ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

ΠΓΔΜ και Σερβία ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία

ΠΓΔΜ και Σερβία ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία

ΠΓΔΜ Και Σερβία επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους μετά την υπογραφή συμφωνίας για κοινή εκπαίδευση στο στρατιωτικό πεδίο βολής  στο Krivolak της ΠΓΔΜ, το οποίο αξιολογείται ως το καλύτερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με ειδικούς, αναφέρουν οι setimes.com .

Το πεδίο βολής στο Κrivolak θα χρησιμοποιηθεί για την κατάλληλη προετοιμασία στρατιωτών (Σέρβων και Σκοπιανών) σε διεθνείς αποστολές, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της  ΠΓΔΜ.

Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Αρχηγού του στρατού της ΠΓΔΜ υποστράτηγου Γκοράντσο Κοτέσκι και του Σέρβου ομολόγου του στρατηγού Λιούμπισα Ντίκοβιτς στα Σκόπια .

Η συνάντηση αυτή  προωθεί τη συνεργασία με το Σερβικό στρατό από παλιά . Οι κοινές εκπαιδευτικές δράσεις θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στο σύνολο της περιοχής“, δήλωσε ο Μίτρε Αρσόβσκι, πρώην αρχηγός του Στρατού της ΠΓΔΜ, στους SETimes.

Στο εγγύς μέλλον, παρόμοιες συμφωνίες μπορούν να επιτευχθούν και με άλλες περιφερειακές στρατιωτικές δυνάμεις. Αν και η ΠΓΔΜ ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, ερχόταν παλιά και  ο Ελληνικός Στρατός  στο Krivolak και   διενεργούσαμε από κοινού ασκήσεις. Δεν βλέπω κάποιο λόγο που αυτό θα έπρεπε να διαφέρει σήμερα”, δήλωσε ο Αρσόβσκι.

Ο Αρχηγός του στρατού ης Σερβίας, στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς, ανέφερε πως “οι σερβικές ΕΔ θέλουν να συσφίξουν τις σχέσεις με περιφερειακές χώρες εμβαθύνοντας περισσότερο την στρατιωτική συνεργασία μαζί τους“.

«Η γενική γνώμη είναι πως πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή”, δήλωσε ο Ντίκοβιτς. Η συνεργασία με την ΠΓΔΜ μπορεί αν βελτιωθεί μέσω περαιτέρω προόδου, εκπαίδευσης και ανταλλαγής προσωπικού, καθώς επίσης στους τομείς στρατιωτικής οικονομικής και στρατιωτικής ιατρικής συνεργασίας», δήλωσε.

Κατανοούμε τέλεια ο ένας τον άλλο και ελπίζω ότι η συνεργασία αυτή θα είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, με στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας στη συγκεκριμένη περιοχή“, δήλωσε ο Ντίκοβιτς.

Η ιδέα για το στρατιωτικό πεδίο  βολής του  Krivolak ως περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης χρονολογείται στην εποχή του εκλιπόντα Προέδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι.

Η ΠΓΔΜ προσέφερε το Krivolak ως εκπαιδευτικό κέντρο στο δεύτερο στάδιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας στο Ιράκ, και ως Βαλκανικό περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο για τις  χώρες που ήταν υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ όπως η  Αλβανία και η Κροατία.

Αυτή τη φορά, οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Σερβίας και ΠΓΔΜ δεν «έμειναν» μόνο στο Krivolak και συμφώνησαν  πως στρατιωτικοί της ΠΓΔΜ θα εκπαιδεύονται και στο Κέντρο Ατομικής-Βιολογικής Άμυνας στη Σερβία.

Η ιατρική εκπαίδευση και τα περιφερειακά κέντρα εκπαίδευσης  θα χρησιμοποιούνται στην κοινή εκπαίδευση, καθώς επίσης και η ανταλλαγή πληροφοριών απο τις  στρατιωτικές αποστολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.