ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νίκος Αναστασιάδης: Έντονο ενδιαφέρον από ΗΠΑ για συμμετοχή στην τριμερή Ελλάδας-Κύρπου και Ισραήλ

Νίκος Αναστασιάδης: Έντονο ενδιαφέρον από ΗΠΑ για συμμετοχή στην τριμερή Ελλάδας-Κύρπου και Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αναμένει σύντομα να εκδηλωθεί εμπράκτως το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για συμμετοχή στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Σε χαιρετισμό του στο 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο ανέφερε, ότι οι μηχανισμοί συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι με σημαντικά οφέλη για τις συνεργαζόμενες χώρες, που ως αποτέλεσμα είχαν και την εκδήλωση ενδιαφέροντος και από χώρες της ΕΕ για συμμετοχή και επέκτασή τους.

« Ιδιαίτερη σημασία αποδίδω και στο ενδιαφέρον που οι ΗΠΑ επέδειξαν για συμμετοχή στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, γεγονός που αναμένω ότι σύντομα θα επιβεβαιωθεί και εμπράκτως», είπε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε υπάρχει ενδιαφέρον από την Γαλλία για συμμετοχή στις τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και όχι μόνο.

Ανέφερε ακόμα ότι εντός Ιανουαρίου αναμένεται να συνέλθει η σύνοδος των 7 Μεσογειακών χωρών στη Λευκωσία, ένα γεγονός που αναδεικνύει τον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Έστειλε την ίδια ώρα μήνυμα προς την Τουρκία, ότι θα πρέπει να υιοθετήσει την απαραίτητη εποικοδομητική στάση που συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο, ώστε να καταστεί και η ίδια μέρος της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι οι συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Σημείωσε ακόμα ότι ο πλούτος στην ΑΟΖ της Κύπρου, ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της περιοχής.

«Αυτό που θα ήθελα να εκφράσω είναι την ελπίδα πως επιτέλους η Τουρκία θα υιοθετήσει την απαραίτητη εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση που αρμόζει στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, που συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο, όπως το έχω περιγράψει, και τη βασική αρχή πως το κάθε κυρίαρχο κράτος θα πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητο στη λήψη των όποιων αποφάσεων, ευελπιστώντας πως θα καταστεί μέρος των ευρύτερων ενεργειακών συμπράξεων και σχεδιασμών στην περιοχή μας», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι ανέφερε πολλές φορές και έχει από κοινού διατυπωθεί σε όλες τις τριμερείς πως ο στόχος είναι η συνεργασία όλων όσοι ευρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και όχι η απομόνωση του οποιουδήποτε.

«Είναι στόχος η συνεργασία και δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Συνεπώς, ουδείς από τους εταίρους στις τριμερείς συνεργασίες ή όπως αυτές θα εξελιχθούν, έχει ως στόχο την Τουρκία ή τον αποκλεισμό της από τη συνεργασία, προκειμένου να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά», ανέφερε.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί να πρέπει να υπάρχουν διαφορές με την Τουρκία, εάν και εφόσον θα υπάρξει μια λύση προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων.

«Γιατί δεν θα πρέπει να είναι μέρος της συνεργασίας η Τουρκία, γιατί δεν θα πρέπει να είναι μέρος των δρώμενων όσον αφορά τα ενεργειακά, αφού και η ίδια ωφεληθεί από τον πλούτο της περιοχής που, επαναλαμβάνω, όσον αφορά την ΑΟΖ ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας;», είπε.

Αυτό είναι, πρόσθεσε, το είδος του ειρηνικού και σταθερού περιβάλλοντος που είμαστε υποχρεωμένοι να συνθέσουμε από κοινού, προκειμένου να επιτύχουμε την αμοιβαία επωφελή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι διεθνές δίκαιο δεν είναι το δίκαιο που ισχυρίζονται όσοι δεν υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις και περιορίζονται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Διεθνές δίκαιο, τόνισε, είναι εκείνο όπως η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που αποτελεί τον καθορισμό και πραγματικά το διεθνές δίκαιο.

«Εμείς εκείνο το δίκαιο ακολουθούμε και όχι εκείνο το οποίο κάποιοι για λόγους δικής τους σκοπιμότητας δεν έχουν επικυρώσει», είπε.

Αναφερόμενος στους πολυμερείς μηχανισμούς συνεργασίας, είπε ότι αυτοί δεν περιορίζονται σε διακηρύξεις κενού περιεχομένου, αλλά αποτελούν την πρακτική αποτύπωση των οφελών που μπορούν να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινές ανησυχίες και κοινά συμφέροντα ενώνουν δυνάμεις αντί να αυτοαπομονώνονται.

Για αυτό και πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε, υλοποιώντας σχετική απόφαση, αποφασίστηκε σύσταση μόνιμης Γραμματείας με έδρα την Κύπρο για τον συντονισμό των τριμερών συνεργασιών, με φιλοδοξία τη μετεξέλιξη της σε ένα περιφερειακό διακρατικό οργανισμό συνεργασίας, κατά το πρότυπο του ΟΑΣΕ.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος, είπε συμμετέχει πλέον ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών, είτε αυτές αναφέρονται στα ευρύτερα θέματα που αφορούν τους Ευρωπαίους πολίτες είτε ιδιαίτερα, λόγω και γεωγραφικής θέσης, στην καταπολέμηση ασύμμετρων απειλών και στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων, ως επίσης και στην παροχή διευκολύνσεων προς τον σκοπό αυτό σε όσους εταίρους ήθελαν να αιτηθούν ανάλογες διευκολύνσεις.

«Η ενίσχυση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διαπίστωση πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο εταίρο, τόσο στις χώρες της ευρύτερης περιοχής όσο και εντός της Ένωσης, μας επιτρέπει, παρά τις όποιες προκλήσεις, να προχωρούμε στην απρόσκοπτη εφαρμογή των ενεργειακών μας σχεδιασμών», ανέφερε.

Ανέφερε επίσης ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Δημοκρατίας βασίζονται στην αξιοποίηση του υδρογονανθρακικού πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ενός πλούτου που ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Δημοκρατίας και αυτό θέλω να το υπερτονίσω για όσους το θέτουν εν αμφιβόλω», είπε.

Επίσης, όπως είπε, στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την παράλληλη συμβολή στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξεύρεση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρόμων.

Ακόμα, μίλησε για τη στενή ενεργειακή συνεργασία με τις γείτονες χώρες που το επιθυμούν, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης, προς όφελος της οικονομικό-επενδυτικής μας συνεργασίας και όχι μόνο.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη νέα ερευνητική γεώτρηση από τις εταιρείες – κολοσσούς ΕΧΧΟΝ Mobil- Qatar Petroleum, της οποίας τα αποτελέσματα αναμένονται, όπως είπε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και στην ενεργοποίηση της διαδικασίας αναφορικά με τη χορήγηση άδειας έρευνας και στο Τεμάχιο 7 της ΑΟΖ, όπου η κοινοπραξία TOTAL – ENI εξέφρασαν σχετικό ενδιαφέρον.

Συναφές με το ανωτέρω, είπε, που σχετίζεται με την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση υφιστάμενων ενεργειακών εξαρτήσεων, είναι η δημιουργία του Διαδρόμου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, που αποσκοπεί στην αποτελεσματική εκμετάλλευση των αποθεμάτων στο κοίτασμα «Αφροδίτη» με απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.