ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημογραφικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνισμού και ουδείς ασχολείται σοβαρά με αυτό. Δεν υπάρχει ελπίδα...

Πώς θα γίνουν οι εκλογές στη Βρετανία – Τα ποσοστά που χρειάζεται ο Κ.Στάρμερ για να έχει την αυτοδυναμία 

Την ημέρα της αναμέτρησης τα εκλογικά τμήματα είναι ανοιχτά από τις 07:00 ως τις 22:00

Πώς θα γίνουν οι εκλογές στη Βρετανία – Τα ποσοστά που χρειάζεται ο Κ.Στάρμερ για να έχει την αυτοδυναμία 

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα διεξαγάγει εθνικές εκλογές στις 4 Ιουλίου

Εδώ και μήνες γνωρίζαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του 2024, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Σούνακ. Εξάλλου, ο νόμος του 2022 για τη διάλυση και τη σύγκληση του Κοινοβουλίου του έδινε τη δυνατότητα να τις συγκαλέσει ως τις 17 Δεκεμβρίου, αναφέρει το Sky News.

Μετά την απόφαση για πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει την άδεια του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος τυπικά έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Στην πράξη ο βασιλιάς μπορεί να αρνηθεί το πρωθυπουργικό αίτημα, αλλά αυτό είναι σχεδόν ανήκουστο.

Στη συνέχεια θα διαλυθεί και τυπικά η Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει 25 εργάσιμες ημέρες πριν από τις εκλογές, άρα στις αρχές Ιουνίου. Ως τη διάλυση το σώμα κλείνει τις νομοθετικές εκκρεμότητες που έχει, ενώ, μετά τη διάλυσή του, «παγώνει» και η δραστηριότητα της Βουλής των Λόρδων.

Οι υπουργοί μένουν κανονικά στις θέσεις τους μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά περιορίζονται σε διαχειριστικά θέματα.

Την ημέρα της αναμέτρησης τα εκλογικά τμήματα είναι ανοιχτά από τις 07:00 ως τις 22:00. Οι επιστολικές ψήφοι θα έχουν κατατεθεί νωρίτερα.

Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία οι ψηφοφόροι πρέπει να επιδείξουν στα τμήματα ταυτότητα με φωτογραφία.

Η αλλαγή του εκλογικού χάρτη

Ένας σημαντικός παράγοντας που ίσως παίξει τον ρόλο του στις επερχόμενες βρετανικές εκλογές είναι ο εκλογικός χάρτης και τα όρια των (μονοεδρικών) περιφερειών. Είναι πιθανόν να επηρεάσουν το ποσοστό των Εργατικών που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σταθερά στην πρώτη θέση με διψήφια διαφορά;

Ο αναλυτής του Sky News Σαμ Κόουτς λέει ότι από την τελευταία αναμέτρηση, αυτή του 2019, ο εκλογικός χάρτης έχει αλλάξει σημαντικά. Οι Τόρις κυριαρχούσαν στην Αγγλία και την Ουαλία και το SNP στη Σκωτία. Οι νικητές Συντηρητικοί είχαν 365 έδρες και οι Εργατικοί 203.

Από τότε τα όρια των περιφερειών άλλαξαν σχεδόν όλα ώστε να έχουν περίπου 73.392 εκλογείς η κάθε μία, όσους δηλαδή ο μέσος όρος (σύνολο εκλογέων δια τις περιφέρειες). Στην πράξη, η Αγγλία κέρδισε έδρες, αλλά η Σκωτία και η Ουαλία έχασαν.

Με τα αποτελέσματα του 2019 οι Συντηρητικοί θα είχαν 372 έδρες και οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ 201 έδρες.

Οι υπολογισμοί του Sky News ότι μόνο με μια διαφορά άνω του 8,3% θα έχουν ελπίδες πρωτιάς οι Εργατικοί αν και θα χρειαστούν εταίρους για συγκυβέρνηση.

Μόνο με διαφορά άνω του 12,7% οι Εργατικοί θα έχουν αυτοδυναμία, αλλά με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα χρειαστούν, ειδικότερα, να κερδίσουν 125 έδρες πέρα από αυτές του 2019, μια νίκη με εύρος που έχουν να δουν από τον Τόνι Μπλερ το 1997.

Ακόμη περισσότερο, για την άνετη πλειοψηφία των 30 εδρών στη Βουλή χρειάζονται διαφορά 13,8% στην κάλπη. Για τις 50 έδρες, η «ψαλίδα» πρέπει να φτάσει το 14,5%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δημοσκοπήσεις ήδη δίνουν μεγαλύτερη διαφορά, μένει όμως να δούμε τι θα πει η κάλπη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.