ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Θεωρείται ο «βασιλιάς» των τυριών: Τα 5+1 πράγματα που δεν γνώριζες για την παρμεζάνα

Ποια η σχέση της με τη σεξουαλική επιθυμία;

Θεωρείται ο «βασιλιάς» των τυριών: Τα 5+1 πράγματα που δεν γνώριζες για την παρμεζάνα

Γνωρίζατε πως η ιστορία της παρμεζάνας χρονολογείται σχεδόν 900 χρόνια πίσω;

Κατά τον Μεσαίωνα, η χειρωνακτική παραγωγή του διάσημου ιταλικού τυριού, που θεωρείται ως ο «βασιλιάς» των τυριών, ήταν ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των Βενεδικτίνων και των Κιστερκιανών μοναχών στις περιοχές της Πάρμα και του Ρέτζιο Εμίλια.

Η παράδοση έχει διατηρηθεί ανά τους αιώνες ακέραιη, με την παρμεζάνα, σήμερα, να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά παγκοσμίως.

Τα μέρη στα οποία παράγεται το Parmigiano-Reggiano, όπως αποκαλείται στα ιταλικά, βρίσκονται όλα εντός των ορίων της ιταλικής περιφέρειας Εμίλια Ρομάνα, μεταξύ των πόλεων Πάρμα και Ρέτζιο Εμίλια (από όπου πήρε και το όνομά της), Μόντενα, καθώς και Μπολόνια και Μάντοβα σε μικρότερο βαθμό. Η υφή αυτού του τυριού είναι πραγματικά μοναδική, καθώς είναι κοκκώδες και συμπαγές αλλά έτοιμο να σπάσει σε νιφάδες που γίνονται μίνι μερίδες με το απλό άγγιγμα ενός μαχαιριού.

Έχει πολλές απομιμήσεις

Η παρμεζάνα (Parmigiano στα ιταλικά) είναι το τυρί που μπορεί να υπερηφανεύεται για τον μεγαλύτερο αριθμό απομιμήσεων παγκοσμίως και, για τον ίδιο λόγο, το όνομά του προστατεύεται. Όμως ο κόσμος είναι γεμάτος εναλλακτικά ονόματα, τα περισσότερα από τα οποία μοιάζουν πολύ με την αυθεντική ονομασία της, όπως Parmigiana, Parmabon, Parmezano και Permesansan. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αγορά «πλαστών» τυριών παρμεζάνας αξίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Το 70% της παρμεζάνας αποτελείται από θρεπτικά συστατικά. Πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, είναι η τέλεια τροφή για τα παιδιά και όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι έχει τη δύναμη να… αυξήσει ακόμη και τη σεξουαλική επιθυμία.

Αποτελείται από τρία μόνο συστατικά

Η παρμεζάνα αποτελείται από τρία μόνο συστατικά και τίποτα παραπάνω. Αυτά δεν είναι άλλα από το πλήρες γάλα των αγελάδων από την περιοχή παραγωγής, το οποίο στη συνέχεια αποβουτυρώνεται και μετά από λίγες ώρες εμπλουτίζεται με αλάτι και πυτιά. Μάλιστα, απαγορεύεται αυστηρά από τους κανονισμούς παραγωγής της παρμεζάνας η χρήση οποιουδήποτε τύπου πρόσθετου.

Πόσα κιλά ζυγίζει το κάθε «κεφάλι» παρμεζάνας

Για την παραγωγή ενός κεφαλιού τυριού παρμεζάνας χρειάζονται 600 λίτρα γάλα, ενώ κάθε «τροχός» -ονομάζεται έτσι λόγω του σχήματός του- ζυγίζει μεταξύ 20 και 40 κιλών.

Θεωρείται ο «βασιλιάς» των τυριών

Το όνομά της παρμεζάνας είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, κάτι που καθιστά αυτό το ιταλικό προϊόν ως «βασιλιά» των τυριών, λόγω της νόστιμης γεύσης, της θρεπτικής του αξίας και της απλότητάς του.

Ιστορικές προσωπικότητες που λάτρευαν την παρμεζάνα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λέγεται ότι ο διάσημος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Μολιέρος αγαπούσε τόσο πολύ την παρμεζάνα, που ζήτησε να του έχουν ένα μικρό κομμάτι στο νεκροκρέβατό του. Ωστόσο, ακόμη μία ιστορική προσωπικότητα φαίνεται ότι λάτρευε το διάσημο αυτό ιταλικό τυρί. Ο λόγος για τον Ναπολέων Βοναπάρτη, ο οποίος συνήθιζε να απολαμβάνει την παρμεζάνα με πράσινα φασόλια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.