ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό πρέπει να το ξέρετε: Nα τι πρέπει να κάνετε αν πάρει φωτιά το τηγάνι

Αυτό πρέπει να το ξέρετε: Nα τι πρέπει να κάνετε αν πάρει φωτιά το τηγάνι

Όσο κι αν ξέρουμε ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε αναμμένο το μάτι της κουζίνας όταν δεν είμαστε μπροστά, είναι πιθανό κάποια στιγμή να απομακρυνθούμε από την κουζίνα όταν μαγειρεύουμε. Ή, τέλος πάντων, να έρθει αυτό που λέμε η κακιά η ώρα και να πάρει ξαφνικά φωτιά το λάδι. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις;

Ένα πρέπει να θυμόμαστε: ποτέ δεν πρέπει να πέσει νερό στην φωτιά. Το νερό, καθώς είναι πιο βαρύ από το λάδι, πηγαίνει απευθείας στον πάτο του τηγανιού, κι εκεί υπερθερμαίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αμέσως δημιουργούνται εκρηκτικοί υδρατμοί οι οποίοι, με τη σειρά τους, τινάζουν τόσο το καυτό λάδι στον αέρα όσο και το σκεύος, με αποτέλεσμα μια ανεξέλεγκτη φωτιά στην κουζίνα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σβήσουμε την φωτιά. Τους απαριθμούμε ξεκινώντας από τον πιο απλό.

1. Κλείνουμε την παροχή ρεύματος και προσπαθούμε να βάλουμε στο σκεύος που έχει πάρει φωτιά ένα μεταλλικό καπάκι, τόσο μεγάλο όσο να καλύπτει το σκεύος (ή και μεγαλύτερο). Έτσι, η φωτιά θα σβήσει “φυσικά”, αφού δεν θα έχει πρόσβαση σε οξυγόνο.

2. Σβήνουμε την φωτιά με πυροσβεστήρα ξηράς κόνεως. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε κουζίνα, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η σκόνη που διαχέει, σίγουρα θα σβήσει την φωτιά, μόνο που πρέπει να καθαρίσουμε πολύ καλά την κουζίνα για να απομακρυνθούν κάθε είδους χημικά. Για οικιακή χρήση, προτείνεται η κατηγορία Β, για εύφλεκτα υγρά, η οποία περιλαμβάνει τα λίπη και τα έλαια μεταξύ άλλων.

3. Βρέχουμε μία πετσέτα και τη στύβουμε πολύ καλά. Καλύπτουμε με αυτήν το φλεγόμενο σκεύος και περιμένουμε μέχρι να κατευνάσει την φωτιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επομένως, δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα: 1. δεν φεύγουμε ποτέ από την κουζίνα όταν ζεσταίνουμε λάδι στην φωτιά και 2. δεν ρίχνουμε ποτέ νερό στο λάδι που έχει πάρει φωτιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.