ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Ύδρα: Οδηγός για ένα ταξίδι στο διαμάντι του Αργοσαρωνικού

Οι πανέμορφες παραλίες του κοσμοπολίτικου νησιού

Ύδρα: Οδηγός για ένα ταξίδι στο διαμάντι του Αργοσαρωνικού

Οι διακοπές στην Ύδρα αποτελούν ένα ιδιαίτερο ταξίδι στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Δεν υπάρχει άνθρωπος, άσημος ή διάσημος που να πάτησε το πόδι του στο λιμάνι της Ύδρας και να μην την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα από την πρώτη ματιά. Σικάτη και εκλεπτυσμένη «λεπτεπίλεπτη» και αρχοντική, γραφική και κοσμοπολίτισσα. Αυτή είναι η Ύδρα.

Τόσο μάγεψε την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο που μαγνήτισε και έφερε εδώ καλλιτέχνες όπως ο Σαγκάλ, ο Πικάσο, ο Λέοναρντ Κοέν. Απέναντι από το Μετόχι και την Ερμιόνη και ανατολικά των Σπετσών, γνωστή και ως «Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού», η Ύδρα φημίζεται ανάμεσα στα άλλα, για τα πανέμορφα παλιά αρχοντικά και τα στενά σοκάκια.

Διακοπές στην Ύδρα: Πράγματα για να δείτε και να κάνετε

Επίσκεψη στην Ύδρα σημαίνει βόλτες στην γραφική πόλη και το λιμάνι, περίπατοι στη φύση, βουτιές σε καταγάλανα νερά και καλό φαγητό! Ας ξεκινήσουμε…

Βόλτα στα γραφικά σοκάκια της. Θα νομίζετε ότι περπατάτε σε άλλη εποχή. Τα σοκάκια είναι πλακόστρωτα και στην ουσία αυτά θα έχετε για να μάθετε το νησί αφού μέσα μεταφοράς δεν υπάρχουν παρά μόνο γαϊδούρια, καρότσια, και θαλάσσια ταξί. Περιδιαβαίνοντας λοιπόν αυτά τα γραφικά δρομάκια θα παρατηρήσετε πως τα σπίτια είναι πετρόκτιστα και πολλά από αυτά αρχοντικά, ενώ γύρω τους η γενική εικόνα περιλαμβάνει προτομές ναυάρχων και προμαχώνες με κανόνια.

Ταξίδι στην Ύδρα: Βόλτα στα γραφικά σοκάκια

Βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Ύδρας

Μην ξεχνάτε πως έχετε βρεθεί σε νησί με μακραίωνη ναυτική ιστορία, σε τόπο όπου έζησαν αγωνιστές όπως ο Μιαούλης και ο Κουντουριώτης. Παράλληλα, πρόσωπα της κοσμοπολίτικης ιστορίας και της τέχνης όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Ωνάσης, η Κάλλας, ο Έρικ Κλάπτον, η Σοφία Λόρεν και οι Ρόλινγκ Στόουνς αγάπησαν σφόδρα την Ύδρα.

Ταξίδι στην Ύδρα: Ανάβαση στο βουνό Έρως

Ανάβαση στο βουνό Έρως. Το βουνό της Ύδρας φτάνει τα 600 μέτρα ύψος και η πανοραμική θέα που δίνει αγκαλιάζει ολόκληρο το νησί, τον Αργοσαρωνικό και φτάνει μέχρι το Μυρτώο Πέλαγος. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης θα δείτε πανέμορφες εκκλησίες, όπως αυτή του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου ή τη μονή του Προφήτη Ηλία. Ταξίδι στην Ύδρα και στο Αρχοντικό του Κουντουριώτη

Το Αρχοντικό του Κουντουριώτη. Οι ντόπιοι το αποκαλούν το στολίδι της Ύδρας. Είναι μάλλον το πιο ιστορικό οίκημα του νησιού και σημαντικό δείγμα παραδοσιακής Υδραίικης αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε στο τέλος του 18ου αιώνα και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του λιμανιού. Το μεγάλο κύρος του ιδιοκτήτη του σπιτιού, Λάζαρου Κουντουριώτη, οδήγησε στο να γίνουν σε αυτό το αρχοντικό μερικές από τις πιο νευραλγικές συζητήσεις για τα θέματα του 1821. Από το 2001 αυτό το αρχοντικό λειτουργεί ως μουσείο. Μέσα στο πανέμορφο σπίτι, θα δείτε σπάνιους πίνακες που ζωγράφισαν ο Περικλής και ο Κωνσταντίνος Βυζαντίου, σπάνια ιστορικά κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη, οικογενειακά πορτρέτα κτλ. Στον επάνω όροφο εκτίθενται λαογραφικές συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου όπως νησιώτικες φορεσιές.

Διακοπές στην Ύδρα: Οι παραλίες του νησιού

Παραλίες στην Ύδρα

Βουτιά ή επίσκεψη σε μια από τις παραλίες του νησιού. Η Ύδρα διαθέτει όμορφες παραλίες, καθώς και αρκετά σημεία με βράχια και πέτρινες πλάκες που είναι ιδανικά για βουτιές. Σε κάποιες θα φτάνετε με τα πόδια, σε κάποιες με θαλάσσια ταξί. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το Αυλάκι, μια μικρή παραλία με βότσαλο, γαλαζοπράσινα νερά και τσιμεντένιες πλάκες πάνω στα βράχια για ηλιοθεραπεία. Απέχει περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι της Ύδρας και το βράδυ φωταγωγείται προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα. Παραλίες Ύδρα - Η παραλία Μικρό Καμίνι

Η παραλία Μικρό Καμίνι είναι επίσης μικρή (όπως λέει και το όνομα της) αλλά οργανωμένη, με beach bar και βρίσκεται δίπλα στο λιμανάκι του ομώνυμου οικισμού. Σε αυτό το χωριό θα βρείτε γραφικές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Παραλίες Ύδρα - Η παραλία Βλυχός

Ο Βλυχός (παραλία του ομώνυμου παραδοσιακού οικισμού) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς του νησιού, είναι οργανωμένη και ιδανική για οικογένειες. Επίσης σε αυτό το χωριό θα βρείτε παραθαλάσσιες ταβέρνες, καφέ και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η παραλία Μώλος στην Ύδρα

Αν θέλετε απομόνωση και ησυχία επιλέξτε τον Μώλο, έναν απάνεμο κολπίσκο με άμμο, προσβάσιμο με θαλάσσιο ταξί. Το Μανδράκι, πάλι, είναι ένας μικρός κόλπος με ήρεμα, καταγάλανα νερά. Η οργανωμένη παραλία διαθέτει υποδομές για θαλάσσια σπορ. Απέχει 20 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι. Από τις πιο όμορφες θεωρείται και το Μπίστι, δίπλα σε πευκοδάσος, να περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Είναι ιδανική για καταδύσεις. Παραλίες Ύδρα - Η παραλία Υδρονέτα

Όσο για την πιο διάσημη αυτή είναι μάλλον η Υδρονέτα, όχι παραλία ακριβώς αλλά περισσότερο ένα σύμπλεγμα από σκαλοπάτια και πέτρινες πλάκες που προσφέρονται για βουτιές και ηλιοθεραπεία. Έχει υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα και ένα μπαράκι ακριβώς από πάνω της.

Ταξίδι στην Ύδρα: Το κόκκινο σπίτι στο Μεγάλο Καμίνι

«Το κόκκινο σπίτι». Θα το «συναντήσετε» στην περιοχή Μεγάλο Καμίνι, ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό της Ύδρας. Εδώ επισκεύαζαν τα ψαροκάικά τους οι Υδραίοι ενώ σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τα χρόνια της Επανάστασης σε αυτό το μικρό λιμανάκι ναυπηγούνταν μεγάλα πλοία για τον απελευθερωτικό αγώνα. Σε αυτό το χωριό υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντά για να δείτε όπως η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, το κτίριο του Γηροκομείου αλλά και το Σπίτι του Μιαούλη, γνωστό ως «Κόκκινο Σπίτι». Από την Άνοιξη και μετά ο «κόκκινο σπίτι» φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις. Σημειώστε πως στο Μεγάλο Καμίνι, κάθε χρόνο το Πάσχα, την Μεγάλη Παρασκευή τηρείται το έθιμο της Εμβάπτισης του Επιταφίου στη θάλασσα, ένα θέαμα πολύ ιδιαίτερο.

Ιππασία στην Ύδρα. Οι εταιρείες που προσφέρουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία είναι αρκετές. Οι βόλτες ξεκινούν από το κέντρο του λιμανιού, συνεχίζουν κατά μήκος του παραλιακού δρόμου προς το λιμάνι του Καμινίου, και από εκεί στο εσωτερικό του χωριού Βλυχός. Η διάρκεια τους (1 ώρα) θα σας δώσουν μια τέλεια εικόνα της Ύδρας.

Διακοπές στην Ύδρα του Μιαούλη και του… Κοέν

Το άγαλμα του Μιαούλη στην Ύδρα

Πάνω από τον αριστερό προμαχώνα του λιμανιού δεσπόζει το μπρούτζινο άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη (1769-1835), θαλασσομάχου του αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821) και ναυάρχου του ελληνικού στόλου κατά την πρώτη περίοδο του ανεξάρτητου κράτους. Το άγαλμα στήθηκε το 1993 και στη βάση του βρίσκονται θαμμένα τα οστά του ναυάρχου. Η θέα από το σημείο είναι πανέμορφη.

Τα Σφαγεία της Ύδρας και το Αρχοντικό του Σαχτούρη. Πρόκειται για δύο σημεία του νησιού όπου φιλοξενούνται πολύ σημαντικές εικαστικές εκθέσεις κάθε χρόνο ενώ από μόνα τους αυτά τα κτίρια είναι πολύ ενδιαφέροντα. Διακοπες στην Ύδρα: Για φαγητό στην στην Ξερή Ελιά- Ντούσκος

Γεύμα ή δείπνο στην «Ξερή Ελιά – Ντούσκος». Είναι η πιο παλιά και παραδοσιακή ταβέρνα της Ύδρας με 200 σχεδόν έτη ιστορίας και μια ελληνική κουζίνα στα καλύτερα της. Ξεκίνησε σαν ταβέρνα – οινοπαντοπωλείο στο εμπορικό κέντρο της Ύδρας και συνεχίζει από πάππου προς πάππου την ακάθεκτη πορεία της στην πλατεία της Χώρας μόλις 2 λεπτά από το λιμάνι. Την αγαπούν τόσο πολύ οι επισκέπτες αυτή την ταβέρνα που σας αφήνουμε να μάθετε τι θα «συναντήσετε» εδώ μέσα από τα ίδια τα λόγια των ιδιοκτητών: «Από το 1950 και μετά όταν οι πρώτοι ξένοι τουρίστες έρχονται στη Ύδρα κυρίως καλλιτέχνες, μεγαλογιατροί, εφοπλιστές και υπουργοί Γάλλοι, προτιμούν την Ξερή Ελιά.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα ξεκινάει από αυτό το μαγαζί. Τα ψάρια της Ύδρας και τους αστακούς θα τα συναντήσουν οι πελάτες στην εξωτερική βιτρίνα επί της πλατείας. Τα εύγευστα υδραϊκά οικογενειακά εδέσματα είναι άφθονα και ποικίλα. Σας προτείνουμε εξοχικό σε λαδόχορτο, εκπληκτικό μουσακά, κανελόνια, στιφάδο, ψαρόσουπα που και άλλα πολλά».

Γαστρονομικό ταξίδι στην Ύδρα με καλαμαράκια και αμυγδαλωτά. Η Ύδρα είναι η Μέκκα αυτών των λαχταριστών γλυκών σε σχήμα λιλιπούτειου αχλαδιού και πασπαλισμένα με μπόλικη άχνη ζάχαρη. Η συμβουλή μας είναι να προμηθευτείτε μπόλικο απόθεμα πριν αφήσετε το νησί.

Φόρος τιμής στο σπίτι του κορυφαίου καλλιτέχνη Leonard Cohen. Ο σημαντικός αυτός καλλιτέχνης λάτρεψε τόσο την Ύδρα όπου έπιασε εδώ ένα μόνιμο σπίτι. Η Ύδρα τον λάτρεψε και αυτή με την σειρά της. Σταθείτε έξω από το σπίτι όπου ο Cohen έγραψε το «Birds on a Wire», με την αιθέρια παρουσία της συντρόφου του Μαριάν στο διπλανό δωμάτιο και μεταφερθείτε νοητά στην Ύδρα των μποέμ τη δεκαετία του ’60, αυτή την εποχή που ο καλλιτέχνης συνάντησε την ερωμένη και μούσα του, Μαριάν (Marianne Ihlen).

Φόρος τιμής στο σπίτι του κορυφαίου καλλιτέχνη Leonard CohenΟ έρωτάς του ήταν πηγή έμπνευσης πολλών τραγουδιών στα δύο πρώτα άλμπουμ του, τα «Songs of Leonard Cohen» (1967) και «Songs from a Room» (1969). Μάλιστα, το πίσω μέρος του εξωφύλλου του δεύτερου άλμπουμ στολίζει μια σήμερα διάσημη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η Μαριάν στο σπίτι τους στην Ύδρα, τυλιγμένη σε μια πετσέτα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ύδρα είναι παράσημο και γαλόνι να εξερευνηθεί για όσους θέλουν να ταξίδια τους να είναι εμποτισμένα με Ιστορία, ιστορίες και αυθεντικότητα. Μετά από την πρώτη επίσκεψη, το πιο πιθανό είναι να γίνει ερωμένη σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.