Σεισμός στο Αφγανιστάν: 1.000 νεκροί και περίπου 2.000 τραυματίες – Τερματίστηκαν οι έρευνες για επιζώντες

Δεν δόθηκαν εξηγήσεις για τον τερματισμό των ερευνών

Σεισμός στο Αφγανιστάν: 1.000 νεκροί και περίπου 2.000 τραυματίες – Τερματίστηκαν οι έρευνες για επιζώντες

Οι αρχές στο Αφγανιστάν τερμάτισαν τις έρευνες για επιζώντες από τον ισχύρο σεισμό 6,1 βαθμών που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 1.000 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι προμήθειες φαρμάκων και άλλης κρίσιμης βοήθειας είναι ανεπαρκείς.

Περίπου 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 10.000 σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή τελείως από τον σεισμό που σημειώθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της χώρας κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters ο Μοχάμαντ Νασίμ Χακάνι, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του υπουργείου διαχείρισης Καταστροφών.

“Η επιχείρηση ερευνών τελείωσε, 1.000 είναι νεκροί και οι τραυματίες είναι περίπου 2.000, οι σοβαρά τραυματισμένοι και αυτοί που φέρουν επιφανειακά τραύματα”, σημείωσε.

Ο Χακάνι δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους σταμάτησαν οι έρευνες για επιζώντες έπειτα από περίπου 48 ώρες από τον σεισμό. Επιζώντες έχουν ανασυρθεί από συντρίμμια πολύ περισσότερες ώρες έπειτα από σεισμούς.

Ο σεισμός αυτός 6,1 βαθμών σημειώθηκε περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καμπούλ, σε άνυδρη, ορεινή περιοχή στην οποία υπάρχουν μικροί οικισμοί και η οποία έχει συχνά βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης για δεκαετίες στο Αφγανιστάν.

Το ανεπαρκές δίκτυο επικοινωνίας και η έλλειψη κατάλληλου οδικού δικτύου εμποδίζουν τις προσπάθειες διάσωσης στη χώρα αυτή που αγωνίζεται ήδη να αντιμετωπίσει ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώθηκε μετά την εκ νέου κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον περσινό Αύγουστο.

Ο Χακάνι υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν δεν έχει επαρκείς κρίσιμες προμήθειες για την περίθαλψη των τραυματιών.

“Το υπουργείο Υγείας δεν έχει αρκετά φάρμακα, χρειαζόμαστε ιατρική βοήθεια και άλλα χρειώδη διότι πρόκειται για μεγάλη καταστροφή”, σημείωσε.

Η επιχείρηση διάσωσης των πληγέντων θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για το σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν, το οποίο ανέλαβε τα ηνία της χώρας όταν οι διεθνείς δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ αποχώρησαν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Η χώρα αυτή έχει έκτοτε απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό και αποκοπεί από μεγάλο μέρος της διεθνούς βοήθειας λόγω κυρώσεων.

Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι προγραμματίζουν να στείλουν βοήθεια στο Αφγανιστάν, ενώ προμήθειες από το γειτονικό Πακιστάν έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα.

Η Ινδία, οι σχέσεις της οποίας με τους Ταλιμπάν είναι τεταμένη, ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει 27 τόνους προμηθειών με δύο πτήσεις και ότι αυτές θα παραδοθούν σε διεθνείς υπηρεσίες αρωγής.

Σεισμική δραστηριότητα υπάρχει σε μεγάλα τμήματα της νότιας Ασίας, όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2015 σεισμός σε απομακρυσμένες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος του Αφγανιστάν στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα αυτή και σε κοντινές περιοχές στο βόρειο Πακιστάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.