ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Για πρόοδο στις συνομιλίες Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας κάνει λόγο η προεδρία των ΗΠΑ

Το Ριάντ θέλει να εξασφαλίσει αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση του εβραϊκού κράτους

Για πρόοδο στις συνομιλίες Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας κάνει λόγο η προεδρία των ΗΠΑ

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις ενόψει της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να προχωρούν» και πιστεύει ότι έχει πλέον δημιουργηθεί «βασική δομή» για τη σύναψη μελλοντικής συμφωνίας.

Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είπε: «Τα μέρη έχουν σφυρηλατήσει τη βασική δομή για αυτό που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε»

«Όπως σε κάθε περίπλοκη συμφωνία (…) οι πάντες πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς», πρόσθεσε, χωρίς να θελήσει να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του πιέζουν για να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της οποίας η πετρελαϊκή μοναρχία θέλει να εξασφαλίσει αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση του εβραϊκού κράτους.

Καταγράφονται εξελίξεις που υποδεικνύουν ότι οι συνομιλίες εντείνονται.

Για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, Ισραηλινός υπουργός έκανε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, ενώ το Ριάντ έστειλε, για πρώτη φορά σε τριάντα και πλέον χρόνια, επίσημη αντιπροσωπεία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να καθησυχάσει τους Παλαιστίνιους πως θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την υπόθεσή τους ακόμη και σε περίπτωση εξομάλυνσης των σχέσεων.

Η πιθανή συμφωνία των δυο κρατών θα εγγραφόταν στο πλαίσιο των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ, μέσω των οποίων το Ισραήλ απέκτησε το 2020 διπλωματικές σχέσεις με τρεις αραβικές χώρες, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, οι συνομιλίες αφορούν ιδίως τη φύση και τον βαθμό των εγγυήσεων ασφαλείας που θα χορηγούσαν οι ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, που κυβερνά de facto ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.