ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Η άγνωστη ιστορία του μελομακάρονου που συνδέεται με τον θάνατο

Τα μελομακάρονα ετυμολογικά έρχονται από τη λέξη «μακαρόνι»

Η άγνωστη ιστορία του μελομακάρονου που συνδέεται με τον θάνατο

Η ιστορία των μελομακάρονων είναι πιο ιδιαίτερη από απλώς μερικά υλικά που συνδυάστηκαν μεταξύ τους με μέλι, καθώς συνδέονται με τον θάνατο και πέρα από το σημερινό του όνομα, είχε και άλλο ένα.

Η ιστορία του

Τα μελομακάρονα ετυμολογικά έρχονται από τη λέξη «μακαρόνι», από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» και παλιά αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο, με βάση τα ζυμαρικά, που μακάριζαν το νεκρό.

Η μακαρωνία προκύπτει από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία» που σημαίνει ψυχόπιτα, ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου το οποίο προσέφεραν μετά από μια κηδεία.

Το τελικό όνομα προέκυψε αφού πρόσθεσαν μέλι στη μακαρία και έτσι μέλι+μακαρία = μελομακάρονο. Έπειτα καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων, κυρίως από Μικρασιάτες Έλληνες, και τότε τα μελομακάρονα είχαν ένα ακόμα όνομα… Και λέγονταν «φοινίκια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως αναφέρει η Argiro.gr, οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν τη λέξη μακαρωνία ως «maccarone», που τελικά κατέληξε να σημαίνει σπαγγέτι. Επιπλέον, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία εμφανίστηκε αργότερα το «macaroon», γνωστό σε εμάς ως μακαρόν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.