ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Ροζ» σκάνδαλο σε Μονή της Κύπρου: «Μας εκβίασε ο Μητροπολίτης» λένε τώρα οι μοναχοί

Οι δύο μοναχοί είχαν υπογράψει δήλωση παραδοχής με την οποία ζητούσαν τον αποσχηματισμό τους

«Ροζ» σκάνδαλο σε Μονή της Κύπρου: «Μας εκβίασε ο Μητροπολίτης» λένε τώρα οι μοναχοί

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου θέτει στο «τραπέζι» αυτή την ώρα την υπόθεση που αφορά δύο μοναχούς της Μονής Οσίου Αβακούμ, στο χωριό Φτερικούδι, κοντά στη Λευκωσία.

Πρόκειται για τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο και έναν ακόμα Αρχιμανδρίτη που ονομάζεται Πορφύριος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, στο μοναστήρι διαπιστώθηκαν ηθικής φύσεως ατοπήματα που καταγράφηκαν μάλιστα σε βίντεο από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, αλλά και οικονομική κακοδιαχείριση και ατασθαλίες, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή κατά άλλους εκατομμυρίων.

Οι δύο μοναχοί είχαν υπογράψει δήλωση παραδοχής με την οποία ζητούσαν τον αποσχηματισμό τους. Ωστόσο χθες οι δικηγόροι τους, με ανακοίνωση τους ανέφεραν πως οι υπογραφές ανακαλούνται.

Με βάση τα νέα δεδομένα η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να αποφασίσει τον αποσχηματισμό και την καθαίρεση τους, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί η υπόθεση από Συνοδικό Δικαστήριο, στο οποίο μετέχουν έξι Μητροπολίτες. Οι δύο μοναχοί θα ενημερωθούν για τα στοιχεία εναντίον τους και θα κληθούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Τόσο ο Ηγούμενος της Μονής Οσίου Αβακούμ, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος όσο και ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, με επιστολή τους στην Ιερά Σύνοδο, υποστηρίζουν ότι είναι θύματα απειλών και εκβιασμού από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.

Όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα Cyprus Times στην επιστολή τους προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, αναφέρουν ότι ανακαλούν τις παραδοχές που είχαν κάνει ενυπογράφως, σε σχέση με σεξουαλικά και οικονομικά θέματα.

Τα βάζουν με τον Δεσπότη

Οι πληροφορίες της ιστοσελίδας Cyprus Times, αναφέρουν ότι οι δύο μοναχοί ισχυρίζονται τώρα ότι δέχθηκαν έφοδο από «τραμπούκους» του περιβάλλοντος του Μητροπολίτη Ταμασού, οι οποίοι τους περιόρισαν για πέντε ώρες σε δωμάτιο εντός του μοναστηριού. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, δέχθηκαν απειλές και αφόρητη ψυχολογική πίεση για να αναγκαστούν να υπογράψουν έγγραφο, με το οποίο δήλωναν επιθυμία να αποσχηματιστούν και να εγκαταλείψουν τη μοναστική ζωή και τον κλήρο.

Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στους δύο μοναχούς ισχυρίζονταν ότι πίσω από τον σάλο που ξέσπασε είναι η επιθυμία του Μητροπολίτη Ησαΐα να αποκτήσει έλεγχο του Μοναστηριού για οικονομικούς λόγους καθώς – σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ισχυρισμούς – τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επισκεπτών που ενισχύουν οικονομικώς τη Μονή.

Για τα όσα καταλογίζονται στους δύο Μοναχούς, το περιβάλλον τους υποστηρίζει πως πρόκειται για χαλκευμένα στοιχεία, τα οποία δημιουργήθηκαν για να τους παγιδεύσουν. Έκαναν αναφορά σε συγκεκριμένο μοναχό, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως «άνθρωπο του Μητροπολίτη Ησαΐα» στον οποίο – κατά τον ισχυρισμό – ανατέθηκε η αποστολή να δημιουργήσει ψεύτικα στοιχεία για να θυματοποιήσει τον Νεκτάριο και τον Πορφύριο.

Ψάξτε στο internet

Όσο για τη πτυχή του σεξουαλικού σκανδάλου η πηγή που πρόσκειται στους δύο μοναχούς, ανέφερε: «βάλτε στη μηχανή αναζήτησης της Google, τη φράση ‘μοναχοί σεξ’ και θα σας παρουσιάσει πολλά βίντεο. Αυτά μπορεί κάποιος να τα μοντάρει για να υποστηρίξει ότι αφορούν τους δύο μοναχούς». Στο ενδεχόμενο οπτικογράφησης εντός του μοναστηριού, η ίδια πηγή υποστήριξε πως αν έγινε κάτι τέτοιο, αποτελεί αδίκημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Απορρίπτει επίσης το ενδεχόμενο να υπάρχει πραγματικό βίντεο με τους δύο μοναχούς.

Οι πληροφορίες ωστόσο, επιμένουν πως τα βίντεο που παρουσιάστηκαν στον Μητροπολίτη Ησαΐα και θα παρακολουθήσουν και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι αυθεντικά και δεν χωράει αμφιβολία για την ταυτότητα των ατόμων που εμφανίζονται.

Δώρο από φίλο

Η πηγή που πρόσκειται στους δύο μοναχούς, ισχυρίστηκε πως το διαμέρισμα που έχει στην κατοχή του ο Ηγούμενος Νεκτάριος στον Πειραιά, είναι μόλις 70 τετραγωνικά μέτρα με δύο υπνοδωμάτια και δεν βρίσκεται σε ακριβή περιοχή παρά το ότι πρόκειται για «καλό» διαμέρισμα. Όπως μας είπε πρόκειται για δώρο που του έκανε κάποιος φίλος του γιατί τον αγαπούσε πολύ!

Ως προς τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που φέρονται να έχουν στην κατοχή τους οι δύο μοναχοί, οι πηγές του περιβάλλοντος τους ισχυρίζονται πως οι πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Πάντως η Μητρόπολη έχει στοιχεία πως διαθέτουν οικόπεδα και επαύλεις που είναι εγγεγραμμένα στο όνομα τους και όχι στη Μονή.
Πιστοί εκφράζουν την οργή και την απογοήτευση τους για τα όσα αποκαλύπτονται.

Ένας εξ αυτών διαθέτει γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε με τον Ηγούμενο Νεκτάριο, στα οποία αναφέρει ότι οι μοναχοί μένουν σε ενοίκιο και θέλουν €500 ευρώ για να πληρώσουν ώστε να μην τους πετάξουν έξω. Στην πρόθεση του πιστού να στείλει χρήματα για να πληρωθεί το ενοίκιο ο Ηγούμενος Νεκτάριος επισημαίνει πως ο τραπεζικός λογαριασμός είναι στο όνομα που είχε ως λαϊκός, Ιωάννης Γεωργίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε χρηματοκιβώτιο εντός της Μονής βρέθηκαν €807.000 σε μετρητά και πολλά τιμαλφή από τάματα των πιστών.

Έτοιμη η Αστυνομία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όποια και αν είναι η εξέλιξη στην Ιερά Σύνοδο, αστυνομικές πηγές, ανέφεραν πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αστυνομική έρευνα. Αν τα στοιχεία που υπάρχουν ανταποκρίνονται πλήρως στα δημοσιεύματα, τότε τίθεται θέμα απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και ενδεχομένως άλλα αδικήματα οικονομικής φύσεως. Υπάρχει επίσης θέμα εμπλοκής της ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης), γιατί εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.