Σουηδία: Η Βουλή ενέκρινε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ – Παραμένουν τα εμπόδια από Τουρκία και Ουγγαρία

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε επίσημα το νομοσχέδιο που επιτρέπει στη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Σουηδία: Η Βουλή ενέκρινε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ – Παραμένουν τα εμπόδια από Τουρκία και Ουγγαρία

«Πράσινο φως» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «άναψε» η σουηδική Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία 269 ψήφων υπέρ έναντι 37 κατά.

Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει ουσιαστική ισχύ, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να μπλοκάρει τη διαδικασία και η Ουγγαρία καθυστερεί.

«Το να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλεια της Σουηδίας και να συμβάλουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της ευρωατλαντικής περιοχής», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Τομπιάς Μπίλστρομ, μιλώντας στη βουλή πριν την ψηφοφορία.

Εμμένει στο «όχι» η Τουρκία

Ήδη, η Φινλανδία, που είχε υποβάλλει αίτηση ένταξης ταυτόχρονα, πέρυσι τον Μάιο, βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση από τη Σουηδία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία πρόκειται να επικυρώσει τη φινλανδική ένταξη τη Δευτέρα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως της Άγκυρας στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα, με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την επικύρωση της φιλανδικής ένταξης να διεξάγεται πιθανώς πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση της Σουηδίας. Η Ουγγαρία και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν έχουν καθορίσει ημερομηνία ψηφοφορίας. Αντίστοιχα, ο Ερντογάν εμμένει στην άρνησή του να γίνει η χώρα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους «τρομοκράτες» μαχητές και ότι αρνείται να εκδώσει άτομα, μια διαδικασία όπου τον τελευταίο λόγο έχει η σουηδική δικαιοσύνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.