ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μεσολάβηση ΕΕ για την προώθηση διαλόγου Σερβίας-Κοσόβου

Μεσολάβηση ΕΕ για την προώθηση διαλόγου Σερβίας-Κοσόβου

Αύριο στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Κάθριν Άστον και τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι.

Στόχος της συνάντησης είναι η συνέχιση του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, που άρχισε στις 19 Οκτωβρίου. Οι Ντάτσιτς και Θάτσι κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι στις Βρυξέλλες σε συνάντηση με την Άστον, η οποία αποφάσισε να συμμετάσχει στην προσπάθεια προώθησης του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας.

«Μετά από ξεχωριστές συναντήσεις, προήδρευσα σε κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε καλή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Συμφωνήσαμε ο διάλογος των δύο πλευρών να συνεχιστεί και οι δύο πρωθυπουργοί δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν. Σύντομα θα ξανασυναντηθούμε» αναφέρθηκε σε ανακοίνωση μετά την πρώτη τη συνάντηση των κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας διευκρίνισε ότι η συνάντηση δεν αποτελεί υποχώρηση από την πολιτική της Σερβίας στο ζήτημα του Κοσόβου και ότι ο διάλογος δεν αφορά το καθεστώς του Κοσόβου. «Το Βελιγράδι είναι έτοιμο να συζητήσει για όλα τα ζητήματα και όχι μόνο το θέμα του βορείου Κοσόβου και των παράλληλων θεσμών, όπως επιμένει η ΕΕ» υπογράμμισε ο Ντάτσιτς. Ανέφερε ακόμη ότι είναι καιρός για ιστορική συμφωνία μεταξύ Σέρβων και Αλβανών και πρότεινε στον Θάτσι να συνεργαστούν για την υλοποίηση οικονομικών σχεδίων.

Το Βελιγράδι και την Πρίστινα επισκέφθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο περιοδείας στα Βαλκάνια η Κάθριν Άστον και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τόνισαν ότι δεν ζητούν από τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο, αλλά ότι επιμένουν στη συνέχιση του διαλόγου και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.