ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Η Τουρκική τράπεζα Ziraat Bank «μοιράζει» 100 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων στην Βοσνία

Η Τουρκική τράπεζα Ziraat Bank «μοιράζει» 100 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων  στην Βοσνία

Σύμφωνα με απόφαση που επετεύχθη από τον Μάιο του 2012 και υλοποιήται σταδιακά η Τουρκία με  εκτελεστικό όργανο την τράπεζα   Ziraat Bank  διαθέτει πίστωση  100 εκατ. ευρώ για την χορήγηση δανείων σε μουσουλμάνους πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου του 1995 αναφέρουν οι SeTimes.

 Ενας από τους κατοίκους  της Βοσνίας ο γαλακτοπαραγωγός και πρόσφυγας Οσμάν Μουχαρέμοβιτς βλέπει να υπάρχει ευημερία στο μέλλον του αναφέρει το δημοσίευμα με τον ίδιο να δηλώνει ότι ««Είχα μεγάλα προβλήματα με τις εγχώριες τράπεζες, και στην ουσία με οδήγησαν στην καταστροφή. Κατάφερα με δυσκολία να σώσω τη φάρμα μου με 20 αγελάδες. Το Τουρκικό δάνειο μου έδωσε την ευκαιρία να βελτιωθώ και να αυξήσω την παραγωγή γάλακτος κατά 20 τοις εκατό», δήλωσε ο κάτοικος του χωριού Κόνιεβιτς Πόλι,

Ο Μουχαρέμοβιτς είναι ένας από τους πρώτους ευεργετημένους από την πίστωση της τουρκικής τράπεζας , η οποία δημιουργήθηκε κυρίως για να στηρίξει εκτοπισμένους πρόσφυγες  στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε).

Τα χρήματα διανέμονται μέσω δυο τραπεζών στη Β-Ε – την Bosnia Bank International και την Τουρκική Ziraat Bank  και θα είναι διαθέσιμα για τα επόμενα 10 χρόνια. Ο Μουχαρέμοβιτς πρόσθεσε πως το δάνειό του, ύψους 7.500 ευρώ, του διατέθηκε με αποδοτικές συνθήκες, κάτι σπάνιο στη Β-Ε, καθιστώντας τα Τουρκικά δάνεια “ελκυστική επιλογή”.

«Η διαδικασία δανειοληψίας ήταν εξαιρετικά απλή και στην ουσία έλαβα τα χρήματα την ίδια μέρα της αίτησης. Και το πιο σημαντικό, δεν υπάρχει επιτόκιο», δήλωσε. «Από τη στιγμή που είπα στους συναδέλφους μου την εμπειρία που είχα με την τράπεζα, άρχισαν να αιτούνται ίδια δάνεια» δήλωσε ό ίδιος ο δανειολήπτης.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκατελείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Β-Ε από το 1991 έως το 1995. Οι Αρχές έχουν εξασφαλίσει επιστροφή της ακίνητης περιουσίας που κατασχέθηκε κατά την εμπόλεμη κατάσταση , ωστόσο περίπου 113.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι και συνεχίζουν να διαβιούν υπό  φτώχια και ανεργία.

Ο Αμέρ Μπούκβιτς, γενικός διευθυντής της Bosnia Bank International, δήλωσε στους SETimes πως τα τουρκικά  κονδύλια προσέφεραν νέες ευκαιρίες στους πρόσφυγες της χώρας που βασανίζονται οικονομικά, με πρόσθετο όφελος τη συνεισφορά στην επανένταξη περιοχών που έχουν πληγεί από εθνικές συγκρούσεις.

«Οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι μπορούν πλέον να λάβουν ευνοϊκές πιστώσεις μέσω των τουρκικών δανείων , να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να ξεκινήσουν παραγωγές, να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις», δήλωσε ό ίδιος και συνεχίζοντας τόνισε ότι «το βασικό κριτήριο για την χορήγηση δανείου απο την Τουρκία είναι η επιστροφή των μειονοτήτων και συγκεκριμένα  η επιστροφή Βόσνιων και Κροατών στη Δημοκρατία Σέρπσκα και Σέρβων στην Ομοσπονδία της Β-Ε. Αυτοί οι λεγόμενοι ‘μικροί λαοί’ που επιστρέφουν στα σπίτια τους αποτελούν το στυλοβάτη της πολυεθνικότητας της Β-Ε» δήλωσε ο Μπούκβιτς.

Ο Μπούκβιτς πρόσθεσε πως οι πολίτες με τη μεγαλύτερη ανάγκη έχουν δικαίωμα για χρηματοδοτήσεις χωρίς επιτόκιο, ενώ τα επιτόκια για άλλους κυμαίνονται από 2,99% έως 3,99% , ανάλογα με την χρονική  διάρκεια του δανείου.

Επιπρόσθετα τα Τουρκικά κονδύλια αναμένεται να στηρίξουν προγράμματα στη γεωργία, τον τουρισμό, την απασχόληση και την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταλήγει το δημοσίευμα.

Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα ανακηρυχτεί στην Βοσνία και την ΠΓΔΜ (με την δωρεάν παραχώρηση στρατιωτικών οχημάτων και εκπαίδευσης σε Σκοπιανούς αξιωματικούς)  ως «μέγας ευεργέτης» υλοποιώντας την  μεγάλη επιστροφή της μετά από 100 χρόνια «παίζοντας» στην ουσία με τις μειονότητες είτε είναι τουρκικές είτε είναι μουσουλμανικές . Τώρα μέσω της Ziraat Bank μοιράζει τζάμπα χρήμα χωρίς επιτόκιο παρακαλώ κερδίζοντας τις εντυπώσεις απο όλους τους μουσουλμάνους και όχι μόνο στα βαλκάνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr            

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.