Ο Τ.Μπάιντεν θέλει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας αλλά χωρίς τον… Νίκολας Μαδούρο

Ζητάει από τον Βενζουελάνο πρόεδρο να τον «ξελασπώσει» αλλά ετοιμάζει και το «τέλος» του

Ο Τ.Μπάιντεν θέλει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας αλλά χωρίς τον… Νίκολας Μαδούρο

Ο Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε χθες Τετάρτη την υποστήριξη των ΗΠΑ στον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα τον οποίο η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει ως «μεταβατικό πρόεδρο», στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής, στην οποία πάντως δεν προσκλήθηκε ούτε εκείνος, ούτε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ή άλλος αντιπρόσωπος της κυβέρνησης στο Καράκας.

Με άλλα λόγια θέλει από τον Ν.Μαδούρο να «ξελασπώσει» τις ΗΠΑ εξάγοντας πετρέλαιο στην Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα του φαίνεται λογικό να γνωρίζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ότι του «πριονίζει» την θέση στον προεδρικό θώκο και θέλει κάποιος άλλος να πάρει την θέση του.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει καμία λογική αλλά μέχρι τώρα η διακυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δείξει ότι κινείται με βάση λογικές αρχές.

Ο Aμερικανός πρόεδρος «συνομίλησε (…) με τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό για να υπογραμμίσει την αναγνώριση και την υποστήριξη του δημοκρατικά εκλεγμένου το 2015 κοινοβουλίου», καθώς και του ιδίου, «από τις ΗΠΑ», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει το 2019 πως δεν αναγνωρίζει την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, επικαλούμενος τις παρατυπίες που κατήγγειλε η αντιπολίτευση.

Τη Δευτέρα, η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε πως δεν προσκάλεσε ούτε τη Βενεζουέλα, ούτε τη Νικαράγουα, ούτε την Κούβα στη Σύνοδο της Αμερικής στο Λος Άντζελες, λόγω των «επιφυλάξεών» της για τη δημοκρατία σε αυτά τα τρία κράτη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, που έγινε καθώς το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος μετέβαινε στην Καλιφόρνια, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε ακόμη «την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις στη Βενεζουέλα, που αποτελούν τον καλύτερο δρόμο για την ειρηνική αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» των πολιτών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, κατά την ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει την πολιτική των κυρώσεων εάν η κυβέρνηση του κ. Μαδούρο διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση νέο πλαίσιο για τις εκλογές.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ επέβαλε ομοβροντία κυρώσεων στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Η οικονομία της χώρας κατέρρευσε, εξωθώντας εκατομμύρια πολίτες να μεταναστεύσουν.

Ο Χουάν Γκουαϊδό «ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη σταθερή υποστήριξή τους στον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας προκειμένου να υπάρξει δημοκρατική μετάβαση το συντομότερο δυνατό» και διότι είναι «ο κυριότερος υποστηρικτής της ανθρωπιστικής βοήθειας» προς τη χώρα του, ανακοίνωσε η ομάδα του αντιπολιτευόμενου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μετανάστευση, μείζον εσωτερικό πολιτικό διακύβευμα για τον Τζο Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής Συνόδου της Αμερικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.