ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ο λόγος που ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν έγινε ποτέ βασιλιάς

Ο λόγος που ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν έγινε ποτέ βασιλιάς

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο Φίλιππος ήταν πρίγκιπας και δούκας, αλλά ποτέ δεν έγινε βασιλιάς. Γιατί συνέβη αυτό;

Να σημειωθεί πως ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, έχοντας ζήσει 73 ολόκληρα χρόνια στο πλευρό της Ελισάβετ, εκ των οποίων τα 69 ως σύζυγος βασίλισσας.

Γιατί ποτέ όμως δεν έγινε βασιλιάς; Ο λόγος φυσικά οφείλεται στο πρωτόκολλο. Ο τίτλος του βασιλιά μπορεί να δοθεί μόνο σε κάποιον που κληρονομεί το θρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο σύζυγος της βασίλισσας δεν μπορεί να πάρει τον τίτλο του βασιλιά, αλλά του πρίγκιπα (Prince Consort).

Ο κανόνας πάντως διαφέρει σε ότι αφορά στις γυναίκες. Σύζυγος βασιλιά παίρνει τον (συμβολικό) τίτλο της βασίλισσας (Queen Consort). Και η Καμίλα και η Κέιτ Μίντλετον θα γίνουν δηλαδή βασίλισσες.

Ο τότε γνωστός μόνο ως Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος πήρε τον τίτλο του πρίγκιπα το 1957 όταν η σύζυγός του βασίλισσα Ελισάβετ του έδωσε τον τίτλο, μια δεκαετία μετά το γάμο τους.

Έτσι, από την ίδια ημερομηνία έγινε γνωστός ως «Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου». Ο Φίλιππος διορίστηκε στο Ανακτοβούλιο του Καναδά, στις 14 Οκτωβρίου 1957, λαμβάνοντας τον προβλεπόμενο όρκο αφοσίωσης ενώπιον του βασίλισσας στην καναδική κατοικία της, το Ρίντο Χολ.

Να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας αλλά λίγους μήνες μετά τη γέννησή του εξορίστηκε μαζί με την οικογένειά του από την Ελλάδα. Εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους του όταν αρραβωνιάστηκε την βασίλισσα Ελισάβετ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.