Βελιγράδι: «Αυτά τα όπλα μας δίνει η Μόσχα» – Aμυντικό σύμφωνο Ρωσίας-Σερβίας (upd)

Βελιγράδι: «Αυτά τα όπλα μας δίνει η Μόσχα» – Aμυντικό σύμφωνο Ρωσίας-Σερβίας (upd)

“Η Σερβία έχει πλέον έναν ισχυρό προστάτη και δεν θα είναι μόνη στον πόλεμο με τους Αλβανούς του Κοσόβου” ανέφερε Σέρβος σύμβουλος του πρωθυπουργού Α.Βούτσιτς.

Υπεγράφη το αμυντικό σύμφωνο Σερβίας-Ρωσίας στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της χώρας Α.Βούτσιτς να προχωρά σε διάγγελμα(!) προς τον σερβικό λαό για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Β.Πούτιν και ποια οπλικά συστήματα θα παραλάβει η χώρα του!

Αμέσως μετά σε μια εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα με τις δραματικές εξελίξεις που θα λάβουν χώρα στα Βαλκάνια, ο Ρ.Τ. Ερντογάν λειτουργώντας ως “λαγός” των εξελίξεων, ζήτησε την αναθεώρηση της Συνθήκης του Ντέιτον!

Πρωτοφανή πράγματα συνέβησαν στο Βελιγράδι με τελικό αριθμό 120.000 Σέρβους να υποδέχονται ως “σωτήρα” τον Β.Πούτιν. “Ελα σώσε μας” έγραφαν τα πανό.

Απίστευτα πράγματα, όπως απίστευτο ήταν και το γεγονός πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, I.Nτάσιτς, τραγούδησε ο ίδιος το διάσημο ρωσικό τραγούδι “Kalinka” στον πρόεδρο της Ρωσίας με τον Β.Πούτιν να υποκλίνεται στον σερβικό λαό από το αεροδρόμιο λίγο πριν την αποχώρηση του. Δείτε φωτογραφία παρακάτω.

Ο Σέρβος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα παραδώσει στη Σερβία 10 ελικόπτερα εκ των οποίων επτά επιθετικά Mil Mi-35 και τρία Mi-17.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην ομιλία του προς το έθνος για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σερβία.

«Συμφωνήσαμε την προηγούμενο περίοδο και χθες λάβαμε επιβεβαίωση των συμφωνιών παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτό το έτος η Σερβία θα λάβει επτά ελικόπτερα Mi- 35 και τρία Mi-17», είπε ο Βούτσιτς, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα έχει ήδη, προμηθευτεί εννέα ελικόπτερα H145M.

«Αυτό που συζητήσαμε στις διαπραγματεύσεις ήταν ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των δεκατεσσάρων MiG-29 της γενιάς 4+ με προηγμένα συστήματα ραντάρ AESA», αποκάλυψε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Σερβικές πηγές ανέφεραν πως συζητήθηκε η “ανάσταση” του σερβικού Στρατού με την απόκτηση νέων μαχητικών 4ης γενιάς, 30 αρμάτων μάχης Τ-72Β2, 30 ΤΟΜΠ BRDM-2 , αντιαεροπορικά συστήματα S-300 PMU2, Pantsir S1/2, Buk-M1 και Buk-Μ2, και Tunguska.

Tαυτόχρονα, σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, ζήτησε από τον Σέρβο ομόλογο του “σκληρή” γραμμή απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο και το αμερικανικό σχέδιο ανταλλαγής εδαφών.

Μάλιστα Σέρβοι δημοσιογράφοι ανέφεραν πως ο Β.Πούτιν είχε “πιο σκληρή στάση” και από τον ίδιο τον Σέρβο πρόεδρο στις κατ ιδίαν συνομιλίες.

Χαρακτηριστικά, φέρεται να του είπε πως η “Ρωσία έχει ένα νέο σχέδιο επίλυσης της διαφοράς στο Κοσσυφοπέδιο με τους Αλβανούς” και του τόνισε πως “δεν χρειάζεται να ανησυχεί διότι σκοπεύει να πάει το θέμα σε διμερή διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ” ενώ του εγγυήθηκε της εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

Στο πλαίσιο αυτό τίθεται και η δήλωση Β.Πούτιν «Με βάση την απόφαση 1244 προβλέπεται η παρουσία Σέρβων αστυνομικών όπως και συνοριακών φρουρών στην επικράτεια του Κοσόβου. Που είναι όλα αυτά; Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει. Γι’ αυτόν τον λόγο, νομίζω, ότι πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς με μεγάλο σεβασμό το διεθνές δίκαιο».

Συνεπώς, ο Β.Πούτιν πιστεύει πως το αμερικανικό σχέδιο δεν εμπίπτει στην απόφαση 1244 άρα είναι άκυρο!

Σέρβος σύμβουλος του προέδρου ανέφερε πως “το μήνυμα Πούτιν είναι πολύ ισχυρό. Η Σερβία επιτέλους έχει πλέον έναν ισχυρό προστάτη και δεν θα είναι πλέον μόνη στον πόλεμο με τους Αλβανούς του Κοσόβου”.

Λίγες ώρες μετά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντούσε την Προέδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, στην Τουρκία.

Εκεί λειτουργώντας ως “λαγός” ζήτησε την αναθεώρηση της Συνθήκης του Ντέιτον, που τελείωσε τον πόλεμο στη Βοσνία.

Ηταν Νοέμβριος του 1995 όταν στη στρατιωτική βάση του Ντέιτον, στο Οχάιο των ΗΠΑ, οι τρεις μεγάλοι πρωταγωνιστές της γιουγκοσλαβικής κρίσης, ο Σέρβος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Κροάτης Φράνιο Τούτσμαν και ο Βόσνιος μουσουλμάνος Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, μαντρωμένοι στα «συρματοπλέγματα» και με το «πιστόλι» του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στον κρόταφο, συμφωνούσαν στους όρους για τον τερματισμό του τετραετούς εμφυλίου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που μετρούσε ήδη εκατό χιλιάδες νεκρούς και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η συμφωνία έδινε το 51% των εδαφών στους Κροάτες και τους μουσουλμάνους και το 49% στους Σέρβους, σε μια θεσμική κρατική «συσκευασία» αποτελούμενη από την κροατομουσουλμανική οντότητα και τη σερβική.

Η Συνθήκη χώρισε τη Βοσνία σε ένα κροατο-βοσνιακό και σε ένα σερβο-βοσνιακό κρατίδιο, και όρισε ένα πολύπλοκο τρόπο διακυβέρνησης για να μειώσει τα τραύματα του πολέμου.

Τα τελευταία χρόνια οι Κροάτες και οι Μουσουλμάνοι Βόσνιοι επιθυμούν τη μεταβολή της Συμφωνίας για την ενδυνάμωση της κεντρικής εξουσίας. Οποιαδήποτε ριζική μεταβολή της θα μπορούσε να οδηγήσει ωστόσο στη δυνητική απόσχιση των Σερβο-Βοσνίων, ακόμη και των Κροατών, οδηγώντας στη διάλυση της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της “Ρεπούμπλικα Σέρπσκα” ήταν Βελιγράδι, είδε Β.Πούτιν και τελευταία τονίζει διαρκώς την επιθυμία για ένωση με την “μητέρα” Σερβία.

Οι υπόλοιπες ρωσο-σερβικές συμφωνίες

Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Σερβίας (EPS) υπέγραψε σύμβαση με ρωσική εταιρία για την ανακαίνιση και επέκταση του υδροηλεκτρικού σταθμού “Djerdap 2” στον Δούναβη, έτσι που θα αυξηθεί η δυναμικότητα του από τα 270 μεγαβάτ στα 320 μεγαβάτ.

Το υπουργείο Τεχνολογίας της Σερβίας και η ρωσική δημόσια επιχείρηση Rosatom, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Οι Σιδηρόδρομοι Σερβίας (ZS) και η ρωσική εταιρία “RSZ international” υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο προβλέπεται η ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου από το Βελιγράδι μέχρι το Νόβισαντ, η κατασκευή ενιαίου κέντρου ελέγχου των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και η εκπόνηση μελέτης για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου από το Βελιγράδι μέχρι τα σύνορα του Μαυροβουνίου.

Οι άλλες συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν τους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, την συνεργασία για την έρευνα και χρήση του διαστημικού χώρου, την στρατιωτική τεχνολογική συνεργασία, την κοινωνική ασφάλεια και πρόνοια κ.ά..

Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας για την συνέχιση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω του σερβικού εδάφους, όπως και η επέκταση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου έχει στρατηγική σημασία για το Βελιγράδι, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε διάγγελμα του προς το έθνος.

« Η συμφωνία για το φυσικό αέριο έχει στρατηγική σημασία για την Σερβία» δήλωσε ο Βούτσιτς, αναφέροντας ότι η υπογραφείσα συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την κατασκευή του αγωγού μέσω της Σερβίας, αλλά και την επέκταση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου χωρητικότητας έως 750 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. «Αυτά θα αναβαθμίσουν τη χώρα μας και επίσης θα καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας μας σε φυσικό αέριο», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Μίλερ, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-1», δήλωσε ότι στο εγγύς μέλλον θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής των υποδομών που απαιτούνται για τον αγωγό Turkish Stream.

Τώρα πως ο αγωγός θα φτάσει Σερβία, πιθανότατα μέσω Βουλγαρίας, είναι κάτι που θα το δούμε..


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.