ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Θα σας «πάρει το μυαλό»: Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση κάνει τα μάτια να φαίνεται ότι αλλάζουν χρώμα

Η ψευδαίσθηση είναι ένα γνωστό κόλπο με τα μάτια, που ονομάζεται ψευδαίσθηση Munker-White

Θα σας «πάρει το μυαλό»: Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση κάνει τα μάτια να φαίνεται ότι αλλάζουν χρώμα

Πόσα χρώματα μπορείτε να δείτε στην οπτική ψευδαίσθηση που ακολουθεί;

Ίσως εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι δεν είναι τόσο πολλά όσα αρχικά πιστεύετε. Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι υπάρχουν μόνο πέντε και όλα οφείλονται σε μια οπτική ψευδαίσθηση.

Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι ότι κάθε στήλη ματιών έχει το ίδιο χρώμα. Η ψευδαίσθηση είναι ένα γνωστό κόλπο με τα μάτια, που ονομάζεται ψευδαίσθηση Munker-White.

Το εφέ ενεργοποιείται λόγω των σφιχτά χρωματισμένων γραμμών πάνω τους, οι οποίες εξαπατούν αυτό που βλέπετε.

Αν κάνετε ζουμ στην εικόνα, η ψευδαίσθηση εξασθενεί ελαφρώς και θα πρέπει να δείτε περισσότερο το πραγματικό χρώμα.

Σύμφωνα με το Lenstore, το οποίο παρήγαγε την έξυπνη εικόνα, ο ψυχολόγος Michael White σκέφτηκε την ιδέα τη δεκαετία του 1960.

Αναφέρεται στην αντιληπτή ελαφρότητα ενός σχήματος. Για παράδειγμα, τα ίδια δύο γκρι ορθογώνια φαίνονται να έχουν πιο ανοιχτές ή πιο σκούρες αποχρώσεις του γκρι όταν τοποθετούνται δίπλα σε λευκά ή μαύρα αντικείμενα.

Στη δεκαετία του 1970, ο Hans Munker, ένας άλλος ψυχολόγος, παρατήρησε ότι το ίδιο φαινόμενο ισχύει και για τα έγχρωμα αντικείμενα.

«Η ψευδαίσθηση Munker-White λειτουργεί τοποθετώντας ένα μονόχρωμο αντικείμενο πίσω από ράβδους διαφορετικών χρωμάτων, κάτι που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα βλέπουμε», εξήγησε η Sujata Paul από το Lenstore.

«Βασίζεται στην αλλαγή των λωρίδων στο προσκήνιο και εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και αν αλλάξει το χρώμα του φόντου. Αυτή η στρεβλή αντίληψη του χρώματος προκαλείται από ένα φαινόμενο που βασίζεται στο φαινόμενο Bezold, το οποίο πήρε το όνομά του από τον καθηγητή Wilhelm von Bezold, ο οποίος ανακάλυψε ότι ένα χρώμα μπορεί να εμφανίζεται διαφορετικά ανάλογα με τη σχέση του με τα γειτονικά χρώματα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ενώ ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ψευδαίσθηση εγκαθίσταται κατά τα πρώτα στάδια της οπτικής επεξεργασίας, όταν το φως χτυπά για πρώτη φορά τον αμφιβληστροειδή, άλλοι πιστεύουν ότι τα φαινόμενα συμβαίνουν αργότερα στον εγκέφαλο καθώς επεξεργάζεται τα δεδομένα» πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.