ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σε «θέσεις μάχης» σλαβόφωνοι και αλβανόφωνοι στα Σκόπια…

Σε «θέσεις μάχης» σλαβόφωνοι και αλβανόφωνοι στα Σκόπια…

Μετά τους Γερμανούς που μίλησαν για εθνοτικές συγκρούσεις στα Σκόπια αν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για νέο και σοβαρό κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια.

Oυσιαστικά ο Ζ.Κ.Γιούνκερ περιέγραψε την εξάπλωση μιας εστίας έντασης από Σκόπια μέχρι Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

“Εάν μια τέτοια πολύπλοκη ευρωπαϊκή περιοχή έχει την εντύπωση ότι δεν είμαστε σοβαροί με την ευρωπαϊκή προοπτική, θα βιώσουμε σύντομα αυτά που είχαμε στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990”, τόνισε ο Γιούνκερ σε ομιλία του, ενώ υπογράμμισε ότι η ιστορία της δεκαετίας του 1990 δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί στα Βαλκάνια.

“Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει “την ιδέα της προένταξης” για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή της” είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστρίας.

“Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (…) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990” στην περιοχή, προειδοποίησε.

Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι “ακόμη είναι μακρύς ο δρόμος” μέχρι την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, καθώς η πρόοδός τους είναι ακόμη “ανεπαρκής” και δεν επιτρέπει να εξεταστεί η ένταξη τους “πριν από το 2025” το νωρίτερο.

Όμως η ΕΕ πρέπει “να ασχοληθεί εντατικά” με τα Βαλκάνια και να μην επιτρέψει να γεννηθεί η ιδέα “ότι δεν είμαστε σοβαροί όσον αφορά τις προοπτικές ένταξης” τους, πολύ περισσότερο που ορισμένες χώρες-μέλη δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους.

“Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο” για συγκρούσεις στην περιοχή, εκτίμησε ο Γιούνκερ​.

“Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να προειδοποιήσουμε πριν πάνε στραβά τα πράγματα και να διασφαλίσουμε ότι είναι απολύτως κατανοητό πως όλες οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη. Δεν πρέπει να εισάγουμε αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ, πρέπει να εξάγουμε σταθερότητα από την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια”, τόνισε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προτείνει στις χώρες της περιοχής “έναν οικονομικό χώρο όπου θα μπορούν εν μέρει να λειτουργούν “με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνουν όταν κάποια μέρα γίνουν μέλη”.

Τέλος δήλωσε πως η πλήρης ένταξη δεν αναμένεται πριν από το 2025, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί εντατικά με την περιοχή και να την βοηθήσει, όπου αυτό είναι απαραίτητο, αλλά επίσης πρέπει να καταστεί σαφές ότι κάθε συνοριακή διαμάχη πρέπει να επιλυθεί πριν από την είσοδό της στην ΕΕ.

Σκόπια: «Εάν γίνουν εκλογές τα αλβανικά κόμματα θα ενωθούν για να βγάλουν 30 βουλευτές»…

«Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE αποτύχουν, τα πολιτικά αλβανικά κόμματα θα καταλήξουν σε μια κοινή κοινοβουλευτική λίστα».

Αυτή είναι μία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του αλβανικού κόμματος ‘Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση’- DUI, την Πέμπτη το βράδυ.

Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν πιθανότητες να κερδίσουν περίπου 30 έδρες στο Κοινοβούλιο, προκειμένου μαζί με το κυβερνών SDSM να σχηματίσουν μετεκλογική κυβέρνηση, η οποία θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει μια συνταγματική τροπολογία όπως η συμφωνία για το όνομα του κράτους.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η επιλογή του προεκλογικού συνασπισμού με το SDSM αλλά ήταν λιγότερο επιθυμητή από τα μέλη του κόμματος, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ένα μεγάλος αριθμός αξιωματούχων του DUI θα βρεθεί εκτός των εδράνων του Κοινοβουλίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μία τρίτη επιλογή ήταν το DUI να κατέβει μόνο του στις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.