ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Βρετανία: Νέα στοιχεία για ανεξιχνίαστη εξαφάνιση 37χρονου – «Τον τεμάχισαν μετά από ανήθικη πρόταση»

Στο ντοκιμαντέρ «In the Footsteps of Killers» υποστηρίζεται ότι το πτώμα του βρέθηκε 10 χρόνια μετά σε φάρμα

Βρετανία: Νέα στοιχεία για ανεξιχνίαστη εξαφάνιση 37χρονου – «Τον τεμάχισαν μετά από ανήθικη πρόταση»

Τα τηλεοπτικά προγράμματα, που ασχολούνται με την δραματοποίηση και προσπάθεια εξεύρεσης νέων στοιχείων για την επίλυση των λεγόμενων «cold cases», των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων δηλαδή, μέσω της παρουσίασής τους στο κοινό, γνωρίζουν μεγάλη άνθηση παγκοσμίως, με κάποιους να μιλούν για τη «χρυσή τηλεοπτική εποχή» τέτοιου είδους σειρών, ταινιών και ντοκιμαντέρ.

Είναι αλήθεια ότι σε πολλές περιπτώσεις στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, μέσα από τέτοιες εκπομπές παρουσιάσθηκαν μάρτυρες και διάφορα άλλα αποδεικτικά στοιχεία, που οδήγησαν την Αστυνομία να ανοίξει πάλι έρευνα σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις και σε κάποιες περιπτώσεις να αποκαλυφθούν δολοφόνοι, που κρύβονταν στην ανωνυμία του πλήθους.

Στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «In the Footsteps of Killers» (σ.σ. Στα βήματα των δολοφόνων), του Channel 4 της βρετανικής τηλεόρασης το οποίο παρουσιάζουν η πασίγνωστη Βρετανίδα ηθοποιός Εμίλια Φοξ και ο καθηγητής εγκληματολογίας Ντέιβιντ Ουίλσον, στο επεισόδιο αυτής της Πέμπτης, παρουσιάζεται η ανεξιχνίαστη υπόθεση της εξαφάνισης- χωρίς το παραμικρό ίχνος- ενός πατέρα δύο κοριτσιών, πριν από δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα της εκπομπής, ο άνθρωπος αυτός δολοφονήθηκε αφού απέρριψε τις σεξουαλικές προτάσεις ενός άντρα. Στη συνέχεια το πτώμα του τεμαχίσθηκε και τα μέλη του θάφτηκαν σε μια φάρμα εκτροφής γουρουνιών.

Ο εθισμός στα ναρκωτικά και η λατρεία στην οικογένεια

Στο νέο επεισόδιο του «In the Footsteps of Killers», ο καθηγητής Ντέιβιντ Γουίλσον και η Εμίλια Φοξ μιλούν σε μια «επαφή» στην οποία ένας άστεγος είπε τι συνέβη στον Ρόμπερτ.

Ο Ρόμπερτ Νταφ, τότε 37 ετών, δηλώθηκε αγνοούμενος τον Ιανουάριο του 2013, όταν δεν παραβρέθηκε στο πάρτι των 18ων γενεθλίων της κόρης του στο Λονδίνο. Η οικογένειά του περιγράφει την εξαφάνισή του ως «εντελώς εκτός του χαρακτήρα του». Δεν ήταν ο άνθρωπος, ισχυρίζονται, που θα ξεχνούσε το πάρτι γενεθλίων της μεγάλης του κόρης χωρίς ούτε καν να τηλεφωνήσει και στη συνέχεια να εξαφανισθεί από προσώπου γης.

Η υπόθεσή του αντιμετωπιζόταν ως έρευνα αγνοούμενου προσώπου μέχρι το 2018, όταν εμφανίστηκε νέος μάρτυρας μετά από έκκληση της οικογένειας στο ITV London Tonight. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν νέα έρευνα, για δολοφονία αυτή τη φορά.

Ο Ρόμπερτ, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός ως Ντάφι, εθεάθη για τελευταία φορά στις 12 Ιανουαρίου 2013 όταν απεικονίστηκε σε κάμερα CCTV να κάνει ανάληψη μετρητών. Η οικογένειά του, με την οποία δεν ζούσε μαζί, ανησύχησε όταν λίγες μέρες αργότερα, δεν εμφανίσθηκε στο πάρτι των 18ων γενεθλίων της κόρης του, στο σπίτι της μητέρας του. Ο καθηγητής Ντέιβιντ Γουίλσον εξήγησε ότι ήταν εξαιρετικά αταίριαστο για εκείνον κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι «ήταν παρών στη ζωή της κόρης του».

Η αστυνομία, μετά από την αποκάλυψη του ITV London Tonight, θεώρησε ότι ο Ρόμπερτ ενεπλάκη σε καυγά με δύο άνδρες την ημέρα που εξαφανίστηκε και σκοτώθηκε. Είχε πάει σε ένα διαμέρισμα στο Archway του βόρειου Λονδίνου εκείνο το βράδυ, με πολλά άλλα άτομα να είναι παρόντα. Στις 14 Μαΐου 2018, δύο άνδρες ηλικίας 70 και 51 ετών συνελήφθησαν ως ύποπτοι για φόνο στο Archway, ανακρίθηκαν αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι δύτες ερεύνησαν δύο τοπικές λιμνούλες χωρίς αποτέλεσμα και, έκτοτε δεν υπήρξε πρόοδος στην υπόθεση.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ και η Εμίλια ξεκίνησαν την έρευνά τους μιλώντας με τη μητέρα του Ρόμπερτ, την Έλεν, η οποία ήταν το άτομο που ανέφερε την εξαφάνισή του το 2013.

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ λέει: «Πάντα ήθελε να φροντίζει τα παιδιά του να έχουν δώρα γενεθλίων, χριστουγεννιάτικα δώρα. Η οικογένειά του ήταν τα πάντα για εκείνον. Αυτή ήταν μια από τις δυσκολίες που είχαμε, ως οικογένεια, όταν χάθηκε. Ο Ρόμπερτ είχε – κατά μία έννοια – δύο ζωές: είχε την οικογενειακή του ζωή αλλά παράλληλα ήταν χρήστης ναρκωτικών και αυτό ήταν ολέθριο. Το ότι δεν εμφανίσθηκε στο πάρτι ήταν τελείως έξω από τον χαρακτήρα του. Τηλεφωνούσαμε και τηλεφωνούσαμε όλη την ημέρα, και δεν υπήρχε απάντηση, έβγαινε ο αυτόματος τηλεφωνητής. Καθώς περνούσαν οι μέρες, σκεφτόμασταν μήπως έχει χάσει το τηλέφωνό του;».

Όπως η ίδια αφηγείται: «Ο φόβος μου ήταν μήπως είχε πάρει υπερβολική δόση ή κάτι τέτοιο. Τηλεφώνησα στην αστυνομία και είπα: “Ανησυχώ για αυτόν, είναι υψηλού κινδύνου. Πηγαίνετε και σπάστε την πόρτα”. Πήγαν και το έκαναν αυτό και μου είπαν ότι δεν ήταν εκεί. Ακόμα και όταν πήγα στην αστυνομία, αρχικά δεν με πήραν στα σοβαρά. Μου είπαν, “Ωχ, έχουμε άλλους 20 αγνοούμενους”.

Τελικά με τα πολλά οι αστυνομικοί πήγαν σε πέντε καταστήματα για να πάρουν βίντεο κλειστού κυκλώματος, αλλά τα βρήκαν κλειστά και δεν ξαναγύρισαν να ερευνήσουν. Ποτέ. Νομίζω ότι πίστευαν, λόγω του τρόπου ζωής του, ότι κάπου θα ήταν παρατημένος, βουτηγμένος στα ναρκωτικά ή είχε κάνει κάτι παράνομο και κρυβόταν. Δεν το πήραν στα σοβαρά. Αν είχαν διεξαγάγει μια σωστή έρευνα από την αρχή… Πιστεύουμε ότι χάθηκαν πολλές πληροφορίες με τα χρόνια, τα στοιχεία χάθηκαν».

Ακολούθησε συνάντηση των παρουσιαστών με την Στέφανι, την κόρη του Ρόμπερτ, όπου συζητώντας, εκείνη περιέγραψε τη σχέση της με τον πατέρα της και όσα ακολούθησαν: «Ήμασταν πάντα κοντά, σχεδόν σαν φίλοι, κάνοντας πλάκα. Ήταν πολύ περήφανος για εμάς και καυχιόταν σε όλους ότι είχε δύο κόρες. Ήταν το πρώτο πράγμα που έλεγε σε όποιον γνώριζε. Ήταν αστείος, του άρεσε να με κουρδίζει. Ήταν πραγματικά εκτός του χαρακτήρα του, όταν δεν εμφανίστηκε, ήταν ένα ιδιαίτερο πάρτι που είχαμε προγραμματίσει».

Εξιστορεί πώς το βράδυ που εξαφανίσθηκε ο πατέρας της, έλαβε μια κατά λάθος κλήση από το κινητό του. Προφανώς θα είχε πατηθεί το πλήκτρο κλήσης του αριθμού της κατά λάθος και καταγράφηκε στον τηλεφωνητή της ένα μεγάλο μήνυμα, όπου κάπου ανάμεσα σε λεπτά σιωπής ακουγόταν ο πατέρας της να λέει «συγγνώμη κοπελιά» στο βάθος, ενώ μια γυναίκα ακουγόταν σαν να δίνει εντολή σε έναν σκύλο να καθίσει.

Οι κόρες που δεν σταμάτησαν να ψάχνουν

Καθώς μεγάλωνε, η Στέφανι ξεκίνησε τις δικές της έρευνες και πήγαινε από πόρτα σε πόρτα στην περιοχή της για να ζητήσει πληροφορίες. Είπε ότι το όνομα που έβγαινε συνέχεια από την έρευνα, ότι πρέπει να γνώριζε τι είχε συμβεί στον πατέρα της, ήταν «Έλεν ΜακΓκουάιαρ» και προσπάθησε να τη συναντήσει πολλές φορές αλλά εκείνη ποτέ δεν εμφανιζόταν. Και όταν ο καθηγητής Ντέιβιντ άρχισε να κάνει κάποια έρευνα, διαπίστωσε ότι αυτή η γυναίκα είχε πεθάνει από ναρκωτικά το 2020.

Η άλλη κόρη του Ρόμπερτ, Σάρλοτ, μίλησε επίσης στο πρόγραμμα και είπε ότι και η ίδια ερευνούσε την εξαφάνιση του πατέρα της. Είπε ότι αναρτούσε αφίσες στο Archway, όπου έβλεπε συνέχεια έναν άστεγο, ο οποίος την πλησίασε και της είπε ότι «του ραγίζει η καρδιά με το που την βλέπει» και ότι ξέρει τί συνέβη στον πατέρα της.

Ο άστεγος άντρας ισχυρίστηκε ότι η Έλεν του είχε πει ότι ο Ρόμπερτ είχε τσακωθεί με δύο άντρες στην Bredgar Road και πως στη συνέχεια «τον σκότωσαν, τον τεμάχισαν και τον έβαλαν σε μια βαλίτσα». Η Σαρλότ είπε στην εκπομπή πως ήταν πεπεισμένη γι΄αυτά που της είπε ο άστεγος, λέγοντας: «Πιστεύω αυτά που είπε. Έπεσε στα γόνατα μπροστά μου, έκλαιγε με δάκρυα και νιώθω ότι έλεγε την αλήθεια. Ήθελε να παραμείνει ανώνυμος. Του μίλησα και του είπα: “Μπορείς να καλέσεις την Αστυνομία;” και είπε ότι θα το κάνει ευχαρίστως».

Αρνήθηκε να υποκύψει σε σεξουαλική επίθεση και τον έκοψαν κομμάτια

Δύο μήνες αργότερα, μια ανώνυμη «επαφή» του καθηγητή Ντέιβιντ μπόρεσε να εντοπίσει τον άστεγο που μίλησε στη Σάρλοτ. Όπως λέει ο ίδιος: «Χρειάσθηκαν μερικές εβδομάδες, τον εντόπισα την περασμένη εβδομάδα. Είπε ότι ήταν φίλος με τον Ρόμπερτ Ντάφ και είπε την ιστορία που είχε ακούσει όταν πέθαινε η Έλεν – η ιστορία φαίνεται να ταιριάζει με αυτό που ξέρει η Σαρλότ: Δύο άντρες κάλεσαν τον Ρόμπερτ στην οδό Μπρέντγκερ.

Ένας από τους άνδρες έκανε σεξουαλικές προτάσεις και χειρονομίες προς τον Ρόμπερτ και ακολούθησε καυγάς. Ο Ρόμπερτ τελικά δολοφονήθηκε, ένας από τους άνδρες τον τεμάχισε μέσα σε ένα διαμέρισμα και τον μετέφεραν σε δύο βαλίτσες σε μια φάρμα εκτροφής γουρουνιών στο Epping Forest, όπου και έθαψαν τα λείψανά του. Το κίνητρο είναι κάτι που δεν είχαμε ξανακούσει», λέει στο ντοκυμαντέρ ο καθηγητής Ντέιβιντ, – ένα σεξουαλικό κίνητρο που οδήγησε στη δολοφονία του Ρόμπερτ.

Η χαοτική ζωή της Λάνα και ο Ρόμπερτ

Σε άλλο σημείο του προγράμματος, η ομάδα του «Ιn the Footsteps of Killers» άρχισε να βλέπει ομοιότητες μεταξύ της περίπτωσης του Ρόμπερτ και μιας γυναίκας που είχε επίσης εξαφανιστεί στην ίδια περιοχή. Η Λάνα Πουρσέλ ήταν 26 ετών όταν εξαφανίστηκε από το Κάμπντεν στο βόρειο Λονδίνο, τον Ιανουάριο του 2011.

Ανύπαντρη μητέρα ενός εξάχρονου κοριτσιού, είχε πέσει στη χρήση ναρκωτικών και την πορνεία πριν εξαφανιστεί και η οικογένειά της πιστεύει ότι ο χαοτικός τρόπος ζωής της ήταν ο λόγος που η υπόθεσή της αρχικά αγνοήθηκε από την αστυνομία.

Η Εμίλια Φοξ είπε ότι η αστυνομία ερεύνησε επίσης εάν τα δύο θύματα /αγνοούμενοι ήταν γνωστοί μεταξύ τους. Και οι δύο χάθηκαν, εικάζεται ότι δολοφονήθηκαν και τα σώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ. Ήταν εθισμένοι στην ίδια ουσία, και ως εκ τούτου ήταν πιθανώς στο ίδιο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών.

Η ομάδα του Ιn the Footsteps of Killersσυνάντησε την οικογένεια της Λάνα, την αδερφή της, Νταβίνα και τον πατέρα της, Τζον. Εκείνος την περιέγραψε ως «υπέροχη, όμορφη κόρη», προσθέτοντας: «Ήταν άτακτη όταν ήταν μικρότερη. Ήταν καλό παιδί όμως. Δεν θα έβλαπτε ποτέ κανέναν».

Η Νταβίνα από την πλευρά της είπε: «Νομίζω ότι την απήγαγαν, την έβαλαν να δουλέψει κάπου με το ζόρι και στο τέλος την ξεφορτώθηκαν. Έχω ακούσει μέχρι και ότι την πέρασαν από μηχανή του κιμά σε ένα κρεοπωλείο στο κάτω μέρος της πόλης Kentish. Τίποτα δεν μου κάνει εντύπωση πια, μου έχουν πει τα πιο φρικτά πράγματα».

Περιέγραψε πως, όταν έβαζε αφίσες για την αδερφή της που αγνοούνταν, οι άνθρωποι την πλησίαζαν για να της πουν ότι τη γνώριζαν. Και πρόσθεσε: «Δεν πήγαιναν όμως στην αστυνομία. Το βλέπουν σαν να γίνονται καρφιά και, εφόσον είναι από την περιοχή, δε θέλουν με τίποτε να τους κολλήσει η ρετσινιά. Νομίζω πως η Λάνα και ο Ρόμπερτ γνωρίζονταν, χωρίς αμφιβολία – δεν ξέρω αν ήταν φίλοι, αλλά είναι και οι δύο από την ίδια περιοχή και ήταν εθισμένοι στα ίδια ναρκωτικά».

Ωστόσο, παρά τις ομοιότητες μεταξύ των δύο υποθέσεων, ο εγκληματολόγος Δρ Γκρέιαμ Χιλ δεν θεωρεί ότι οι δύο υποθέσεις συνδέονται και εξηγεί το γιατί στην εκπομπή: «Η Λάνα από μικρή έζησε έναν πολύ χαοτικό τρόπο ζωής, όμως ο Ρόμπερτ είχε μια οικογενειακή ζωή. Ήταν γνωστή στην αστυνομία για κλοπές καταστημάτων, για το ότι είχε σχέσεις με πολλούς ντόπιους εμπόρους ναρκωτικών, φημολογούνταν ότι επέτρεπε το διαμέρισμά της να χρησιμοποιείται από εμπόρους ναρκωτικών και ότι τους χρωστούσε πολλά χρήματα».

Τίποτε φυσικά δεν αποκλείει ψάχνοντας την αλήθεια για τον Ρόμπερτ, η εκπομπή να «ακουμπήσει» και την αλήθεια της ιστορίας της Λάνα ή κάποιας άλλης, που ακόμη είναι κλεισμένη σε ένα φάκελο, που πιάνει σκόνη σε κάποιο ράφι…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.