ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ποια η εμπλοκή του τραγουδιστή των U2, Μπόνο στο πολύκροτο σκάνδαλο των «Paradise Papers»;

Ποια η εμπλοκή του τραγουδιστή των U2, Μπόνο στο πολύκροτο σκάνδαλο των «Paradise Papers»;

Σάλος έχει προκληθεί σε διεθνές επίπεδο από τα Paradise Papers, ενώ απαρατήρητη δεν έχει περάσει και η εμπλοκή του διάσημου τραγουδιστή των U2, Μπόνο.

Ο Μπόνο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, με έδρα εταιρεία στη Μάλτα είχε επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία.

Ο τραγουδιστής των U2 το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Πολ Χιούσον, ήταν επενδυτής στην εταιρεία της Μάλτας Nude Estates, η οποία αγόρασε το εμπορικό κέντρο Ausra έναντι 5,1 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών, λίγο μετά το άνοιγμά του το 2007.

Η Nude Estates στη συνέχεια μεταβίβασε την κυριότητα στη Nude Estates 1, εταιρεία με έδρα το Γκέρνσεϊ, ένα ακόμα νησί που δεν επιβάλει φορολογία στα κέρδη επιχειρήσεων.

Στη Μάλτα επίσης είναι χαμηλή η φορολογία, μόλις 5% για τις εταιρείες.

Εκπρόσωπος του Μπόνο διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρανομία από την πλευρά του καλλιτέχνη.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «The Guardian» η εκπρόσωπος του αρχηγού των U2 εξήγησε: «Ο Μπόνο ήταν παθητικός, επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο στη Nude Estates Malta Ltd, μια εταιρεία που ήταν νόμιμα εγγεγραμμένη στη Μάλτα έως ότου εκκαθαρίστηκε εκούσια το 2015».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Μπόνο ήταν επίσης παθητικός, επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο και στην εταιρεία Guernsey που συνδέεται με το εμπορικό κέντρο.

Ο Μπόνο είναι γνωστός ευρέως για το έργο του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η UNICEF, η One Campaign και η Make Poverty History και έχει δεχθεί και στο παρελθόν κριτική για τις φορολογικές συναλλαγές του.

Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι ο καλλιτέχνης θα έπρεπε να βοηθήσει στον περιορισμό της φτώχειας στη γενέτειρά του την Ιρλανδία, με τη διατήρηση της φορολογικής έδρας των U2 στη χώρα.

Ο Μπόνο δεν απολογήθηκε για τις προηγούμενες αποκαλύψεις σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις. Το 2012 είπε ότι οι U2 κατέβαλαν «μια περιουσία σε φόρους», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent» .

Αναφερόμενος σε προηγούμενη απόφαση του συγκροτήματος να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ολλανδία είπε ότι «υπάρχουν απλώς κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι που εργάζονται για μας και προσπαθούν να υπάρχει λογική στον τρόπο, με τον οποίο φορολογούμαστε. Κι αυτή είναι μόνο μία από τις εταιρείες μας. Υπάρχουν πολλές εταιρείες» δήλωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, που αποκάλυψε τα Paradise Papers αποσαφήνισε πως υπάρχουν νόμιμες χρήσεις για υπεράκτιες εταιρείες και καταπιστεύματα. «Η ICIJ δεν έχει σκοπό να υπονοήσει πως πρόσωπα, εταιρείες ή άλλες οντότητες έχουν παραβεί τον νόμο ή ότι έχουν ενεργήσει καταχρηστικά κατά οποιονδήποτε τρόπο», ανέφερε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.