
Μετά από χρόνια, «θαμμένη» στο «χρονοντούλαπο» της ειδησεογραφικής επικαιρότητας, το Διαδίκτυο επανέφερε τους ισχυρισμούς του Ρεμί Βαν Λίρντε, συνταγματάρχη της Βελγικής Αεροπορίας, ότι είδε ένα γιγάντιο φίδι 15 μέτρων στο Κονγκό.
Το 1980, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Mysterious World» του Άρθουρ Κλαρκ, περιέγραψε μια εμπειρία που έμελλε να μείνει στην ιστορία και να δημιουργήσει έναν νέο μύθο στα αφρικανικά δάση.
Κατά τη διάρκεια πτήσης του το μακρινό 1959, πάνω από την επαρχία Κατάνγκα, στο τότε βελγικό Κονγκό, ισχυρίστηκε πως είδε ένα φίδι τεραστίων διαστάσεων, χρώματος πράσινο-καφέ, με σώμα που θύμιζε τεθωρακισμένο όχημα.
Η μαρτυρία του Βέλγου συνταγματάρχη για το φίδι-τέρας του Κονγκό: «Μπορούσε να με καταπιεί με μία χαψιά. Ήταν σαν τέρας. Δεν μπορώ να το περιγράψω εύκολα με λόγια».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, το φίδι βρισκόταν σε μια μεγάλη, ακαθόριστη έκταση γης και καθώς το ελικόπτερό του πλησίασε σε απόσταση περί των 9 μέτρων, το ερπετό σήκωσε τον θεόρατο λαιμό του σχεδόν 3 μέτρα ψηλά, όντας έτοιμο να επιτεθεί.
Όπως αποκαλύπτει: «Το κεφάλι του έμοιαζε με μεγάλο άλογο και είχε περίπου 60 εκατοστά πλάτος και σχεδόν ένα μέτρο μήκος.
Αν ήμουν στο πεδίο του, είμαι βέβαιος πως θα μου είχε επιτεθεί. Θα μπορούσε άνετα να καταπιεί άνθρωπο με μία χαψιά».
Ο συνταγματάρχης κατάφερε να τραβήξει μία ασπρόμαυρη, αλλά κάπως θολή φωτογραφία του «τέρατος».
Η εικόνα δημοσιεύτηκε λίγο αργότερα σε διάφορα ντοκιμαντέρ και φόρουμ, πυροδοτώντας θεωρίες για ένα άγνωστο είδος φιδιού που ζει στα βάθη του Κονγκό. 
Αν και ο Βαν Λίρντε θεωρείται αξιόπιστος στρατιωτικός, η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει την υπόθεση λίγο διαφορετικά.
Είναι γνωστό, πως το μεγαλύτερο γνωστό φίδι της περιοχής είναι ο Αφρικανικός Πύθωνας, που φτάνει συνήθως τα 3-6 μέτρα μήκος.
Επιπλέον, δεεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη περίπτωση δείγματος που να ξεπερνά αυτόν τον αριθμό, πόσο μάλλον τα 15 μέτρα.
Για να σταθεί επιστημονικά ένας τέτοιος ισχυρισμός, θα απαιτούνταν σαφή στοιχεία, κάτι που η μαρτυρία του Βαν Λίρντε δεν προσφέρει.
Το μόνο που υπάρχει είναι μία θολή φωτογραφία, που δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της ως αποδεικτικό στοιχείο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.