Βουλγαρία: Ανοιχτές οι εκκλησίες τις Κυριακές των Βαΐων και του Πάσχα – «Έχουν πεσμένο ηθικό οι πολίτες»

Βουλγαρία: Ανοιχτές οι εκκλησίες τις Κυριακές των Βαΐων και του Πάσχα – «Έχουν πεσμένο ηθικό οι πολίτες»

Στην ανακοίνωση ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές τις Κυριακές των Βαϊων και του Πάσχα, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπόρισοφ.

Παράλληλα ωστόσο ο Μπορίσοφ κάλεσε τους Βούλγαρους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να προσευχηθούν από εκεί. Οι λειτουργίες στους μεγάλους ναούς θα μεταδοθούν ζωντανά από την τηλεόραση.

«Είναι μια δύσκολη απόφαση αλλά είμαι έτοιμος να υποστώ τις επικρίσεις. Οι επίσκοποι μου είπαν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πεσμένο ηθικό, είναι απελπισμένοι. Για αυτό δεν μπορώ να δώσω μια τέτοια εντολή (να κλείσουν οι εκκλησίες)», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στις λειτουργίες αυτές, ιδίως την Κυριακή του Πάσχα, συρρέουν χιλιάδες πιστοί στις εκκλησίες όλης της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ είπε ότι γύρω από τις εκκλησίες θα είναι ισχυρή η παρουσία αστυνομικών που θα αναλάβουν να διαφυλάξουν την τάξη και να εγγυηθούν ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πιστών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βουλγαρία

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 13 Μαΐου και απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των δύο ενηλίκων. Μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 611 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 και 24 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Οι ιερείς δεν θα μοιράσουν βάγια την Κυριακή, όπως συνηθίζεται, είπε ο Επίσκοπος Γαβριήλ του Λόβετς, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για μικρό συμβιβασμό». Το Πάσχα, η λειτουργία θα ξεκινήσει έξω από τους ναούς και η Ιερά Σύνοδος συστήνει στους πιστούς να φορούν προστατευτικές μάσκες.

Πολλοί επικρίνουν την Εκκλησία της Βουλγαρίας

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί επικρίνουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας επειδή κράτησε ανοιχτές τις εκκλησίες παρά την κρίση. Συνεχίζεται επίσης η πρακτική του φιλήματος των εικόνων, καθώς και η Θεία Κοινωνία από το ίδιο κουταλάκι για όλους. Ο Βαλέρι Σιμεόνοφ, ο επικεφαλής ενός εθνικιστικού κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, είπε ότι η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει αυτή η πρακτική. «Ας μην ισχυριζόμαστε ότι η εκκλησία είναι αγία. Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλοι πολιτικοί ωστόσο συμμετέχουν στη Θεία Κοινωνία, δηλώνοντας ότι δεν φοβούνται. «Μην φοβάστε! Όπου είναι η χάρη του Κυρίου, όλα τα μικρόβια καίγονται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μόλυνσης μέσω της Θείας Κοινωνίας», είπε ο επίσκοπος Γαβριήλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.