
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου νοσηλεύεται από σήμερα (13/3/2026) σε μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς πάσχει από βρογχοπνευμονία.
Ο 70χρονος πρώην πρόεδρος μεταφέρθηκε στην ιδιωτική κλινική DF Star της Μπραζίλια αφού «ανέβασε υψηλό πυρετό, εμφάνισε μειωμένο κορεσμό οξυγόνου και ρίγη» ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν που ανάρτησε η σύζυγός του, Μισέλ Μπολσονάρου, στο Instagram.
Ο γιατρός που τον παρακολουθεί δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή και πιθανότατα θα παραμείνει στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες. Προς το παρόν πάντως αποκλείεται η πιθανότητα μιας νέας χειρουργικής επέμβασης.
Ο Μπολσονάρου, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 27 ετών, για απόπειρα πραξικοπήματος, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας και έχει χειρουργηθεί πολλές φορές.
Έχει νοσηλευτεί κατ’ επανάληψη μετά την επίθεση που δέχτηκε το 2018, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, από έναν άνδρα που τον μαχαίρωσε στην κοιλιακή χώρα. Το τελευταίο διάστημα εμφάνιζε κρίσεις λόξιγκα, συχνά συνοδευόμενες από εμετούς, για τις οποίες χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του να του επιτραπεί να εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό.
«Παίζουν με τη ζωή του πατέρα μου» είπε στους δημοσιογράφους ο γιος του, Φλάβιο Μπολσονάρου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας στις εκλογές του Οκτωβρίου. 
Ανακλήθηκε η βίζα Αμερικανού διπλωμάτη
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τη βίζα ενός Αμερικανού διπλωμάτη ο οποίος επιδίωκε να επισκεφθεί τον Μπολσονάρου στη φυλακή.
Το νέο επεισόδιο σημειώνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Μπραζίλια με την Ουάσινγκτον εξομαλύνονταν, έπειτα από μια περίοδο διπλωματικής και εμπορικής έντασης.
«Αυτός ο Αμερικανός που θα ερχόταν εδώ για να επισκεφθεί τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, η επίσκεψη απαγορεύτηκε [σ.σ. από το Ανώτατο Δικαστήριο] και του απαγόρευσα να έρθει στη Βραζιλία», είπε ο Λούλα.
Διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η βίζα του Ντάρεν Μπίτι, συμβούλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Βραζιλία, ανακλήθηκε λόγω «ψευδούς δήλωσης για τον σκοπό της επίσκεψης».
Το βράδυ της Πέμπτης ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Αλεξάντρ ντε Μοράες ανακάλεσε την έγκριση που είχε δώσει ο ίδιος δύο ημέρες νωρίτερα για να επισκεφθεί ο Μπίτι τον πρώην πρόεδρο στη φυλακή Παπούντα της Μπραζίλια.
Ο δικαστής ανακάλεσε την απόφασή του αφού ενημερώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών για μια ενδεχόμενη «παρέμβαση» των ΗΠΑ. 
Το υπουργείο σημείωσε ότι η βίζα του Μπίτι του χορηγήθηκε αποκλειστικά και μόνο για να συμμετάσχει σε ένα φόρουμ για τις σπάνιες γαίες και σε επίσημες συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Προειδοποίησε ότι «η επίσκεψη ενός ξένου δημόσιου παράγοντα σε έναν πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας σε προεκλογική περίοδο μπορεί να συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους», σημείωσε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.