ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αφήστε κάτι άκαυτο και για του χρόνου παιδιά... Μην τα καίτε όλα φέτος

Πέθανε με ευθανασία η 29χρονη σωματικά υγιής Ολλανδέζα που δεν ήθελε να ζει με ψυχικά προβλήματα

«Έχω μια καλή ζωή αλλά δεν είναι αρκετή για να ζήσω»

Πέθανε με ευθανασία η 29χρονη σωματικά υγιής Ολλανδέζα που δεν ήθελε να ζει με ψυχικά προβλήματα

H Zoraya ter Beek, μία 28χρονη σωματικά υγιής Ολλανδή που έλαβε άδεια από το κράτος για να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω σοβαρών ψυχικών ασθενειών, πέθανε τελικά με αυτόν τον τρόπο λίγο μετά τη συμπλήρωση των 29 ετών.

Η νεαρή, η οποία έπασχε επίσης από οριακή διαταραχή προσωπικότητας και τραύμα, αποφάσισε ότι ήθελε να πεθάνει αφού πάλευε με προβλήματα ψυχικής υγείας για πάνω από μία δεκαετία, ενώ ισχυριζόταν ότι καμία θεραπεία δεν την είχε βοηθήσει.

Πέθανε στις 13:25 τοπική ώρα στις 22 Μαΐου – 20 ημέρες μετά τα γενέθλιά της – με τη βοήθεια του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Ευθανασίας, αναφέρεται σε ανάρτηση στο ιστολόγιο που μοιράστηκε ένας φίλος της.

«Πέθανε με ανθρώπινο τρόπο»
Ένα tweet που μοιράστηκε ένας άλλος φίλος με το όνομα Martin ανέφερε ότι η Beek πέθανε «με ανθρώπινο τρόπο». Στους ανθρώπους που πεθαίνουν με ευθανασία χορηγείται συνήθως ένα βαρβιτουρικό διάλυμα που σταματά την καρδιά τους, αν και η μέθοδος θανάτου της Beek δεν έχει κοινοποιηθεί.

Παράλληλα, αναρτήθηκε ένα στιγμιότυπο του λογαριασμού X της Beek, ο οποίος τώρα γράφει Zoraya – Status: Departed σε ένα προφανές νεύμα για το θάνατό της.


Μια άλλη φωτογραφία στην ίδια ανάρτηση έδειχνε την ημερομηνία γέννησης της Beek – 2 Μαΐου 1995 – και την ημερομηνία θανάτου της. Η 2 Μαΐου 2024 ήταν επίσης τυπωμένη στην κάρτα, αλλά διαγραμμένη, υποδηλώνοντας ότι μπορεί αρχικά να σχεδίαζε να πεθάνει στα 29α γενέθλιά της.

Μια τρίτη εικόνα έδειχνε ένα πουλί να πετάει μακριά από ένα δέντρο που είχε ρίξει μερικά από τα φύλλα του, σε μια συμβολική απεικόνιση του θανάτου της Beek.

Πέθανε «με έναν αξιοπρεπή θάνατο, τον οποίο λαχταρούσε για χρόνια λόγω αφόρητης ψυχολογικής ταλαιπωρίας», σύμφωνα με τη νεκρολογία που δημοσίευσε η ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad.

Η Beek ήταν με το φίλο της όταν πέθανε, αν και δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το θάνατό της.

Ένα blog που της απέτισε φόρο τιμής έγραφε: «Τώρα είναι ήσυχα……όχι άλλα κείμενα ……όχι άλλα tweets…..όχι άλλες φωτογραφίες γάτας……όχι άλλες κινητήριες κλωτσιες στα οπίσθια…..

Και εγώ; Είμαι λυπημένη αλλά ταυτόχρονα χαρούμενη. Λυπάμαι που μου λείπει, αλλά υπάρχει τόση κατανόηση που η λύπη δεν με ενοχλεί. Ευτυχισμένη επειδή η μεγαλύτερη επιθυμία της μπόρεσε να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που ήλπιζε και ευχόταν. Ότι θα μπορούσε να κοιμηθεί για πάντα».

«Έχω μια καλή ζωή αλλά δεν είναι αρκετή για να ζήσω»
Η Beek, η οποία κατάγεται από τη μικρή ολλανδική πόλη Oldenzaal, είχε μιλήσει ανοιχτά για την επιθυμία της να πεθάνει και μοιράστηκε δημόσια τις ελπίδες της να πεθάνει με ευθανασία τον περασμένο Οκτώβριο.

Η 29χρονη, η οποία γιόρτασε τα γενέθλιά της στις 2 Μαΐου, είπε ότι είχε μια καλή ζωή – αλλά ότι δεν ήταν αρκετή για να ζήσει.

«Έχω ένα σπίτι. Δύο χαρούμενες γάτες. Και έναν σύντροφο που με αγαπάει πολύ και τον αγαπώ κι εγώ. Έχω τα πάντα. Αλλά αυτό το ‘όλα’ δεν είναι αρκετό για να ζήσω».

Η ανακοίνωση του θανάτου της από τον φίλο της: «Πήγε για ύπνο»
Ο σύντροφος της Beek υποστήριξε την επιθυμία της και ήταν στο πλευρό της όταν πέθανε.

Ο λογαριασμός της στο X έκλεισε και εναπόκειτο στον φίλο της Martin (@tintal1971 στο X) να ανακοινώσει τον θάνατό της.

Ο Μάρτιν έγραψε την Τετάρτη: «Για όσους την αποκάλεσαν μπλόφα για όσους θεώρησαν ότι ήθελε να τραβήξει την προσοχή. Συγχωρέστε τον εαυτό σας και καθίστε σε μια γωνία. Αναρωτηθείτε, είστε μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης;».

Η ανακοίνωση έγραφε: «Η Zoraya απεβίωσε σήμερα στις 13.25. Ή όπως το είδε η ίδια: πήγε για ύπνο. Η τελευταία της επιθυμία/παράκληση είναι να αφήσει ήσυχους τους αγαπημένους της και, αν είναι δυνατόν, να καταπιεί τις ασεβείς αντιδράσεις. Καταλάβαινε ότι η ευθανασία για ψυχολογικό πόνο είναι ακόμα κάτι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους».

Προκάλεσε διαμάχη η ανακοίνωσή της να πεθάνει με ευθανασία
Βρισκόταν σε λίστα αναμονής για ευθανασία επί τρία χρόνια και καθώς η Beek μοιράστηκε το ταξίδι της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε πρέσβειρα για τους πάσχοντες συναδέλφους της.

Ως υπέρμαχος του θανάτου με ευθανασία για όσους το επιθυμούν, η Beek βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας – όπου πολλοί άνθρωποι την επέκριναν.

«Μερικές φορές πραγματικά δέχεσαι ένα φορτίο σκατά που σου πετάνε οι άνθρωποι που ούτως ή άλλως είναι εναντίον σου. Οι οποίοι σε κατηγορούν ότι αναζητάς την προσοχή. Υπάρχει πάντα κάποιο είδος βάρους απόδειξης”, δήλωσε η ίδια στην ολλανδική εφημερίδα.

«Οι άνθρωποι θέλουν να μπορούν να δουν ότι υποφέρεις. Ότι κλαις. Αλλά ναι, βάφομαι και ντύνομαι καλά όταν βγαίνω έξω. Με βλέπουν μόνο ευτυχισμένη να κάνω τη δουλειά μου, όχι τις μέρες που ξαπλώνω στο κρεβάτι όλη μέρα».

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε η Zoraya
Η Zoraya ter Beek έλαβε την έγκριση για την υποβοηθούμενη θανάτωση νωρίτερα αυτό το μήνα. Αφού ανακοίνωσε την είδηση, επιτέθηκε στους επικριτές της, δηλώνοντας ότι η διαμαρτυρία τους για τον θάνατό της είναι «προσβλητική». Η ίδια πρότεινε ότι σχεδίαζε να βάλει τέλος στη ζωή της τον Ιούνιο, αλλά κατέληξε να λάβει ευθανασία λίγο νωρίτερα.

Η Beek δήλωσε ότι η εξουθενωτική κατάθλιψη και το άγχος της την έκαναν να αυτοτραυματίζεται και να αισθάνεται αυτοκτονική για χρόνια, υποστηρίζοντας ότι καμία θεραπεία ψυχικής υγείας – η οποία μέχρι σήμερα περιλαμβάνει ομιλητικές θεραπείες, διάφορα φάρμακα, ακόμη και ηλεκτροσπασμοθεραπεία – δεν λειτούργησε για να μειώσει την ταλαιπωρία της.

Όταν ήταν μόλις 22 ετών, η Beek επέλεξε να αποκτήσει ένα σήμα μη αναζωογόνησης, κάτι που συνήθως φορούν οι ηλικιωμένοι. Είχε πολλές φορές σκεφτεί να αυτοκτονήσει, αλλά αντιστάθηκε αφού είδε τον καταστροφικό αντίκτυπο της βίαιης αυτοκτονίας ενός σχολικού της φίλου στην οικογένειά της.

Η 29χρονη δήλωσε τον περασμένο μήνα στον The Free Press ότι ήταν πάντα «πολύ ξεκάθαρη ότι αν δεν καλυτερέψει η κατάσταση, δεν μπορώ να το κάνω άλλο αυτό».

Τι είχε δηλώσει για τον θάνατο
Ο φίλος της θα σκορπίσει τις στάχτες της σε «ένα ωραίο σημείο στο δάσος» που έχουν επιλέξει μαζί, είπε.

«Δεν το βλέπω σαν να φεύγει η ψυχή μου, αλλά περισσότερο σαν να απελευθερώνομαι από τη ζωή», είπε για τον αναμενόμενο θάνατό της, παραδεχόμενη: «Φοβάμαι λίγο τον θάνατο, γιατί είναι το απόλυτο άγνωστο. Δεν ξέρουμε πραγματικά τι ακολουθεί – ή μήπως δεν υπάρχει τίποτα; Αυτό είναι το τρομακτικό μέρος».

Η Ολλανδία είναι μία από τις τρεις μόνο χώρες στην ΕΕ όπου η πρακτική της ευθανασίας είναι νόμιμη, με τις ομάδες δικαιωμάτων να υποστηρίζουν ότι δίνει στους ανθρώπους που παλεύουν με ανίατες ασθένειες ή παραλυτικές ασθένειες το δικαίωμα να τερματίσουν τον πόνο τους με ανθρώπινο τρόπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι 8.720 άνθρωποι στην Ολλανδία έδωσαν τέλος στη ζωή τους μέσω ευθανασίας το 2022 – αύξηση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.