υποδοχής ξένων στη Γαλλία, προς ικανοποίηση της δεξιάς και της σκληρής δεξιάς της Μαρίν Λεπέν, που έκαναν λόγο για «νίκη».

Παρά την αποχή ή την καταψήφιση από 59 βουλευτές της πλειοψηφίας και την παραίτηση του υπουργού Υγείας Ορελιάν Ρουσό, η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει κρίση.

«Δεν υπάρχει κρίση στην πλειοψηφία», διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν μιλώντας στον ραδιοφωνικό France Inter και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν αρνήθηκε κάθε «υπουργική ανταρσία» ανακοινώνοντας ότι έγινε δεκτή η παραίτηση του Ρουσό, ο οποίος ήταν αντίθετος με το σχέδιο νόμου.

Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να αναφέρθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο σε «συμβιβασμό» με «πράγματα που δεν μου αρέσουν αλλά που δεν είναι αντίθετα με τις αξίες μας», σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα, όμως η «μακρονική» πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, παραδέχθηκε από την πλευρά της πως «η πλειοψηφία βιώνει μια μάλλον δυσάρεστη στιγμή».

Η κυβέρνηση, σε άμυνα, υποστηρίζει επίσης πως το κείμενο θα περνούσε ακόμη και χωρίς τις ψήφους του σκληρά δεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), αν βουλευτές της δεν τηρούσαν αποχή.

Όμως δεν θα είχε εγκριθεί αν οι βουλευτές της σκληρής δεξιάς είχαν ψηφίσει κατά, υπογραμμίζουν η αντιπολίτευση και πολιτικοί σχολιαστές.

Ορισμένα από τα μέτρα αυτά είναι πιθανόν αντισυνταγματικά και το κείμενο θα «εξελιχθεί» μετά την εξέτασή του από το Συνταγματικό Συμβούλιο, παραδέχθηκε η Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ζητήσει ο ίδιος τη γνώμη αυτής της αρχής που είναι επιφορτισμένη να επιτηρεί τη συνταγματικότητα των νόμων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Γάλλος πρόεδρος, που είχε καταστήσει το σχέδιο αυτό ένα τεστ για την ικανότητά του να κάνει μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του, θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα απόψε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.