Γ.Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ είναι «έτοιμο να επέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα» στα σύνορα με τη Σερβία

Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο έχει 3.775 στρατιώτες από 28 χώρες

Γ.Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ είναι «έτοιμο να επέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα» στα σύνορα με τη Σερβία

Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) είναι «έτοιμη να επέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα» από τις αναταραχές στα σύνορα με τη Σερβία, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από συζήτηση με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο έχει 3.775 στρατιώτες από 28 χώρες, αναφέρει η Συμμαχία, σύμφωνα με την οποία, η εντολή της είναι να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον και να εγγυάται την ελευθερία κινήσεων «προς όφελος όλων των κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι επιμένοντας στην ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών.

Η απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει προσωρινές άδειες παραμονής σε άτομα που εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο με σερβική ταυτότητα και να αναγκάσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους με αυτές που εκδόθηκαν από Κόσοβο προκάλεσε κλιμάκωση της έντασης.

Το Βελιγράδι δεν αναγνώρισε ποτέ την αυτοανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008, μια δεκαετία μετά τον αιματηρό πόλεμο που άφησε περίπου 13.000 νεκρούς. Έκτοτε, η περιοχή είναι το σκηνικό τακτικών προστριβών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπό την πίεση των δυτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, του μεγάλου συμμάχου του Κοσσυφοπεδίου, η διοίκηση στην Πρίστινα αποφάσισε να αναβάλει κατά ένα μήνα, έως την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.