ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Φιλανδή ΥΠΟΙΚ ζήτησε συγνώμη για το… «Τούρκοι πίθηκοι» αλλά συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση

«Παλιά η έκφραση αλλά λέγεται…»

Η Φιλανδή ΥΠΟΙΚ ζήτησε συγνώμη για το… «Τούρκοι πίθηκοι» αλλά συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση

Ο επικεφαλής του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε συγγνώμη από την Άγκυρα για τα λόγια του υπουργού Οικονομικών και της επικεφαλής του δεξιού κόμματος Ρίκα Πούρα (Riikka Purra) περί «Τούρκων πιθήκων».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε μια σειρά ρατσιστικών σχολίων, γι’ αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρόκειται να ψηφίσουν  για εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο της Πούρα.

Πώς θα τελειώσει το πολιτικό σκάνδαλο στη Φινλανδία και είναι έτοιμη η Τουρκία να δεχτεί τη συγγνώμη του Ελσίνκι;

Η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών Ελίνα Βαλτόνεν ζήτησε συγγνώμη από τον Τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν για τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Ρίκα Πούρα για τον χαρακτηρισμό της «Τούρκοι πίθηκοι».

Παλιά η έκφραση αλλά λέγεται…

Είπε ότι διευκρίνισε στην Άγκυρα για «ακατάλληλα λόγια που ειπώθηκαν πριν από αρκετά χρόνια από ένα μέλος της νέας κυβέρνησης» και διαβεβαίωσε ότι η άποψη της Πούρα «δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες» του Ελσίνκι.

Η  Ρίκα Πούρα/Riikka Purra είναι η ηγέτιδα του δεξιού κόμματος «Αληθινοί Φινλανδοί». Πριν αναλάβει καθήκοντα στο υπουργικό συμβούλιο, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του ιστολογίου του σημερινού προέδρου του κοινοβουλίου, Jussi Halla-aho, για «Τούρκους πιθήκους». Ήταν επίσης ύποπτη στο παρελθόν για δημοσίευση ρατσιστικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2008 με το ψευδώνυμο «riikka».

Ένα άλλο σχόλιο αναφέρεται στον «ήχο των πιο σκούρων αρσενικών καθώς περνούν από δίπλα σου»: «Όσο περισσότερη επιθυμία έχει ο Αμπντουλάχ, τόσο περισσότερο σάλιο βγαίνει (σου φέρνει αναγούλα)».

Το σκάνδαλο ανάγκασε τον Riikka Purra να απευθυνθεί στη φινλανδική κοινωνία. Στο Διαδίκτυο ζήτησε συγγνώμη για τα ηλίθια σχόλιά της πριν από 15 χρόνια, όπως επεσήμανε η τοπική ραδιοτηλεόραση ‘YLE’.  Η αρχηγός του δεξιού κόμματος σημείωσε ότι δεν είναι και το ιδανικό πρόσωπο. «Όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι, έτσι και εγώ κάνω λάθη», τόνισε.

Παράλληλα, η Πούρα σημείωσε ότι τα σχόλια έμειναν σε κατάσταση απογοήτευσης και εκφράστηκε με έναν «απαράδεκτο για σήμερα τρόπο». Ωστόσο, η υπουργός δεν αρνήθηκε όσα είχε γράψει και ζήτησε να την κρίνουν από το έργο της στο Υπουργείο.

Ωστόσο, το κοινοβούλιο της χώρας αποφάσισε να μην αφήσει αυτήν την κατάσταση να περάσει έτσι – αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Φινλανδία δήλωσαν αμέσως ότι ήταν έτοιμα να διακόψουν τις διακοπές για να ψηφίσουν για εμπιστοσύνη στην Ρίκε Πούρα, όπως γράφει ιστοσελίδα Yle .

Μάλιστα η πρόεδρος των «Πράσινων» Σοφία Βίρτα,  είπε ότι «δεν μιλάμε μόνο για τον νυν υπουργό Οικονομικών, αλλά και για όλους τους εκπροσώπους των «Αληθινών Φινλανδών» στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανησυχία προκαλεί η αδύναμη ηγεσία του πρωθυπουργού Πέτρι Όρπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αν μιλάμε για τη στάση απέναντι στους Τούρκους στην Ευρώπη συνολικά, τότε η Σουηδία και η Φινλανδία πιστεύουν ότι σχεδόν όλοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Παράλληλα, οι Φινλανδοί βρίσκονται ένα βήμα πιο κάτω από τους Σουηδούς, οπότε συμπεριφέρονται λίγο πιο ήσυχα. Με τη σειρά τους, οι Σουηδοί αποτελούν μέρος του «πυρήνα» του ευρωπαϊκού πολιτισμού, επομένως έχουν την πολυτέλεια όχι μόνο να μιλούν, αλλά κυριολεκτικά δεν τους νοιάζει τι σκέφτεται κάποιος για έναν Τούρκο», πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.