ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ιράν: Δεν δέχεται διερεύνηση από τον ΟΗΕ για τις διαδηλώσεις

Απορρίπτει την ανεξάρτητη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών 

Ιράν: Δεν δέχεται διερεύνηση από τον ΟΗΕ για τις διαδηλώσεις

Αμετακίνητο στις θεοκρατικές του αντιλήψεις και στην ωμή βία στέκει το Ιράν. Δηλώνει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την διερεύνηση για την καταστολή των διαδηλώσεων. 

Το Ιράν υποστηρίζει πως διαθέτει αποδείξεις ότι οι δυτικές χώρες ενεπλάκησαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που σαρώνουν τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, δείχνοντας πως το ρήγμα με τη Δύση βαθαίνει.

Οι διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της συνιστούν μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

«Διαθέτουμε συγκεκριμένες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ, δυτικές χώρες και κάποιες συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ έπαιξαν ρόλο στις διαδηλώσεις», είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νάσερ Κανανί.

Η Τεχεράνη θα απορρίψει την πρόσφατα διορισθείσα ανεξάρτητη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που έχει αναλάβει την έρευνα για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων καθώς το κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα δεν δείχνει να υποχωρεί, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Το Ιράν δεν θα συνεργαστεί με την πολιτική επιτροπή που σχηματίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», είπε συγκεκριμένα ο Κανανί.

Την Πέμπτη, το Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της σύστασης ερευνητικής επιτροπής για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ είχε προηγουμένως ζητήσει να σταματήσει το Ιράν τη «δυσανάλογη» χρήση βίας κατά των διαδηλώσεων.

450 νεκροί από τις διαδηλώσεις, ανάμεσά τους 63 ανήλικοι
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των ακτιβιστών HRANA, 450 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί κατά τους περισσότερους από δύο μήνες κινητοποιήσεων σε εθνικό επίπεδο, ανάμεσά τους και 63 ανήλικοι.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι 60 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν επίσης σκοτωθεί και 18.173 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Οι ιρανικές αρχές δεν δίνουν απολογισμό για νεκρούς διαδηλωτές
Από την πλευρά τους οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα απολογισμό νεκρών διαδηλωτών, αλλά ο Αλί Μπαγκέρι Κανί, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έχει δηλώσει ότι περίπου 50 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες τραυματιστεί στα επεισόδια — ο πρώτος επίσημος απολογισμός νεκρών από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Κανί δεν έχει διευκρινίσει αν ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και θύματα από τις τάξεις Φρουρών της Επανάστασης.

Ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε αβάσιμες τις αιτιάσεις των ΗΠΑ ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση εναντίον ενός πετρελαιοφόρου στον Κόλπο του Ομάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πλοίο Pacific Zircon υπό σημαία Λιβερίας δέχθηκε επίθεση στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν από ιρανικής κατασκευής drone, όπως υποστήριξε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.