Επιστήμονες εξηγούν: Πώς ένας καλός ύπνος ξεκινάει από όταν είμαστε ξύπνιοι – Έξυπνες συμβουλές

Οι συμβουλές ύπνου που κανείς δεν σας λέει

Επιστήμονες εξηγούν: Πώς ένας καλός ύπνος ξεκινάει από όταν είμαστε ξύπνιοι – Έξυπνες συμβουλές

Η δυσκολία στον ύπνο είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, και μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως η εκ περιτροπής εργασία, το άγχος, το έντονο φως κλπ..

Παρ’ όλα τα σύγχρονα εμπόδια στον ύπνο, η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου σας είναι εφικτή.

«Όταν πρόκειται για τον ύπνο, οι περισσότεροι ποσοτικοί προσδιορισμοί είναι άκρως υποκειμενικοί. Οι ιατρικές έρευνες συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα, «αλλά ο μαγικός αριθμός εξαρτάται πραγματικά από το άτομο», εξηγεί η ψυχολόγος ύπνου Jade Wu, συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου Hello Sleep: The Science and Art of Overcoming Insomnia Without Medications.

«Αντ’ αυτού, οι άνθρωποι πρέπει να δίνουν προσοχή στο πώς αισθάνονται όταν ξυπνούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει η Vanessa Hill, επιστήμονας συμπεριφοράς, δημιουργός της σειράς BrainCraft στο YouTube.

Η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας δεν κοιμάται αρκετά.

«Σε ό,τι αφορά στις ιδανικές συνθήκες για ύπνο, προσπαθήστε να διατηρείτε το δωμάτιό σας όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο», λέει η V.Hill, η οποία είναι υπέρμαχος των κουρτινών συσκότισης και ενός μηχανήματος λευκού θορύβου ή ενός «έξυπνου» ηχείου για να κρατάτε το φως και τους ξένους ήχους μακριά από το καταφύγιο του ύπνου σας.

Ένας καλός ύπνος ξεκινάει από όταν είστε ξύπνιοι. Το φως του ήλιου, ειδικά το πρωί, βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού και επιτρέπει στους ανθρώπους να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα και να κάνουν έναν λιγότερο διαταραγμένο ύπνο.

Η Jade Wu προτείνει να εκτίθεστε 20 έως 30 λεπτά στο ηλιακό φως της ημέρας για να εξουδετερώσετε τις επιπτώσεις της θέασης οθονών κατά τη διάρκεια του απογεύματος.

Σύμφωνα με την έρευνα της V.Hill, οι άνθρωποι συχνά καθυστερούν την ώρα του ύπνου επειδή δεν έχουν αρκετό «χρόνο για τους ίδιους» ή χρόνο για κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να μένουν μέχρι αργά ξύπνιοι για να ενημερωθούν για ειδήσεις, να κάνουν scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να στέλνουν μηνύματα σε φίλους.

Για να το καταπολεμήσετε αυτό, η V.Hill προτείνει να παρεμβάλλετε μερικές σύντομες στιγμές μοναξιάς ή κοινωνικής αλληλεπίδρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας – σκεφτείτε πέντε λεπτά διαλογισμού ή social media εδώ, ένα γρήγορο 30λεπτο τηλεφώνημα με έναν φίλο εκεί – έτσι ώστε να μην αισθάνεστε την ανάγκη να ξεσαλώσετε το βράδυ.

Πιο σημαντικό από τη διατήρηση μιας σταθερής ώρας ύπνου είναι να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, λέει η Jade Wu, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Με ένα ξυπνητήρι, έχετε περισσότερο έλεγχο για το πότε θα ξυπνήσετε- τη νύχτα, δεν μπορείτε να ελέγξετε την ώρα που θα σας πιάσει ύπνος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμα και οι μεσημεριανοί σας ύπνοι πρέπει να έχουν κάποια ρουτίνα. Κρίσιμος για τους νέους γονείς ή τους εργαζόμενους σε βάρδιες, ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της εργασιακής και σωματικής απόδοσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.