ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Παρακολουθήσεις τηλεφώνων αποφάσισε η κυβέρνηση Ε.Μακρόν – Απειλεί ότι θα διακόψει και τα social

Το τηλέφωνο κάθε πολίτη μπορεί να μολύνεται με ένα σύστημα τύπου «Predator»

Παρακολουθήσεις τηλεφώνων αποφάσισε η κυβέρνηση Ε.Μακρόν – Απειλεί ότι θα διακόψει και τα social

Η Εθνοσυνέλευση στη Γαλλία ενέκρινε το αμφιλεγόμενο άρθρο 3 του νομοσχεδίου του υπουργείου δικαιοσύνης που εξουσιοδοτεί τις αρχές να ενεργοποιούν εξ αποστάσεως τις κάμερες και τα μικρόφωνα τηλεφώνων ή άλλων συνδεδεμένων συσκευών χωρίς τη γνώση των ενδιαφερομένων.

Με απλά λόγια, κάθε τηλέφωνο καλού πολίτη, μπορεί να μολύνεται με ένα σύστημα τύπου «Predator» και οι διωκτικές αρχές να παίρνουν τον πλήρη έλεγχο του…

Αμφιλεγόμενο μέτρο ψηφίστηκε με 80 ψήφους υπέρ, 24 κατά.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

Τις αυταρχικές συμπεριφορές του Γάλλου προέδρου προσπαθεί να μαζέψει το Μέγαρο των Ηλυσίων, με τη γαλλική αντιπολίτευση αλλά και συμπολίτες του να τον κατηγορούν, μετά τις απειλές του να διακόψει την πρόσβαση στα social media, με αφορμή τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του 17χρονου Γαλλοαλγερινού Ναέλ από αστυνομικό, επειδή δεν σταμάτησε σε τροχονομικό έλεγχο.

Μπορεί ο ένοικος των Ηλυσίων να εξέφρασε την ικανοποίησή του που δεν μπλόκαρε την πρόσβαση στην νέων στα social media, ο ίδιος όμως μπήκε στο στόχαστρο αφού άφησε το θέμα ανοιχτό ενώ παράλληλα έριξε την ευθύνη και στους γονείς καλώντας τους να… μαζέψουν τα παιδιά τους.

 «Χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να διακόψουμε την πρόσβαση στα social media, αλλά αν χρειαζόταν θα το εξετάζαμε. Θα ήταν απαραίτητο να εξεταστούν η χρήση τους από νεαρούς ταραχοποιούς και ο πιθανός αποκλεισμός της πρόσβασης σε αυτούς», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Αντί να συζητάμε για την αστυνομική βία, μιλάμε για την ευθύνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των γονέων», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος γονέων σε εργατικές συνοικίες.

Ο Μακρόν δέχτηκε πυρά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι εάν χρειαστεί, μπορεί να αποκόψει τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάντως, αξιωματούχοι των Ηλυσίων και υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν χθες να διευκρινίσουν ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν απειλούσε με «γενικό μπλακ άουτ» αλλά με «περιστασιακή και προσωρινή» αναστολή των πλατφορμών.

Ζήτησαν περιορισμό των βίντεο με βανδαλισμούς

Αναφερόμενος στα social media, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι ορισμένα απ’ αυτά, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις εντάσεις, διευκολύνοντας την οργάνωση διαμαρτυριών που προκάλεσαν σοβαρές σοβαρές υλικές ζημιές στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ελιζέ ζήτησε από τις πλατφόρμες να περιορίσουν τα βίντεο με αναπαραγωγή βανδαλισμών και να κοινοποιήσουν την ταυτότητα συγκεκριμένων ακολούθων.

Έχοντας πλέον καταλαγιάσει το κύμα βίας, ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο οι αρχές να αναστείλουν την πρόσβαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αν κρινόταν πως απαιτείται για να αποτραπούν περαιτέρω ταραχές στη χώρα.

«Θα ήταν απαραίτητο να εξεταστούν η χρήση τους από νεαρούς ταραχοποιούς και ο πιθανός αποκλεισμός της πρόσβασης σε αυτούς», είπε προχθές ο Μακρόν απευθυνόμενος σε δημάρχους 241 πόλεων που υπέστησαν καταστροφές, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Θέτει ζήτημα διαχείρισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

«Αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, ίσως χρειαστεί να ρυθμιστούν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ή να αποκλειστούν. Αυτό βεβαίως δεν πρέπει να γίνει εν θερμώ» και «χαίρομαι που δεν χρειάστηκε να το κάνουμε», πρόσθεσε, δηλώνοντας πως η διαχείριση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να μελετηθεί ψύχραιμα.

«Όταν τα social media γίνονται εργαλείο για να οργανώνονται βίαιες συγκεντρώσεις ή απόπειρες δολοφονίας, είναι σοβαρό πρόβλημα».

Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου έρχονται να στηρίξουν τους υπουργούς του, οι οποίοι κατηγορούσαν συνεχώς τη νέα γενιά που χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες όπως το Snapchat και το TikTok, για την οργάνωση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο του 17χρονου Γαλλοαλγερινού.

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς οι νέοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, στην οικογένεια, στο σχολείο, θα πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις… και όταν τα πράγματα ξεφύγουν, ίσως χρειαστεί να τα ρυθμίσουμε ή να τα κόψουμε» ήταν η επίμαχη φράση του Mακρόν στην συνάντηση του με τους 241 δημάρχους, των οποίων οι δήμοι επλήγησαν από τις συμπλοκές των νέων με την γαλλική αστυνομία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αυταρχισμό του Μακρόν αφού τα «έβαλε» με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έγραψε στο Twitter: «Η χώρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των πολιτών δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις μεγάλες δημοκρατίες της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ολιβιέ Μαρλίξ, από το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains): «Κόψτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Όπως η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα; Ακόμα κι αν είναι πρόκληση για να αποσπάσει την προσοχή, είναι πολύ κακόγουστο», τόνισε.

Από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών, η Φατιμά Ουασάκ, συνιδρύτρια της οργάνωσης «Front de Mères» (Μέτωπο της Μητέρας) που εκπροσωπεί τους γονείς που ανήκουν στην εργατική τάξη, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία τακτική αντιπερισπασμού τονίζοντας σε τηλεοπτική της συνέντευξη:

«Αντί να συζητάμε για το θέμα της αστυνομικής βίας… επιρρίπτουμε την ευθύνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους γονείς».

Στόχος τώρα του Ελιζέ είναι να κατευνάσει τα πνεύματα μετά το αλαλούμ στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Ωστόσο, ο Μακρόν έχει καταστήσει σαφές ότι ήθελε μια «ήρεμη και μελετημένη» συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις πρόσφατες αναταραχές», ανέφεραν εκπρόσωποι του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να σκεφτούμε τη χρήση των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης και ποια βάση θα μπορούσε να υπάρχει για ενδεχόμενες απαγορεύσεις ή διοικητικά μέτρα», πρόσθεσαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.