Εμπρηστικές δηλώσεις από Άγκυρα: «Ή μας δίνετε τα μισά κοιτάσματα ή κάνουμε πόλεμο»

Εμπρηστικές δηλώσεις από Άγκυρα: «Ή μας δίνετε τα μισά κοιτάσματα ή κάνουμε πόλεμο»

Σε νέες απειλητικές ανακοινώσεις προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις πρόσφατες συμφωνίες της Λευκωσίας για νέες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωσή του τουρκικό υπουργεία Εξωτερικών, και εν είδη «νταβατζή» της περιοχής μιλά ξεκάθαρα για μοίρασμα των κοιτασμάτων τηςκυπριακής ΑΟΖ με τους Τ/Κ επειδή έτσι το νομίζει, προειδοποιώντας παράλληλα πως θα πάρει όλα “εκείνα τα ενδεδειγμένα μέτρα” για να το επιτύχει, όπως ανέφερε σήμερα και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων στην τουρκική ανακοίνωση:

«Η συμφωνία της Κύπρου (σημ. δεν αναφέρει βέβαια Κύπρος αλλά ελληνοκυπριακή διοίκηση) με τις ξένες εταιρείες είναι ένα ακόμη παράδειγμα της συνεχούς παραβίασης των δικαιωμάτων των Τ/Κ οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα στα κοιτάσματα της Κύπρου.

Είναι αυταπόδεικτο ότι οι συμφωνίες αυτές δεν κάνουν αναφορά πουθενά για τους Τ/Κ όπως και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν λαμβάνουν κανένα μερίδιο από τις συμφωνίες αυτές και τα κέρδη.

Αυτό είναι απαράδεκτο τόσο για την Τουρκία, όσο και για την τΔΒΚ.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου και αυτές οι διεθνείς εταιρείες που κάνουν δουλειές με τους Ε/Κ δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι οι Τ/Κ είναι συνιδιοκτήτες στο νησί και έχουν ίσα δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. (σημ. !)

Επομένως η Τουρκία θα μείνει πιστή στις αρχές της και την αποφασιστικότητα να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/Κ όπως και τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο και δεν θα διστάσει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για να πραγματοποιήσει το σκοπό της.

Όπως είπε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν η Τουρκία δε αφήσει κανένα να παραβιάσει τα δικαιώματά των Τ/Κ.

Σε αυτό το πλαίσιο όσο η Ε/Κ πλευρά συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειές της στους υδρογονάνθρακες αρνούμενη να συμπεριλάβει τους Τ/Κ ως ισότιμο εταίρο στα κέρδη και τις αποφάσεις η Τουρκία θα συνεχίσει να να προστατεύει τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της.

Έτσι τα ερευνητικά μας σκάφη-πλωτά γεωτρύπανα Yavuz και Fatih, θα ξεκινήσουν σύντομα νέες γεωτρήσεις στις περιοχές που η τΔΒΚ ενέκρινε και έδωσε τις άδειες το 2011.

Με αυτή την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε για ακόμη μια φορά ότι οι Ε/Κ διοίκηση είναι αυτή που διακινδυνεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και αγνοώντας τα κληρονομικά δικαιώματα των Τ/Κ οι οποίοι συνιδιοκτήτες στο νησί».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/yeniakit/status/1137040803761721344

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.