ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Κολομβία έστειλε στις ΗΠΑ τον Γκουαϊδό γιατί μπήκε παράνομα στην χώρα

Ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας

Η Κολομβία έστειλε στις ΗΠΑ τον Γκουαϊδό γιατί μπήκε παράνομα στην χώρα

Οι αρχές της Κολομβίας εκδίωξαν από τη χώρα τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, όταν προσπάθησε να λάβει μέρος σε σύνοδο που αφορούσε το μέλλον της χώρας του.

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ έσπευσε άμεσα να αναγνωρίσει τον δοτό «πρόεδρο»! 

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε αναφέρει ότι πέρασε πεζή στη Κολομβία για να «γλιτώσει από την καταδίωξη» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Επιχείρησε να λάβει μέρος στη διάσκεψη που οργάνωσε ο Κολομβιανός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο με στόχο να βρεθεί διέξοδος στην πολιτική κρίση της Βενεζουέλας.

Παρά ταύτα, τον απομάκρυναν οι κολομβιανές αρχές και τον επιβίβασαν σε αεροσκάφος για τις ΗΠΑ όπου και έφτασε νωρίς την Τρίτη. «Η δίωξη από τη δικτατορία έφτασε και στη Κολομβία», είπε ο Γκουαϊδό σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Η Κολομβία από την πλευρά της λέει ότι «ευχαρίστως θα δίναμε άσυλο» στον Γκουαϊδό αν ερχόταν στη χώρα από επίσημο σημείο εισόδου με διαβατήριο. «Δεν υπήρχε λόγος να έλθει παράνομα», προσθέτουν.

Φαίνεται ότι ο Γκουαϊδό δεν θα επιτρέψει πλέον στη Βενεζουέλα, αναφέρει ο Guardian.

Αναλυτές λένε στη βρετανική εφημερίδα ότι το επεισόδιο, που ίσως «έστησε» ο ίδιος, είναι ο θλιβερός επίλογος της «προεδρίας» του.

«Προσπάθησε να φανεί ξανά ότι εμπλέκεται στο ζήτημα, αλλά είχε το αντίθετο αποτέλεσμα· έχει γίνει καρικατούρα», επισημαίνουν και προσθέτουν ότι κυβερνήσεις που μετείχαν στη σύνοδο (όπως η Ισπανία, η Βρετανία και η Χιλή) δεν τον αναγνωρίζουν πλέον ως πρόεδρο.

Πριν φύγει από τη Βενεζουέλα ο Γκουαϊδό σχεδίαζε να λάβει μέρος στις προκριματικές εκλογές του Οκτωβρίου από τις οποίες θα αναδεικνυόταν ο αντίπαλος του Μαδούρο για τις προεδρικές του 2024

Ο Γκουαϊδό έγινε γνωστός το 2019, όταν προσπάθησε να ανατρέψει τον Μαδούρο, εν μέσω ενός κύματος έντονης δυσαρέσκειας και διαδηλώσεων. Σταδιακά συγκέντρωσε την υποστήριξη μεγάλων δυτικών δυνάμεων και χωρών της περιοχής, όπως η Βραζιλία, και σχημάτισε μια «μεταβατική κυβέρνηση» για την ανατροπή του προέδρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Μαδούρο εξακολουθεί να είναι πρόεδρος και να συνομιλεί με τις ΗΠΑ και ο 39χρονος Γκουαϊδό είναι σημαντικά αποδυναμωμένος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.