ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Στα «χαρακώματα» Ιταλία-ΕΕ: Η Κομισιόν έτοιμη να απορρίψει ξανά τον ιταλικό προϋπολογισμό – Ρώμη: «Δεν υποχωρούμε»

Στα «χαρακώματα» Ιταλία-ΕΕ: Η Κομισιόν έτοιμη να απορρίψει ξανά τον ιταλικό προϋπολογισμό – Ρώμη: «Δεν υποχωρούμε»

Σε κατά μέτωπο σύγκρουση μεταξύ Ρώμης-Βρυξελών οδηγείται η ήδη έκρυθμη κατάσταση για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων Ansa οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι έτοιμες να απορρίψουν και πάλι τον ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Κομισιόν, μεθαύριο, θα αποφανθεί ότι το πρόγραμμα μείωσης του ιταλικού χρέους δεν σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της την Τετάρτη», γράφει το Ansa.

«Με τον τρόπο αυτό θα γίνει το πρώτο βήμα της πορείας η οποία, αν δεν υπάρξουν νέες εξελίξεις, θα οδηγήσει στην έναρξη διαδικασίας κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα, εξαιτίας του δημόσιου χρέους», καταλήγει το ιταλικό πρακτορείο.

Παράλληλα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό ότι το επόμενο Σάββατο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα δειπνήσει στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ιταλικά ΜΜΕ οι δύο άνδρες είχαν και σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, το περιεχόμενο της οποίας αν και δεν αποκαλύφθηκε, σαφώς, θα αφορούσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019.

Πάντως η κόντρα Βρυξελλών και Ρώμης δεν έχει χαλαρώσει στο ελάχιστο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Tria, υποστήριξε, αμέσως μετά τη λήξη του σημερινού έκτακτου Eurogroup, ότι η χώρα του δεν θα αλλάξει τον προϋπολογισμό της, αν και θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Κομισιόν για το ζήτημα.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini απείλησε ότι η Ρώμη θα θέσει βέτο στις προτάσεις μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, οι οποίες συζητήθηκαν στο σημερινό έκτακτο Eurogroup.

Η θέση της ιταλικής κυβέρνησης εκφράστηκε άλλωστε δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Οι προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης δεν θα έχουν ποτέ τη στήριξη μας, εάν -όπως φαίνεται- προκαλούν ζημιά στην Ιταλία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνηση και υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Matteo Salvini.

«Θα μπορούσαμε να αντιταχθούμε στο σχέδιο για τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης», προειδοποίησε ο Salvini.

Di Maio: «Η Ρώμη δεν συναινεί στον σφαγιασμό του ιταλικού λαού»

Οι απειλές των Βρυξελλών δεν κάμπτουν κατά τα φαινόμενα την ιταλική κυβέρνηση, που δηλώνει ανυποχώρητη από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις της ενόψει της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκκινήσει τη διαδικασία επιβολή κυρώσεων.

Τον τόνο της ιταλικής αντίδρασης έδωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, ο οποίος ξεκαθάρισε, πως η Ρώμη δεν συναινεί στον σφαγιασμό του λαού της.

«Οι πολίτες θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές και θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στην ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά δεν μπορούν να μας ζητήσουν να σφαγιάσουμε τους Ιταλούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός προσθέτοντας πως , «οι κύριες μεταρρυθμίσεις του προϋπολογισμού θα παραμείνουν ως έχουν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.