ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Περού: Πρώην εισαγγελέας με ειδίκευση στην διαφθορά διορίστηκε νέος πρωθυπουργός

Εν μέσω διαδηλώσεων η ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης από την πρόεδρο Μπολουάρτε

Περού: Πρώην εισαγγελέας με ειδίκευση στην διαφθορά διορίστηκε νέος πρωθυπουργός

Την ώρα που οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου του Περού, Πέδρο Καστίγιο, διαδηλώνουν ζητώντας την απελευθέρωσή του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η διάδοχός του Ντίνα Μπολουάρτε ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, έχει 19 υπουργούς, οκτώ εκ των οποίων είναι γυναίκες. Πρωθυπουργός διορίστηκε ο Πέδρο Ανγκούλο, πρώην εισαγγελέας με ειδίκευση στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η Άνα Σεσίλια Χερβάσι, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας τοποθετήθηκε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Άλεξ Κοντρέρας. Ο χημικός μηχανικός Όσκαρ Βέρα διορίστηκε υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, μια θέση-κλειδί για τη χώρα των Άνδεων που είναι πλούσια σε κοιτάσματα χαλκού.

«Εργάστηκα σκληρά για να σχηματίσω ένα υπουργικό συμβούλιο που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας», είπε η πρόεδρος Μπολουάρτε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Κογκρέσου Χοσέ Ουίλιαμς είχε καλέσει την πρόεδρο Μπολουάρτε να επιταχύνει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Οι αναφορές για διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων έρχονται από διάφορα σημεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ορεινών περιοχών των Άνδεων όπου ο Πέδρο Καστίγιο — πρώην δάσκαλος σε αγροτικό σχολείο — απολαμβάνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη. Οι διαδηλωτές ζητούν τη διάλυση του Κογκρέσου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αρνούμενοι να επιτρέψουν στην Μπολουάρτε να ολοκληρώσει την θητεία του δημοκρατικά εκλεγμένου προκατόχου της (μέχρι το 2026) και αξιώνουν τη θέσπιση νέου Συντάγματος.

Η 60χρονη Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία ήταν αντιπρόεδρος του Καστίγιο, τον αντικατέστησε μετά την καθαίρεσή του από το Κογκρέσο. Την Παρασκευή δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει για πρόωρες εκλογές με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αλλά απέκλεισε στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο συνταγματικών τροποποιήσεων.

Ο Πέδρο Καστίγιο κρατείται σε φυλακή της πρωτεύουσας Λίμα όπου άλλος ένας πρώην πρόεδρος, ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά.

Συνελήφθη αφότου προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία που οδήγησε στην καθαίρεσή του. Ο πρώην προσωπάρχης και ο δικηγόρος του Καστίγιο υποστήριξαν ότι ο πρώην πρόεδρος του Περού, απηύθυνε το επίμαχο τηλεοπτικό διάγγελμα όντας υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αρχές του Μεξικού γνωστοποίησαν την Πέμπτη ότι ξεκίνησαν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Περού σχετικά με το αίτημα του Καστίγιο στην μεξικανική πρεσβεία για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Το απόγευμα της Παρασκευής, το περουβιανό υπουργείο Εξωτερικών του Περού κάλεσε τον πρεσβευτή του Μεξικού για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του σχετικά με αυτήν την «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Περού».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.