Δεν θα πάω στην Τουρκία» ξεκαθαρίζει ο Μπάιντεν

Η στάση που κρατάει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Πρωτοστάτης των αντιδράσεων ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο κ. Μενέντεζ που είναι γνωστός για τις φιλελληνικές του θέσεις, όπως μεταδίδει η Washington Post, άσκησε οξύτατη κριτική στη στάση της Τουρκίας λέγοντας μεταξύ άλλων πως η τακτική του παζαριού στην οποία έχει μπει ο Ερντογάν πρόσθεσε ευρύτερες ανησυχίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και την άρνησή της να συμμετάσχει σε ορισμένες ευρύτερες δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή ο τουρκικός ελιγμός έρχεται την ώρα που η Άγκυρα επιδιώκει την αγορά δεκάδων F-16 (μια αγορά που απαιτείται να εγκριθεί από το Κογκρέσο αλλά και την διοίκηση Μπάιντεν). «Ελπίζω ότι η διοίκηση το βλέπει αυτό καθώς εξετάζει τα F-16», «Θα πρέπει να πείτε στον Ερντογάν ότι πρέπει να ενεργήσει με διαφορετικό τρόπο εάν θέλει να λάβετε υπόψη οτιδήποτε», συμπλήρωσε.

Από την άλλη πλευρά όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Thom Tillis, ο οποίος είναι συμπρόεδρος της ομάδας παρατηρητών του ΝΑΤΟ της Γερουσίας, δήλωσε πως «νομίζω ότι τελικώς το πρόβλημα θα επιλυθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ οι ΗΠΑ έχουν «πολλούς μοχλούς πίεσης» για να αναγκάσουν τη συνεργασία της Τουρκίας, Ωστόσο, όπως είπε, δεν θέλει η κλιμάκωση να φτάσει σε αυτό το σημείο.

«Δεν θα πάω στην Τουρκία» ξεκαθαρίζει ο Μπάιντεν

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα η Post σημειώνει ότι ο πρόεδρος Μπαίντεν ξεκαθάρισε ότι δεν θα ταξιδέψει στην Τουρκία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κλήθηκε να απαντήσει σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο για το εάν μπορεί να μεταπείσει τον Τούρκο ομόλογό του. «Δεν θα πάω στην Τουρκία», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συμπλήρωσε πως «αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει».