Με τη συμμετοχή φρεγάτας του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λάρνακας, άσκηση ναυτικής συνεργασίας (PASSEX), με την επωνυμία «CYP/FRA-01/2022».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, την άσκηση, η οποία προβλέφθηκε στο Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, σχεδίασε η Διοίκηση Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η άσκηση περιλάμβανε αντικείμενα ναυτικού ενδιαφέροντος και σε αυτή συμμετείχαν το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και η γαλλική φρεγάτα (Φ/Γ) FS PROVENCE. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, εκτέλεση πυρών επιφανείας από πυροβόλα των πλοίων καθώς επίσης και πραγματοποίηση γυμνασίου συναινετικής νηοψίας κατά τη διάρκεια της οποίας, η ομάδα νηοψίας της FS PROVENCE επιβιβάστηκε στο ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των 2 πλοίων. Προστίθεται ότι η άσκηση η οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων και συμμαχικών χωρών, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής. Και αυτό δότι δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό του ναυτικού της ΕΦ, να συνεκπαιδευτεί με μονάδες του γαλλικού ΠΝ, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.